Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ ανοικτά της Ινδονησίας

Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών καταγράφηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά των ακτών της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 48 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Σίνγκιλ, στην επαρχία Ατσέχ, και το εστιακό βάθος ήταν 37 χιλιόμετρα, ανέφερε το USGS.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 6 βαθμών και ότι έγινε σε εστιακό βάθος 80 χιλιομέτρων.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές μέχρι στιγμής, ανέφερε η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (BNPB).

«Ο σεισμός προκάλεσε πανικό. Έγινε αισθητός για 3 ως 10 δευτερόλεπτα σε τέσσερις περιφέρειες της Ατσέχ και στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας», ανέφερε ο Άμπντουλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της BNPB, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η υπηρεσία.

Ο σεισμός έγινε περί τις 06:30 (τοπική ώρα· 00:30 ώρα Ελλάδας).

Η ινδονησιακή υπηρεσία μετεωρολογίας, κλιματολογίας και γεωφυσικής (BMKG) έκανε επίσης λόγο για σεισμό 6,2 βαθμών, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.

Πλήττεται από τους σεισμούς η Ινδονησία

Η Ινδονησία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, πλήττεται συχνά από σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Την 21η Νοεμβρίου 2022, 602 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την πυκνοκατοικημένη επαρχία της Δυτικής Ιάβας, στην ομώνυμη νήσο.

Πιο πρόσφατα, σεισμός 7,6 βαθμών, που καταγράφηκε τη 10η Ιανουαρίου στα ανοικτά της Ινδονησίας και του Ανατολικού Τιμόρ, επίσης στα βάθη του ωκεανού, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και να καταστραφούν δεκαπέντε σπίτια και δυο σχολεία, κατά την BNPB.

Η πιο φονική σεισμική δόνηση στην ιστορία της Ινδονησίας έγινε στα ανοικτά της Σουμάτρας την 26η Δεκεμβρίου 2004, όταν χάθηκαν πάνω από 230.000 ανθρώπινες ζωές, καθώς προκάλεσε τσουνάμι με γιγαντιαία κύματα, ύψους 30 μέτρων, που χτύπησαν όχι μόνο την ίδια την Ινδονησία αλλά και τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, φθάνοντας ως την Αφρική. Είχε ισχύ 9,1 βαθμών.


Πηγή