Δύο προσκλήσεις, συνολικού ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του προγράμματος «Φιλόδημος 1», για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη τη χώρα. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 15 Ιουνίου, ενώ προηγήθηκε ένας μήνας ενημέρωσης των δικαιούχων του προγράμματος. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών έχουν αναρτηθεί όλες οι ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί, μαζί με τις απαντήσεις που δόθηκαν ενώ η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «η πρώτη πρόσκληση, ύψους διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει σε έργα ύδρευσης και ανταποκρίνεται στην ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη των Δήμων και των ΔΕΥΑ της χώρας να παρέχουν επαρκή ποσότητα και καλή ποιότητα νερού στους δημότες. Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δεύτερη πρόσκληση, επίσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα χρηματοδοτηθούν έργα σε οικισμούς με πληθυσμό αιχμής από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, αλλά και έργα σε μικρότερους οικισμούς, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Νωρίτερα, ο υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στον τομέα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά, ενώ το καλοκαίρι του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος 4483, με τον οποίο εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης της χώρας.
«Οι παρεμβάσεις μας για τις ΔΕΥΑ δεν εξαντλήθηκαν με τον συγκεκριμένο νόμο, είμαστε διαρκώς στο πλευρό σας, γιατί θεωρούμε, και δεν είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη, ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να παρέχονται από δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Άλλωστε, διαχειρίζονται ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ζωής, το νερό» τόνισε με νόημα. Άλλωστε, όπως είπε, αυτές οι επιχειρήσεις βασίζονται σε κρίσιμο βαθμό όχι μόνο στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και στα στελέχη τους, τις διοικήσεις και τον κάθε ένα εργαζόμενό τους και αυτό είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση το λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
localStorage.clear();
Πηγή