Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Στο… οχυρό με τους «Φύλακες Άγγελους της Αττικής»

Γράφει

o Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες

Γιάννης Κέμμος
Βίντεο

Γιάννης Κέμμος

Πριν λίγα λεπτά είχαμε περάσει την πύλη του στρατοπέδου και μόλις μας είχε υποδεχθεί ο διοικητής της μονάδας, όταν ξαφνικά… ήχησε ο συναγερμός! Δεν ήμασταν σε κάποιο αεροδρόμιο όπου θα περίμενε κανείς να δει πιλότους και τεχνικούς να τρέχουν να επανδρώσουν τα μαχητικά, που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του αεροδιαδρόμου, έτοιμα για την εντολή άμεσης απογείωσης, παρόλα αυτά ο διοικητής μας ενημέρωσε πως το προσωπικό της μονάδας, έτρεξε να επανδρώσει τα συστήματα.

Το προσωπικό μας οδήγησε δίπλα στο κέντρο ελέγχου ώστε να βιώσουμε από κοντά την όλη διαδικασία. Ήμασταν μπροστά σε ένα πραγματικό γεγονός αντίδρασης που είναι σχεδόν καθημερινότητα για τους… «Φύλακες Άγγελους της Αττικής».

«Καλώς ήρθατε στους Πάτριοτ»… μας είπε ένα από τα «παιδιά» που επάνδρωναν το κέντρο ελέγχου των πυραύλων που ανήκουν διοικητικά στην 21η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων που εδρεύει στην Κερατέα.

Αυτό που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια μας ήταν κάτι που δεν γνωρίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου. Το γεγονός δηλαδή πως και οι Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν να κάνουν με αντιαεροπορικούς πυραύλους, όταν μπαίνουν «άγνωστα» ίχνη στο Αιγαίο, τίθενται σε συναγερμό και επανδρώνονται όλα τα συστήματα, έτσι ώστε οι πύραυλοι να είναι έτοιμοι για εκτόξευση αν χρειαστεί.

Αν σε υποθετικό σενάριο πολεμικής σύρραξης, κάποιο από τα αντίπαλα μαχητικά περάσει τον «φραγμό» των ελληνικών οδεύοντας προς την Αττική, στην προκειμένη περίπτωση, θα έχει να κάνει με τους πυραύλους του συστήματος «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία σίγουρα δεν θα έχει πει την τελευταία της λέξη καθώς οι πιθανότητες κατάρριψης του «εχθρικού» ίχνους αγγίζουν το 100%!

Ο διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος Γ. Δημητρίου

Ειδικά αν εκτοξευτούν εναντίον ενός αεροσκάφους δύο πύραυλοι, οι στρατιωτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν πως αυτό είναι «τελειωμένο». Σύμφωνα με το globalsecurity.org η έκδοση PAC-3 στην οποία ανήκουν οι «Πάτριοτ» που διαθέτει η Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να ιχνηλατήσουν έως 100 στόχους σε απόσταση από 3 μέχρι 170 χλμ. και να παράσχουν δεδομένα καθοδήγησης για εννέα πυραύλους ενώ είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικοί σε περιβάλλον με έντονα ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Σαν σύστημα έγινε ιδιαίτερα γνωστό κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, κατά τον οποίο έτυχε ιδιαίτερης προβολής καταρρίπτοντας τους βαλλιστικούς πυραύλους Scud με τους οποίους ο Σαντάμ Χουσείν προσπαθούσε να πλήξει το Ισραήλ, κυρίως, προκειμένου αυτό να απαντήσει και προκαλώντας έτσι «ρήγμα» στην συμμαχία των ΗΠΑ με αραβικές χώρες.

Αν και η αλήθεια είναι πως οι Scud του Σαντάμ δεν ήταν και η τελευταία λέξη της πυραυλικής τεχνολογίας, ωστόσο αποτελούσαν σημαντική απειλή, την οποία οι «Πάτριοτ» εξουδετέρωσαν σε σημαντικό βαθμό, κερδίζοντας μια περίοπτη θέση στο «πάνθεο» των πετυχημένων οπλικών συστημάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέραν των ΗΠΑ είναι πλέον στα οπλοστάσια χωρών όπως η Ταϊβάν, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Ιορδανία και η Ισπανία.

Ποιοι είναι οι «Πάτριοτ»

wkprpatr10

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα την Πολεμικής Αεροπορίας, το σύστημα «Πάτριοτ» είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε σε αυτήν το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

  • το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
  • το Ραντάρ (Radar Set)
  • το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
  • τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations)

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Η ταυτόχρονη δυνατότητα εμπλοκής 9 στόχων που προαναφέραμε έχει να κάνει τακτικούς, βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ και βέβαια αεροσκάφη. Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα. Όταν αποκτήθηκε από την Ελλάδα, το ανέλαβε μια πρώην «πυρηνική» μονάδα, η 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Πυραύλων.

Η Πτέρυγα των αντιαεροπορικών πυραύλων

wkprpatr2

Η ιστορία της μονάδας αυτής σύμφωνα με το επίσημο χρονολόγιο της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει ως εξής:

Τον Μάϊο του 1960 συγκροτήθηκε η 350 Μοίρα «ΝΙΚΗ» με τέσσερα Σμήνη Βλημάτων, τα οποία αναπτύχθηκαν στις θέσεις Κερατέα – Υμηττός – Πάρνηθα και Κιθαιρώνα, με προσωπικό που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η 350 Μοίρα «ΝΙΚΗ» ξεκίνησε να λειτουργεί σε 8ωρη βάση. Το Σεπτέμβριο του 1961, η 350 Μοίρα «ΝΙΚΗ» τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μετά από μία επιτυχή αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ.

Τον Ιούλιο του 1964, η Μοίρα εντάχθηκε στο Πυρηνικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μετά από μία επιτυχή Αξιολόγηση Πυρηνικής Ασφάλειας από το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο του 1966 η 350 Μοίρα «ΝΙΚΗ» αναβαθμίστηκε σε 350 Σμηναρχία «ΝΙΚΗ». Τον Ιανουάριο του 1989, η 350 Σμηναρχία «ΝΙΚΗ» αποδεσμεύτηκε από το πυρηνικό σκέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας έκτοτε μόνο συμβατικά όπλα.

Τον Ιανουάριο του 1999, η 350 Σμηναρχία «ΝΙΚΗ» αναβαθμίστηκε σε 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την προμήθεια νέου και σύγχρονου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μεγάλων αποστάσεων, για να αντικαταστήσει το παλαιωμένο οπλικό σύστημα Εδάφους-Αέρος «ΝΙΚΗ-ΗΡΑΚΛΗΣ».

Τον Σεπτέμβριο του 1999, συγκροτήθηκε η 21η, η 22η, η 23η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, το 1ο Κέντρο Συντονισμού & Πληροφοριών , η Μοίρα Συντήρησης Κατευθυνόμενων Βλημάτων και η Μοίρα Εκπαίδευσης. Τον Ιανουάριο του 2002, συγκροτήθηκε η 24η, η 25η, η 26η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, και το 2ο Κέντρο Συντονισμού & Πληροφοριών. Το 2002, το παλιό χρονομισθωμένο PAC II Σύστημα άρχισε σταδιακά να αντικαθίσταται από το νέο PATRIOT PAC III Οπλικό Σύστημα.

Τον Ιούλιο του 2005, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση της Έδρας της 350 ΠΚΒ στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2005, πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της 26ης ΜΚΒ στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στην 114 ΠΜ. Τον Ιούλιο του 2006, πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση του 1ου ΚΣΠ στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στην 114 ΠΜ. Από 28 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου 2013, η 350 ΠΚΒ πέρασε με επιτυχία τη Νατοϊκή Αξιολόγηση «STARTASSESS». Από 3 έως και  13 Μαρτίου 2015, η 350 ΠΚΒ πέρασε με επιτυχία τη Νατοϊκή Αξιολόγηση «CAPEVAL» με τη συμμετοχή της 23ης και της 24ης ΜΚΒ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Από 1 Αυγούστου 2015, η 11η ΜΚΒ ενσωματώθηκε στην 350 ΠΚΒ, μετά την αναστολή λειτουργίας της 126 ΣΜ.

Η 21η ΜΚΒ

Για να επανέλθουμε όμως στην 21η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων στην Κερατέα, που μας φιλοξένησε, να πούμε πως οι άνθρωποί της είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και αυτό δεν το λέει κανένας τυχαίος, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ που έχει αξιολογήσει σχετικά την μονάδα σε μια πληθώρα ζητημάτων.

Αξίζει δε να τονίσουμε, πως όπως επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές αμερικανικές πηγές, η συγκεκριμένη Μοίρα ζητήθηκε από τις ΗΠΑ όταν είχε έρθει ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ώστε να παράσχει την σχετική κάλυψη. Αφού είχαμε βιώσει την λειτουργία της μονάδας σε πραγματικές συνθήκες, λόγω του συναγερμού που συμπτωματικά πετύχαμε και έχοντας μιλήσει με τον διοικητή αλλά και τους νέους ανθρώπους, που την στελεχώνουν πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με την γνώση πως η Αθήνα σίγουρα δεν είναι και τόσο «ανοχύρωτη» πόλη και πως υπάρχουν εκεί, έξω από τα όριά της, άνθρωποι που αγρυπνούν για να κοιμόμαστε εμείς ήσυχοι.

wkprpatr4 wkprpatr3 wkprpatr8 wkprpatr9wkprpatr11 wkprpatr12 wkprpatr13


Πηγή