Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ Β. Μακεδονίας: Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αγγίζουν πλέον το 1 δισ.

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.

Πριν από τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας προέβη σε δηλώσεις που αφορούσαν στη σημερινή ατζέντα των δύο χωρών και τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, ενώ ο συνεχάρη τη Β. Μακεδονία για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ για το 2023, σημειώνοντας παράλληλα τη στήριξή του.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Εξοχότατε,

Αγαπητέ μου φίλε Bujar,

Είναι μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στην τρίτη διμερή μας συνάντηση τους τελευταίους 7 μήνες. Και οφείλω να πω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κατάλληλη στιγμή. Λίγες εβδομάδες πριν η χώρα σας αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2023.

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό, και απαιτητικό έργο, μετά από ένα ταραχώδες έτος, κατά το οποίο η ήπειρός μας έγινε μάρτυρας, και συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφική και επιθετική εισβολή. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε ο ΟΑΣΕ να επιτελέσει την αποστολή του και να προωθήσει την ασφάλεια στην Ευρώπη. Θα συζητήσουμε σχετικά κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας μας.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω δημοσίως ότι θα σας υποστηρίξουμε πλήρως σε αυτή την προσπάθεια. Σήμερα είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελισσόμενες διμερείς μας σχέσεις. Και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση αυτών των σχέσεων.

Η Ελλάδα είναι ο στενότερος εταίρος και σύμμαχός σας στην περιοχή, χωρίς κρυφές ατζέντες. Και οφείλω να πω ότι πρέπει να εργαστούμε για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ώστε αυτό να εκφραστεί ανοιχτά. Και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορείτε πάντοτε να στηρίζεστε στη φιλία μας και στην υποστήριξή μας.

Αυτή η υποστήριξη έχει επιβεβαιωθεί από την ξεκάθαρη θέση μας και τις συνεχείς προσπάθειές μας υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς και με τη διεξαγωγή της πρώτης πολιτικής διακυβερνητικής διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βόρειας Μακεδονίας. Η Πολιτική Διακυβερνητική Διάσκεψη έστειλε ένα σαφές μήνυμα, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Και πιστεύουμε ακράδαντα και υποστηρίζουμε σθεναρά ότι το μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζουμε επίσης, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρίτους, που καθοδηγούνται από αναθεωρητικές επιδιώξεις, να επωφεληθούν από την ενταξιακή κόπωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της Βόρειας Μακεδονίας να προωθήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουμε τη στενή μας συνεργασία.

Βεβαίως, συζητήσαμε επίσης για την αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία μας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της άμυνας και της διασυνδεσιμότητας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Συζητήσαμε για τη στρατηγική σημασία του Διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ο τομέας της Πράσινης Ενέργειας. Η αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία αυξάνεται επίσης σταθερά προς αμοιβαίο όφελος και προς όφελος του ΝΑΤΟ.

Επισημαίνουμε την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από τον Δεκέμβριο του 2019. Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ δημόσια για την ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Η στάση σας στο θέμα αυτό είναι υποδειγματική, αγαπητέ μου Bujar.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με τις διμερείς εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες ενισχύονται, αγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες. Θα συζητήσουμε επίσης θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

Θα επωφεληθώ της ευκαιρίας να σας ενημερώσω για την επιθετική και κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας, καθώς και για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα αναφερθώ δε, στις σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής που έχουν εξελιχθεί σε στρατηγικές συνεργασίες. Για παράδειγμα, με την Αίγυπτο. Επισκεφτήκατε την Αίγυπτο και συναντήσατε τον αγαπητό μας φίλο και συνάδελφο Sameh Shoukry πριν από λίγες ημέρες. Μίλησα μαζί του τις τελευταίες ημέρες, η τελευταία φορά ήταν χθες το βράδυ. Όπως γνωρίζετε, μετά από πολλές δεκαετίες, καταφέραμε να υπογράψουμε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Είχα τη χαρά να την υπογράψω μαζί με τον Sameh στο Κάιρο. Μια υποδειγματική συμφωνία που συνήφθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Σε αντίθεση με τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια κατανόησης που έχουν υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, δημόσια, να χαιρετίσω την ανακοίνωση του Διατάγματος του Προέδρου El-Sisi που οριοθετεί τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονται σε συνεχή και ισχυρό συντονισμό σε θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπω να υποδεχθώ τον Sameh στην Αθήνα, στις αρχές του επόμενου έτους – ίσως δε, να είναι η πρώτη υπουργική επίσκεψη για το 2023.

Αργότερα, θα συζητήσουμε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις προσπάθειές μας να σταθούμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Το γεγονός ότι θα έχετε την Προεδρία του ΟΑΣΕ σας φέρνει στο επίκεντρο αυτού του θέματος. Ας ελπίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας θα δούμε κάποιου είδους λύση στο θέμα αυτό.

Για εμάς, η απάντηση είναι πάντα απλή. Έχει να κάνει με τους θεμελιώδεις πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, που είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και η αποχή από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας.

Αγαπητέ Bujar, με μεγάλη χαρά πάντα σας υποδέχομαι στην Αθήνα και ανυπομονώ ιδιαιτέρως να ανταποδώσω την επίσκεψή σας, να έρθω ξανά στα Σκόπια και να απολαύσω τη ζεστή σας φιλοξενία. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ σήμερα».


Πηγή