Στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένα τα βλέμματα καθώς η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ συγκεντρώνει όλους τους ηγέτες του κόσμου και οι πρώτες δηλώσεις «στήνουν στον τοίχο» τον Πούτιν.
Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, ηγέτες από όλο τον κόσμο συναντιούνται στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν γύρω από τις σαρωτικές κρίσεις που ταλανίζουν τον κόσμο.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα ανοίξει τη σύνοδο με μια ομιλία για έναν διχασμένο κόσμο που κινδυνεύει να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις το επόμενο διάστημα. ΟΓκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι θα απευθύνει έκκληση για δράση με συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση αυτών των προκλήσεων, μεταξύ αυτών και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν θα μιλήσει για την απειλή της Ρωσίας στην παγκόσμια τάξη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν θα είναι από τους πρώτους ομιλητές και σύμφωνα με τους New York Times θα τοποθετηθεί στην απειλή για την παγκόσμια τάξη και το διεθνές δίκαιο που φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολλές διακυμάνσεις του θα αποτελέσουν κύριο θέμα της Γενικής Συνέλευσης αυτή την εβδομάδα.
Kουλέμπα: Έκκληση για περισσότερα όπλα στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προέτρεψε νωρίτερα τους συμμάχους να στείλουν περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της δυναμικής της πρόσφατης αντεπίθεσης της χώρας που εκθέτει τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν ρωσικά στρατιωτικά, μεταφορικά και υλικοτεχνικά μέσα στη Χερσώνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Μπέρμποκ: «Φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Ρωσίας στην Ουκρανία»
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ είπε ότι βασικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα είναι «πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και να διωχθούν τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Και θα αφορά την κατάσταση των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτόν τον πόλεμο και έτσι αυξάνει την προοπτική καταστροφής για εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά», ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ. «Στεκόμαστε σταθερά με την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε, με ό,τι χρειάζεται, για να τερματιστεί ο πόλεμος και τα αμέτρητα δεινά του λαού της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
«Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα κατά της Ουκρανίας θα λογοδοτήσουν»
Σε συνέντευξή του στο Politico, o Αντρέι Σμιρνόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι δολοφονίες στο Ιζιουμ ήταν η τελευταία απόδειξη ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στα πρώτυπα της δίκης της Νυρεμβέργης, για τα εγκλήματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα κατά της Ουκρανίας θα λογοδοτήσουν και αυτό σημαίνει ότι η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει», είπε ο Σμίρνοφ. «Πόσοι ακόμη τάφοι αθώων Ουκρανών θα βρεθούν για να κάνουν όλο τον κόσμο να ξυπνήσει και να προσπαθήσει να αρχίσει να κάνει κάτι; Πολλοί τάφοι αμάχων που σκοτώθηκαν βρέθηκαν στη Μπούτσα. Δεν είναι αρκετό αυτό;», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Τρας: Δέσμευση της Βρετανίας να στηρίξει την Ουκρανία
Και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λίζ Τρας κινείται στην ίδια λογική. «Η πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη για να υπογραμμίσει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλευρό της Ουκρανίας», σύμφωνα με επίσημη δήλωση.
«Η Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις της με άλλους ηγέτες και διευθύνοντες συμβούλους στη Νέα Υόρκη για να καταλύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες να εμποδίσει τη Ρωσία να επωφεληθεί από τις εξαγωγές ενέργειας της και να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την παρθενική της ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα, όπου θα υποσχεθεί ότι θα καλύψει τουλάχιστον τα 2,3 δισεκατομμύρια λίρες που έδωσε ως υποστήριξη το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία φέτος, και το 2023.
Σάντσεθ: «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με όλη την ΕΕ»
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο με όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με τον ρόλο του ΟΗΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε: «Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι σημαντική απόδειξη ότι χρειαζόμαστε ισχυρή μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών»
Ερντογάν: Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και φαίνεται πως οι χαρές και τα χαμόγελα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν, έδωσαν τη θέση τους σε μια διαφορετική στάση στο αμερικανικό έδαφος.
Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο PBS στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι είχε «πολύ εκτενείς συζητήσεις» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μου δείχνει στην πραγματικότητα ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό».
Οι αποστάσεις της Κίνας και Ινδίας
Η πρόσφατη συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ, «πάγωσε», την άνευ όρων στήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα, γεγονός που φέρνει σε δυσχερέστερη θέση των Πούτιν στο διεθνές στερέωμα. Η Κίνα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας αλλά όχι με τη θέρμη που ήλπιζε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την Ινδία, ακόμα μία χώρα που δεν είχε καταδικάσει ευθέως τη ρωσική εισβολή, καθώς στην τελευταία τους συνάντηση,ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι είπε στον Πούτιν ότι δεν είναι εποχή για πόλεμο.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα απέναντι στον αναθεωρητισμό
Παρών στη ΓΣ του ΟΗΕ, θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από σήμερα θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην τουρκική προκλητικότητα αλλά με το βλέμμα στραμμένο στον αναθεωρητισμό συνολικά, δηλαδή και της Ρωσίας. Έτσι κι αλλιώς ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ξανά για την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας υπέρ του διεθνούς δικαίου και την ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας στο πλευρό των δυτικών συμμάχων.
Πηγή