Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Συναγερμός για τις συντάξεις που χορηγεί το επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας

Συναγερμός έχει σημάνει για τις συντάξεις που χορηγεί το επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας, καθώς φαίνεται πως είναι έτοιμο να σκάσει «κανόνι» που θα αφήσει απλήρωτους 16.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο τέλος Οκτωβρίου υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι 16.000 συνταξιούχοι και να χάσουν τις παροχές που δικαιούνται για τις εισφορές που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν άλλοι 4.000 εργαζόμενοι που έμειναν στο φορέα και δεν μεταφέρθηκαν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος αφορά σε συνολικά 20.000 δικαιούχους του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας (του ΛΕΠΕΤΕ). Σε ένα μήνα, η τράπεζα θα πρέπει είτε να αλλάξει την απόφασή της και να βάλει περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις, είτε να πληρώσει το Ταμείο από τα αποθεματικά που δεν έχει και στην ουσία να δώσει μισές συντάξεις, καθώς χωρίς το «χρήμα της Εθνικής» οι παροχές κόβονται κατά 50%.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) δεν είναι Ταμείο του Δημοσίου, αλλά ειδικός λογαριασμός παροχών που εδώ και 70 χρόνια χορηγεί επικουρικές σε συνταξιούχους της Εθνικής και ακριβώς εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος, δεν υπόκειται σε κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που «έκοψαν συντάξεις» από το 2010 και μετά.

Η μέση επικουρική φτάνει στα 500 ευρώ, καταβάλλονται 14 επικουρικές ετησίως, ενώ για όσους αποχώρησαν με διευθυντικές θέσεις η μηνιαία επικουρική φτάνει και στα 1.000 ευρώ. Το ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί Ταμείο «εκτός ασφαλιστικού συστήματος», αλλά η Εθνική έχει εκ του καταστατικού του την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματά του, ακόμη και όταν εξέλιπαν οι εισφορές των εργαζομένων στον εν λόγω λογαριασμό! Από το 2005 και μετά έμειναν να πληρώνουν περίπου 4.000 παλαιοί «Εθνικάριοι», καθώς ο νόμος 3371/2005 είχε προβλέψει τη μεταφορά όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο τότε επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και νυν ΕΤΕΑ.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατέβαλε το μερίδιό της στο Ταμείο με τη μορφή δανείου-χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που ήταν αντίστοιχο μιας εργοδοτικής εισφοράς 9,5% καλύπτοντας τα ελλείμματα που δημιουργούνταν και διογκώνονταν μετά το 2005 προκειμένου να μη θιγούν οι συντάξεις.

Το θέμα έφτασε όμως σε επίπεδο τρόικας, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) διαπίστωσε ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της ΕΤΕ προς ένα ελλειμματικό ταμείο συνιστά αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στον οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Η τράπεζα με επιστολή της στους εργαζομένους ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εκ του νόμου καμία υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ και κατέληγε παροτρύνοντας τα μέλη του Ταμείου να βρουν λύση σε ένα τρίμηνο, δηλαδή ως το τέλος Οκτωβρίου του 2017, ώστε «η μη παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την Εθνική να μη θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ».

localStorage.clear();


Πηγή