Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Συνεργασία Ελλάδας-Παγκόσμιας Τράπεζας για διασυνοριακά έργα στα Δυτικά Βαλκάνια

Τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας για να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που δημιούργησε η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ώστε να προωθηθούν μεγάλα διασυνοριακά έργα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης με τον περιφερειακό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη, Αρούπ Μπανερτζί.

Τα έργα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής και θα καταστήσουν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης εμπορικούς κόμβους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μπανερτζί έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Χαρίτση και την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη υλοποιήσει ή υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων – μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, οι οποίες γίνονται πλέον σε μία μόλις μέρα, καθώς και για το νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και προστατεύει πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.

Πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως επισήμαναν, τόσο ο κ. Μπανερτζί όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, που θα σημάνουν μεταξύ άλλων και τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στην επόμενη έκθεση «Doing Business» (2019) της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό διεθνή δείκτη μέτρησης της ανταγωνιστικότητας μίας χώρας και συνακόλουθα της ικανότητάς της να προσελκύει επενδύσεις, ιδίως ξένες άμεσες επενδύσεις.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει υλοποιήσει έναν τεράστιο όγκο μεταρρυθμίσεων που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το εύρος της οικονομίας και διαμορφώνουν ένα πολύ πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αναδειχθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, γιατί αφορούν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών και επιχειρήσεων και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως από το εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για τον εντοπισμό και την υλοποίηση νέων στοχευμένων παρεμβάσεων στα πεδία που μετράει η έκθεση Doing Business, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η θέση της χώρας στον σχετικό δείκτη.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Μπανερτζί συζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη του τομέα των Logistics στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι τα Logistics αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομίας και αυτό αποτυπώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπόνησε η κυβέρνηση. Για την ενίσχυσή τους, σημείωσε, το υπουργείο παρεμβαίνει σε τρία επίπεδα: Το πρώτο αφορά στην επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών, το δεύτερο την βελτίωση του θεσμικού και του νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον κλάδο, και το τρίτο τη διασύνδεση των κέντρων Logistics με τα λιμάνια, τα μεταφορικά δίκτυα και τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας.

Είναι απολύτως κρίσιμο, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, να αξιοποιηθεί το πολύ θετικό κλίμα που δημιούργησε η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ώστε να προωθηθούν μεγάλα διασυνοριακά έργα με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε αυτούς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Έργα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής και θα καταστήσουν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης εμπορικούς κόμβους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μπανερτζί σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην πολυμερή συνεργασία στην περιοχή, καθώς συνεργάζεται με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε τομείς μάλιστα, άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι μεταφορές και τα Logistics. Τόνισε δε, ότι η μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργεί ως οδηγός και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Χαρίτσης, ο κ. Μπανερτζί, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. Συζήτησαν μεταξύ άλλων, για τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και για την εμβάθυνση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

localStorage.clear();


Πηγή