Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην Πάρο σε δύσβατη χορτολιβαδική έκταση προς τη μεριά του Μώλου με ξηρά χόρτα και χαμηλή βλάστηση.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω του μετώπου της πυρκαγιάς ενισχύονται οι δυνάμεις με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος που μεταβαίνει ακτοπλοϊκώς από Σύρο καθώς και 2 Α/Φ (Canadair) όπου θα συμμετάσχουν από ώρα σε ώρα στην επιχείρηση κατάσβεσης .
Η ενημέρωση της πυροσβεστικής μέσω twitter
Πώς εξαπλώθηκε η φωτιά στην Πάρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 21.30 στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου , κοντά στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, από την πλευρά του Μώλου και του Καλόγερου και στη συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το Πίσω Λιβάδι, χωρίς πάντως να απειλήσει κατοικημένη περιοχή.
Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, λόγω ισχυρών ανέμων που έπνεαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάνω από δύο μέτωπα.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, «ο κίνδυνος που υπήρχε για το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου -στο οποίο δεν υπήρχαν άνθρωποι-, καθώς και για κάποια σπίτια, έχει αποφευχθεί». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές διάσπαρτες εστίες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο».
Για καλύτερη εικόνα της φωτιάς μίλησε επίσης η πρόεδρος της κοινότητας Μάρπησσας, Άννα Αντωνοπούλου.
«Ήταν επικίνδυνη η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη. Έχουν πάει άνθρωποι στην μονή του Αγ. Αντωνίου για να την προστατεύσουν σε περίπτωση αναζωπυρώσεων », δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αντωνοπούλου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, ο δήμος συνδράμει με 4 υδροφόρες ΟΤΑ (οι 2 συμμετέχουν στην πυρόσβεση), ενώ από την έναρξη της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία του δήμου μαζί με κατοίκους των περιοχών συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της.
Με τα λάστιχα στα χέρια οι κάτοικοι
Κάτοικοι με πυροσβεστήρες, λάστιχα, χωματουργικά μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.
Αυτό που ανησυχούσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί σε δασύλλιο στους πρόποδες του βουνού κοντά στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετά πυκνή βλάστηση.
Πηγή