Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

«Σχέδιο Ασφάλειας Νερού» εκπονεί η ΕΥΑΘ

Την έναρξη συζητήσεων για την εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, το οποίο θα περιέχει σενάρια αντιμετώπισης πιθανών βλαβών στο διυλιστήριο και το δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης με νερό από την Αραβησσό Πέλλας, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης στο Διοικητήριο, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά.

«Ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την προετοιμασία του Σχεδίου, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης, τις δομές πολιτικής προστασίας και τα σώματα ασφαλείας. Θετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί, στο πλαίσιο συνεργασίας της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) με τις υγειονομικές μονάδες», επισήμανε ο κ. Φάμελλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε:

«Σκοπός μας είναι σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθή διαχείριση της ελλειμματικής υδροδότησης – με στόχευση ειδικών περιοχών και κρίσιμων “βρόγχων” στο δίκτυο, για παράδειγμα – και η άμεση επισκευή της βλάβης. Κεντρική πολιτική μας ευθύνη είναι η εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού για όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πάντα μιας δημόσιας και αποτελεσματικής ΕΥΑΘ».

Κατά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» με τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις, τις οποίες έχει ήδη σχεδιάσει να υλοποιήσει η ΕΥΑΘ Α.Ε., ο κ.Φάμελλος, γνωστοποίησε, ακόμη, ότι ανελήφθη «πρωτοβουλία για την άμεση παρακολούθηση όλων των έργων, που αφορούν στην εξασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, με σημεία αιχμής την επέκταση του διυλιστηρίου και το σύστημα τηλεελέγχου (SCADA), τα οποία – όπως είπε – και προχωρούν. Ενημερωθήκαμε επίσης για το σχέδιο διαχείρισης δικτύων και το master plan νερού της ΕΥΑΘ, καθώς και για την ολοκλήρωση διαδικασιών και διαθεσιμότητας εξοπλισμού που εξασφαλίζουν την ποιότητά του», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά, επισήμανε: «Αποτελεί αγωνία και στόχο μας να μην ξαναζήσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης προβλήματα παρόμοια με εκείνα των ημερών πριν από το Πάσχα (…) Χωρίς να αποποιούμαστε τις ευθύνες και χωρίς να παραμένουμε απλά και μόνο καταγγελτικοί, αναλαμβάνουμε τη μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Θεσσαλονίκης. Οι συμπολίτες μας πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι υπάρχουν οι άνθρωποι και η πολιτική βούληση να προσφέρουμε στη Θεσσαλονίκη και σε όλους τους συμπολίτες μας αυτό που τους αξίζει και τους ανήκει».

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, επανέλαβε ότι «η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, ένα έργο – ανάσα για την πόλη, αναμένεται να έχει προκηρυχθεί εντός του 2018, δεδομένου και του καλού κλίματος συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία αναμένεται η απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ».

Άμεσα, ωστόσο, η ΕΥΑΘ θα εφαρμόσει πρόγραμμα ανίχνευσης και αποτύπωσης αφανών διαρροών σε όλο το μήκος του αγωγού της Αραβησού με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων. Ήδη, στις αρχές Μαρτίου (05-08/03/2018) ολοκληρώθηκε σχετική πετυχημένη πιλοτική δοκιμή στο εσωτερικό δίκτυο σε συνεργασία με την εταιρεία UTILIS, που περιλάμβανε την εφαρμογή εξειδικευμένης μεθοδολογίας της εταιρείας για την ανίχνευση αφανών διαρροών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων radar, σε συνδυασμό με ειδικές συσκευές ανίχνευσης (γεώφωνα). Η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις στον αγωγό της Αραβησσού.

Επιπλέον, πρόσθεσε – σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ – έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου, συμπληρωματικού συστήματος τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης (SCADA) του δικτύου ύδρευσης. Το έργο «Τηλεέλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ» έχει ήδη εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΚΜ, με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Κρεστενίτη, η υλοποίηση του έργου αυτού θα βοηθήσει αφενός στην καταμέτρηση της ποσότητας του νερού των διαρροών στο δίκτυο και αφετέρου στον έλεγχο και τη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού στις υπο-περιοχές του Πολεοδομικού.

Η ΕΥΑΘ ΑΕ θα αναλάβει, ακόμη, τον συντονισμό, με σειρά επαφών, όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, δήμοι, Πυροσβεστική κ.ά.) για τη διαμόρφωση κοινού σχεδίου δράσης και τη λήψη επειγόντων μέτρων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της πρόσφατης βλάβης. Ειδικά για τους δήμους και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα υπάρξει καταγραφή αναγκών και οικονομική ενίσχυση για τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται σε περιπτώσεις ελλειμματικής υδροδότησης. Η ΕΥΑΘ, κατά την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών, στα βασικά μέτρα των οποίων περιλαμβάνονται και τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού, έλαβε ενεργό μέρος με ειδική επιστημονική κι ερευνητική ομάδα, η οποία και συνεργάστηκε τόσο με τα στελέχη της μελετητικής ομάδας – υπεύθυνης για την αναθεώρηση όσο και με τα αντίστοιχα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) και κατέθεσε και τις δικές της προτάσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από το Πάσχα είχε σημειωθεί ολική θραύση στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ ΑΕ, που μεταφέρει νερό από την Αραβησσό, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή διαρκείας στην υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης.

localStorage.clear();


Πηγή