Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε αποκρύβονται ούτε εικάζονται

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε νέα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα το απόγευμα.

Όπως είπε και μετέδωσε το ΑΠΕ, προτεραιοποιείται η λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, που αφορούν αποκλειστικά την Αττική, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προστατευθεί η Αττική από το ενδεχόμενο μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες, συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης θα έχει αύριο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη λίστα αυθαιρέτων.

Επισήμανε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε πάρει πρωτοβουλίες για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, «οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια».

Όσον αφορά την κριτική που άσκησε το ΚΚΕ σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ψίχουλα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα επιδόματα που θα δοθούν, «πέραν των όσων ορίζει ο νόμος» είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. «Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν θα αφορούν το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν».

Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο υπουργός είπε πως χρειάζεται, είτε σφραγίδα ιατροδικαστή είτε γιατρού και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του αποσιωπήθηκε. Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν και επανέλαβε ότι μόλις υπήρξαν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ίδιος ενημέρωσε, στις 2.30 το βράδυ, ότι υπάρχει επιβεβαιωμένος αριθμός τουλάχιστον 20 νεκρών. Σχολίασε επίσης ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για απόκρυψη νεκρών» και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί ούτε αποκρύβονται ούτε εικάζονται», συμπληρώνοντας ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ερωτηθείς αν στον καταλογισμό ευθυνών θα συμπεριληφθεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα πρόσωπα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν ώστε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και παράλληλα «να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα».

Σχετικά με την εκκένωση της περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Πυροσβεστική έκανε τη σχετική εισήγηση, αλλά σύμφωνα με την ίδια, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιοδήποτε» είπε και τόνισε ότι σημασία έχει «αποτιμήσουμε ό, τι έγινε και ό, τι δεν έγινε» και να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες γιατί ήταν κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 χρόνια. Σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη για νομιμοποίηση αυθαιρέτων από την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν συνεχώς την ημερομηνία για την αναγνώριση αυθαιρέτων, με κατάληξη το 2011. Όπως είπε, η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν έχει μεταθέσει αυτή την ημερομηνία ούτε κατά μία μέρα. «Επομένως, επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου, απ’ ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων» τόνισε.

Όσον αφορά τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος το βράδυ της πυρκαγιάς, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρισκόταν στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε το Λιμενικό, ενώ ο κ. Κουρουμπλής βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον κ. Τόσκα, αλλά και με τον πρωθυπουργό.

localStorage.clear();


Πηγή