Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

«Το κόκκινο κύμα δεν ήρθε», είπε για τις ενδιάμεσες εκλογές ο Μπάιντεν, που πήρε ανάσα για το 2024

Διάγγελμα προς των λαό των ΗΠΑ απηύθυνε χθες το βράδυ της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν, για τις ενδιάμεσες εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις μεγάλες «μάχες» να δίνονται σε Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε μια προσεκτική αναφορά στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης, πανηγυρίζοντας για τα κέρδη που σημείωσαν οι Δημοκρατικοί μετά την προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών.

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πολλά αποτελέσματα σε βασικές περιφέρειες εξακολουθούν να καταμετρώνται.

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους. Μόλις ξεκινήσαμε», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Ξέρω ότι στενοχωρηθήκατε κάπως από την εμμονική μου αισιοδοξία, αλλά έτσι ένιωθα καθ’ όλη τη διαδικασία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι όποια έδρα χαθεί από το κόμμα του είναι οδυνηρή. Ωστόσο, επισήμανε ότι το κόμμα του «έχασε λιγότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές όλων των Δημοκρατικών προέδρων τα τελευταία 40 χρόνια».

Μπάιντεν: Πρόθεσή μου να είμαι ξανά υποψήφιος το 2024

«Πρόθεσή μας είναι να διεκδικήσουμε ξανά την προεδρία των ΗΠΑ το 2024» είπε ο Μπάιντεν, ερωτηθείς για το πώς τα ενδιάμεσα αποτελέσματα επηρεάζουν τη στάση επανεκλογής του.

Ξεκαθάρισε ότι θα πάρει την τελική απόφαση στις αρχές του 2023, προσθέτοντας ότι είναι μια απόφαση που αφορά την οικογένειά του.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ανησυχία που πολλοί Δημοκρατικοί είχαν εκφράσει αναφορικά με το ποιο κόμμα θα έλεγχε το Κογκρέσο.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου και ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μου», είπε ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Ουκρανία -Η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον στρατό της

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «η διαταγή της Ρωσίας για εκκένωση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο κοντά στην ουκρανική πόλη Χερσώνα, δείχνει ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα με τον στρατό της».

Ο κ. Μπάιντεν πρόσθεσε πως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ρωσία περίμενε μέχρι τις εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να ανακοινώσει την αποχώρηση. «Είναι απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν κάποια πραγματικά προβλήματα με τον ρωσικό στρατό», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η απόσυρση θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά μένει να φανεί εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Ρωσία.

Ο κ. Μπάιντεν, σημείωσε ότι αναμένει η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να συνεχιστεί χωρίς διακοπή παρά τον σκεπτικισμό που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι, που φαίνονται έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «δεν δώσαμε στην Ουκρανία λευκή επιταγή», σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό ή βοήθεια που ζήτησαν οι Ουκρανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αεροσκαφών.

«Καρφί» Μπάιντεν για Μασκ: Να εξεταστούν οι σχέσεις του με ξένες χώρες

Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, καθώς ο Έλον Μασκ έχει διασυνδέσεις με ξένες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

«Νομίζω ότι η συνεργασία και οι τεχνικές σχέσεις του Έλον Μασκ με άλλες χώρες αξίζει να εξεταστούν, είτε κάνει κάτι ακατάλληλο είτε όχι. Δεν υπονοώ κάτι τέτοιο. Προτείνω ότι αξίζει να το δούμε», είπε ο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Δεν συνέβη το «κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν αρκετοί

«Καλή μέρα για τη Δημοκρατία και την Αμερική. Η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε. Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα αποτελέσματα. Δεν συνέβη το κόκκινο κύμα που προέβλεπαν αρκετοί. Εγώ ένιωθα καλά καθ’ όλη τη διαδικασία και ήμουν αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι μίλησαν καθαρά για τις ανησυχίες τους και πήρα το μήνυμα. Για το οικονομικό κόστος, την ασφάλεια και πολλά ακόμη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ..

«Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους που ψήφισαν σε ποσοστά-ρεκόρ για να αντιμετωπίσουν τη βία των ενόπλων, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε στο διάγγελμά του..

«Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτά που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.

«Αν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι στον δι@β@λο είμαστε»

«Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα, είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να στηρίξω τις προτάσεις των Ρεπουμπλικανών που θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό».

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής. Είμαστε το μόνο έθνος που βγαίνει πιο ισχυρό από κάθε κρίση. Μετά από μια μεγάλη περίοδο εκστρατείας, μπορώ να πω ένα πράγμα: Δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα, το στοίχημα ενάντια στην Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα πέραν των δυνατοτήτων μας, αν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ποιοι στον δι@β@λο είμαστε».

Ο ίδιος απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων. Επίσης δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα «πυρά» προς τις πετρελαϊκές, υπογραμμίζοντας ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποκομίζουν υπερκέρδη.

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις ενδιάμεσες εκλογές θα αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να φαίνεται πως κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ μαίνεται ακόμα η μάχη για τη Γερουσία, η οποία εκτιμάται ότι θα κριθεί από τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες, στην Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο μία ακόμη έδρα για την πλειοψηφία στη Γερουσία και άλλες πέντε για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εντός του Λευκού Οίκου, αισθάνονται ενθουσιασμένοι και δικαιωμένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μετά από μια εκλογική περίοδο κατά την οποία αμφισβητήθηκε η πολιτική ικανότητα του Μπάιντεν.

Θρίλερ στις Πολιτείες – «κλειδιά»

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ εξελίσσονται σε θρίλερ, καθώς δύο πολιτείες – «κλειδιά» (Νεβάδα και Αριζόνα) είναι εκείνες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η μάχη στην Τζόρτζια, όπου θα υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος.

Τον δεύτερο γύρο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπραντ Ράφενσπεργκερ, καθώς η κούρσα για τη Γερουσία στη Τζόρτζια «παίζεται στον πόντο», με τον Ρεπουμπλικανό Χέρσελ Γουόκερ και τον Δημοκρατικό Ράφαελ Γουόρνοκ να είναι 48% και 49% αντίστοιχα.

Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει εξασφαλίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, που σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με τους νόμους της Τζόρτζια. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κοντά στην εξασφάλιση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να εξασφαλίσουν, έστω οριακά, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αυτός της Γερουσίας μένει ακόμη να κριθεί.

Προσεκτικά, τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ επιφυλάχθηκαν, δεν μετέδωσαν τις προβλέψεις τους για το ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων – σώμα με 435 έδρες, που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία χρειάζονται 218.

«Λιγάκι απογοητευτικά» τα αποτελέσματα για τον Ντόναλντ Τραμπ

Το «κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν ήρθε, κάτι που στερεί ενδεχομένως από τον Ντόναλντ Τραμπ το εφαλτήριο που περίμενε ανυπόμονα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές το 2024.

Παραμένοντας σιωπηλός όλο το πρωί χθες, ο πρώην πρόεδρος, που ήλπιζε να καβαλήσει το «κόκκινο κύμα», εντέλει αναγνώρισε, πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, πως τα αποτελέσματα ήταν «λιγάκι απογοητευτικά».

Πολλοί από τους υποψήφιους που υποστήριξε δημόσια ηττήθηκαν. Αντίθετα, ένας από τους δυνητικούς αντιπάλους του στην κούρσα για το χρίσμα του Grand Old Party ώστε να είναι ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές του 2024, ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επανεξελέγη με άνεση.

Μετά τον θρίαμβό του, τόνισε πως «η μάχη» μόλις «ξεκινά».

Ο βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι, που προαλείφεται για να γίνει ο επόμενος «speaker», ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαδεχόμενος τη Νάνσι Πελόσι, θέλησε να δείξει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

«Είναι καθαρό πως θα πάρουμε πίσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων», διαβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Δεν είναι πάντως σίγουρο καν αυτό. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καθαρά κέρδη 12 εδρών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, 39 έδρες που κατείχαν οι Δημοκρατικοί μένουν ακόμη να κριθούν. Ως τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει 208 έδρες και οι Δημοκρατικοί 188.

Αν τα καταφέρουν, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους: θα φροντίσουν να κάνουν σκόνη το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για τον νόμο για τον πληθωρισμό· υπόσχονται εξάλλου να κινήσουν έρευνες που ίσως οδηγήσουν στην παραπομπή του ενοίκου του Λευκού Οίκου σε δίκη στη Γερουσία και την παύση του από το αξίωμα.

Η μάχη για τη Γερουσία παίζεται στην παράταση

Στη Γερουσία, απόλυτα μοιρασμένη προεκλογικά, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν οριακή πλειοψηφία χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, αν όχι εβδομάδες, προτού γίνει σαφές ποια παράταξη θα έχει πλειοψηφία.

Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), δεν είχαν ακόμη κριθεί οι έδρες στην Αριζόνα και στη Νεβάδα.

Ενώ στην Τζόρτζια, όπως το 2020, η έδρα θα κριθεί στην παράταση, αφού κανένας από τους υποψήφιους, ούτε ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο απερχόμενος γερουσιαστής, ούτε ο μαύρος πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Χέρσελ Γουόκερ, που υποστήριξε δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έσπασε το φράγμα του 50%. Θα διεξαχθεί άρα νέα ψηφοφορία. Προβλέπεται να οργανωθεί την 6η Δεκεμβρίου.

Το στρατόπεδο του 79χρονου προέδρου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τις επιδόσεις του, μολονότι ο κ. Μπάιντεν θα αναγκαστεί να κυβερνήσει όπως φαίνεται με το Κογκρέσο διχασμένο για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν από τους Ρεπουμπλικάνους μια από τις έδρες της Γερουσίας για την οποία δόθηκε σκληρή μάχη, αυτή στην Πενσιλβάνια: θα την εκπροσωπεί ο Τζον Φέτερμαν.

Στην προεκλογική εκστρατεία το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν ο πληθωρισμός, που είναι η κυριότερη ανησυχία των Αμερικανών κατά τα έξιτ πολ. Επισήμως στο 8,2% σε ετήσια βάση, είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.

Δεν υπήρξε νοθεία

Σε ό,τι αφορά τις κούρσες σε επίπεδο κυβερνητών, αφού απέσπασαν δύο πολιτείες από τους Ρεπουμπλικάνους (Μέριλαντ, Μασαχουσέτη), οι Δημοκρατικοί δεν είχαν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη στην Αριζόνα, όπου η έκβαση της μάχης της Κάρι Λέικ, φλογερής οπαδού του κ. Τραμπ, που φερόταν να είναι το φαβορί, με τη Δημοκρατική υποψήφια Κέιτι Χομπς παρέμενε άγνωστη.

Στις εκλογές σε αυτή την πολιτεία δεν διαπράχθηκε καμία νοθεία, παρά τα τεχνικά προβλήματα σε κάποια μηχανήματα καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, επέμεναν χθες οι τοπικές αρχές, προειδοποιώντας πως τα οριστικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά έπειτα από αρκετές ημέρες.

Εξάλλου, οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση πανηγύρισαν χθες «ιστορικές» νίκες στα δημοψηφίσματα που έγιναν παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές, ειδικά στην εξαιρετικά συντηρητική πολιτεία Κεντάκι.

Αρκετοί παρατηρητές διαπίστωναν με ανακούφιση πως, παρά τους φόβους που εκφράστηκαν προεκλογικά για παρατυπίες, ως και για βίαια επεισόδια, οι εκλογές έγιναν χωρίς προβλήματα, ούτε ταραχές.

«Τελικά οι Αμερικανοί θα τα ξαναβρούν, ελπίζω, όπως γίνεται πάντα», θέλει να πιστεύει η 55χρονη Τζίνα Ταραντίνο, ψηφοφόρος στη Νέα Υόρκη.


Πηγή