Ο Μαουρίσιο Σαμούρ παρακολουθεί τους φρεσκοψημένους καλλιεργημένους σε ορεινές φυτείες κόκκους καφέ, τοποθετημένους συμμετρικά πάνω σε ένα δίσκο. Κάθε κόκκος έχει την ίδια καστανή λάμψη, σημάδι ποιότητας και φροντίδας στην επεξεργασία.
Φωλιασμένη στην οροσειρά El Balsamo στο δυτικό Ελ Σαλβαδόρ η φυτεία καφέ του Σαμούρ ονομάζεται Las Tinieblas ( Το Δειλινό) και εξάγει καφέ πρώτης ποιότητας σε γερμανικές, βρετανικές και αμερικανικές αγορές. Πριν από επτά χρόνια ο Σαμούρ αποφάσισε να αφιερώσει τα 180 στρέμματα που είχε στην ιδιοκτησία του στην καλλιέργεια και επεξεργασία καφέ κόκκων υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας μια επίπονη διαδικασία. Το φυσικό στέγνωμα των κόκκων μπορεί να διαρκέσει έως και 20 μέρες.
Η φυτεία εξάγει την κορυφαία ποικιλία του Ελ Σαλβαδόρ- «Pacamara Honey»- σε ολόκληρο τον κόσμο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να καλύψει την αγορά του καφέ υψηλής ποιότητας μετά την ανάκαμψη της βιομηχανίας από μία ασθένεια που χτύπησε την Κεντρική Αμερική στην αρχή της δεκαετίας. Η ασθένεια αυτή κατέστρεψε τα φύλλα των δέντρων του καφέ, αφήνοντας τους κόκκους εκτεθειμένους στον ήλιο, στις καιρικές αλλαγές και στα έντομα.
Η πρόσφατη συγκομιδή απέφερε περίπου έναν τόνο καφέ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη συγκομιδή. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι η παραγωγή είναι χαμηλή σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων δεκαετιών, ωστόσο συνεχίζουν και ειδικεύονται στον ποιοτικό καφέ. Οι παραγωγοί μπορούν να πουλήσουν καφέ πρώτης ποιότητας για πάνω από 300 δολάρια ΗΠΑ το κιλό, ποσό τριπλάσιο της μέσης τιμής των 100 δολαρίων ΗΠΑ για τον κανονικό καφέ, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν περισσότερα.
Η καλλιέργεια της ποικιλίας καφέ Αράμπικα του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία μαζί με τη ζάχαρη αποτελούν το κορυφαίο γεωργικό προϊόν της χώρας, δημιουργεί περίπου 100.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 400.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Το Las Tinieblas, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, απασχολεί καθημερινά έως 70 οικογένειες ενώ την περίοδο της συγκομιδής δουλεύουν έως και 400 οικογένειες.
Σήμερα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κύριοι αγοραστές του καφέ πρώτης ποιότητας από το Ελ Σαλβαδόρ. Από τότε όμως που η χώρα αυτή σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να επιταχυνθεί με τον καφέ να κατατάσσεται στην κορυφή του καταλόγου των εξαγωγών. Η Κίνα είναι ήδη εξοικειωμένη με την ποικιλία καφέ από το Ελ Σαλβαδόρ, καθώς ήδη από το 2016 εισήγαγε μικρές ποσότητες.
Ένα άλλο εξαγώγιμο προϊόν από καφέ είναι το λικέρ καφέ το οποίο οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ συνηθίζουν να πίνουν ως ποτό μετά το δείπνο, ή σαν συστατικό σε επιδόρπια. Όμως και μέσα στο Ελ Σαλβαδόρ προωθούν τον καφέ πρώτης ποιότητας. Ήδη έχει ανοίξει σχολή που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς baristas.
localStorage.clear();
Πηγή