Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Το πιθανότερο σενάριο για τα μέτρα: Επιστροφή μουσικής, άρση ωραρίου στην εστίαση, τι εξετάζουν οι ειδικοί | ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και παρά τα σενάρια που ήθελαν να παρατείνονται για μια εβδομάδα όλα τα μέτρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα υπάρξει μερική άρση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και πιθανότατα θα εισηγηθεί άρση του ωραρίου στην εστίαση, επιστροφή της μουσικής αλλά μόνο για καθήμενους, δηλαδή παράταση της απαγόρευσης ορθίων και ενδεχομένως αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%.

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση των μέτρων, λόγω των σκληρών δεικτών της πανδημίας, που επιμένουν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η τελευταία αξιολόγηση έδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει μερική άρση των μέτρων και από ότι φαίνεται αυτό είναι το σενάριο που θα συζητήσουν οι ειδικοί στη συνεδρίασή τους το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι και θα γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ ακολούθως αναμένεται και η σχετική επίσημη ενημέρωση, ίσως το απόγευμα.

Νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να απαντήσουν λέγοντας ότι η απόφαση είναι των ειδικών οι οποίοι και εκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Οσον αφορά τον αριθμό σοκ των θανάτων που ανακοινώθηκαν χθες ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι είναι απότοκος της αυξημένης μεταδοτικότητας που υπήρξε στα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 όταν στην κοινότητα κυκλοφορούσαν τόσο η μετάλλαξη Ομικρον όσο και η Δέλτα σε ίδια ποσοστά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άνθρωποι ευάλωτων ομάδων, ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Εξέφρασε επιπλέον την αισιόδοξη εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει υποχώρηση των σκληρών δεικτών καθώς όπως και στην κοινότητα έτσι και στις εισαγωγές αποτυπώνεται η εικόνα του 80-20, δηλαδή το 80% που μπαίνουν στο νοσοκομείο νοσούν με Ομικρον που είναι πιο ήπια και προκαλεί λιγότερες σοβαρές νοσήσεις και θανάτους και το 20% με Δέλτα.


Πηγή