Ήταν 20 Ιανουαρίου του 1982. Πριν από ακριβώς 40 χρόνια. Ένα δυνατό κλάμα μωρού ακούγεται. Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στη χώρα μας είναι γεγονός.
Η μικρή Χριστίνα γεννήθηκε με καισαρική τομή και ζύγιζε 3 κιλά και 100 γραμμάρια. Παρών και σ’ αυτή την περίπτωση ήταν ο δρ. Στέπτοου ο «πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», ο οποίος χειρούργησε τη μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου. Παρόντες και οι Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τους γιατρούς Αλκιβιάδης Κόλλια και Στυλιανός Κτενά.
Η Χριστίνα Ιορδανίδου ήταν το 13ο παιδί του σωλήνα παγκοσμίως.
Έξω απο το νοσοκομείο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας περιμένουν με αγωνία το επιστημονικό θαύμα όπως χαρακτηρίστηκε από τον τύπο της εποχής. Η μητέρα Στέλλα Ιορδανίδου προσπαθούσε για περίπου 10 χρόνια να μείνει έγκυος, μετά από ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η έρευνα της την οδήγησε στην Αγγλία και στο εργαστήριο του Δόκτορος Πάτρικ Στέπτοου και αποφάσισε να δοκιμάσει την νέα μέθοδο, για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις τόσο από την εκκλησία όσο και από κύκλους της επιστημονικής κοινότητας.
Σαράντα χρόνια μετά η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως να τεκνοποιήσουν. Οι οποίες αντιρρήσεις υπήρξαν ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί διαδικασία ρουτίνας και τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση στη χώρα, από την οποία μάλιστα ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης εμπνεύστηκε και έγραψε το τραγούδι «Το παιδί του Σωλήνα».
Το παιδί του Σωλήνα σήμερα
Σήμερα το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα, η Χριστίνα Ιορδανίδου γίνεται 40 ετών. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή TLIVE, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και στο iefimerida.gr.
Οι πρωτοπόροι της μεθόδου
Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε από το Βρετανό γυναικολόγο και μαιευτήρα Πάτρικ Στέπτοου, σε συνεργασία με το βιολόγο και φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρντς.
Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1978, στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη του δόκτορος Στέπτοου. Η Λέσλι Μπράουν είχε μόλις φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 25 γραμμαρίων.
Πηγή