Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Τριγμοί στους κόλπους της δικαιοσύνης από τη νέα δικαστική ένωση

Τριγμούς στους κόλπους της δικαιοσύνης εξακολουθεί να προκαλεί η ίδρυση της νέας «Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Το καταστατικό έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα σχόλια «για συγκεκριμένα άρθρα και τους σκοπούς που επιδιώκει η νέα Διασπαστική Ένωση», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Η νεοσύστατη Ένωση έχει ως σήμα το ζυγό και το σφυρί και καταστατικό που αποτελείται από 24 άρθρα, στα οποία αναφέρονται αναλυτικά όλοι οι όροι λειτουργίας της. Σύμφωνα με το καταστατικό πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι ο δικαστής του ανώτατου βαθμού ο οποίος συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Ένωσης είναι 11μελές και μπορεί σε αυτό να συμμετέχουν ακόμη και Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης.

Συγκεκριμένα, «4 τουλάχιστον μέλη εκλέγονται υποχρεωτικά από τον ανώτατο βαθμό (μέλη του Αρείου Πάγου ή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, πρόεδροι Εφετών ή εισαγγελείς Εφετών) και τουλάχιστον 4 επίσης μέλη από τον ανώτερο βαθμό (Εφέτες ή εισαγγελείς Εφετών ή Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης, που εξομοιώνονται μισθολογικά με τους Εφέτες)». Τα δε υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να είναι «πρόεδροι Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκες, εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Ειρηνοδίκες κάθε τάξης».

Σύμφωνα με το καταστατικό, η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ασυμβίβαστη με:

  • την άσκηση κάθε φύσεως υπηρεσιακών καθηκόντων αποκλειστικής απασχόλησης στο εξωτερικό (θεσμικά όργανα Ε.Ε., διεθνής οργανισμούς, κ.λπ.) και
  • αποσπάσεως στον υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη θέση εξάρτησης της εκτελεστικής εξουσίας.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και οι εκλογές θα διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες Κυριακές του μήνα Μαρτίου.

Στην νέα Ένωση, προβλέπεται ότι μπορούν να εγγραφούν μέλη δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως βαθμού αλλά και ως επίτιμα μέλη συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και πρόσωπα «τα οποία αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργήματος».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι ως ιδρυτικά μέλη (40 συνολικά) της νέας Ένωσης υπογράφουν:

Πρώτη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και ακολουθούν:

Αντιπρόεδροι Α.Π.: Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου -Πετρουλάκη, Δήμητρα Μπουρνάκα-Λεοντάρη, Γεράσιμος Φουρλάνος, Ασπασία Καρέλλου, Χρυσούλα Παρασκευά και Γεώργιος Σακκάς,

Αρεοπαγίτες: Αβρακόμη Θούα, Μαρία Γκανιάτσου, Μαρία Τζανακάκη, Ευγενία Προγάκη, Πέτρος Σαλίχος, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Μαρία Παπασωτηρίου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Μιλιτιάδης Χατζηγεωργίου, Γεώργιος Μιχολιάς, Θωμάς Γκατζογιάννης, Θεόδωρος Τζανάκης, Γεώργιος Αναστασάκος, Ειρήνη Καλού -Ζακοπούλου, Χαράλαμπος Μαχαίρας και Νικόλαος Τσάκος,

Πρόεδροι Εφετών: Θεόδωρος Σπηλιάδης, Αντώνιος Πλακίδας και Βασιλική Μπαζάκη-Δρακούλη,

Εφέτες: Καλλιόπη Κουτουράτσα, Γέωργοις Αλμπούρας, Ιωάννα Κοσίνα, Παρασκευή Δημοσθένους-Μαλακάση, Μαρία Τσιριμώκου και Δημήτριος Κατσανάς,

Εισαγγελείς Εφετών
: Αργύρης Δημόπουλος, Αθανάσιος Τσολοδήμος και Γεώργιος Σιώπης, Αντεισαγγελέας Εφετών: Θεοφάνης Λιούτας,

Ειρηνοδίκες Α’ τάξης: Ελένη Λάγγαρη, Χριστοφίλη Ασημάκου και Καλλιόπη Πανάγου.

Παράλληλα, την προσωρινή διοικούσα επιτροπή απαρτίζουν:

Πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Α.Π. Γεράσιμος Φουρλάνος, αναπληρωτής πρόεδρος η αντιπρόεδρος Α.Π. Χρυσούλα Παρασκευά, Α΄ αντιπρόεδρος ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Αναστασάκος, Β’ αντιπρόεδρος ο εισαγγελέας εφετών Αργύριος Δημόπουλος, γενικός γραμματέας ο εφέτης Δημήτριος Κατσανάς και ταμίας ο εφέτης Γεώργιος Αλμπούρας.


Πηγή