Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Φάμελλος: Θέλουμε να αποθαρρύνουμε τα «μίας χρήσης» προϊόντα

Για τις αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει των νέων μέτρων περιορισμού της χρήσης πλαστικών προϊόντων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια μίας χρήσης), μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Eδώ και έναν χρόνο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει εγκρίνει την προετοιμασία ειδικής δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία. Πρόσφατα συγκροτήθηκε διυπουργικό όργανο, λειτουργεί τεχνική διυπουργική γραμματεία και υπάρχει ήδη ελληνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε με το μέτρο για την πλαστική σακούλα και έπεται η εισαγωγή κριτηρίων οικολογικού σχεδιασμού στη διαχείριση προϊόντων, όπως το να μην υπάρχουν πολλαπλά είδη πλαστικού σε μία συσκευασία, για να διευκολύνεται η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, να μην προωθούμε προϊόντα μίας χρήσης που ρυπαίνουν το περιβάλλον με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την υγεία, αλλά και στο τουριστικό προϊόν της χώρας».

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, «είμαστε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που έχουμε στρατηγική για την κυκλική οικονομία, έχουμε εισάγει εργαλεία όπως το “πληρώνω όσο πετάω” για τους δήμους, τη σύνδεση με τα τέλη καθαριότητας και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει την ίδια συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών και με τους Έλληνες παραγωγούς. Θέλουμε ο οικολογικός σχεδιασμός να επηρεάζει τα τέλη ανακύκλωσης και τα τέλη διαχείρισης κάθε υλικού. Ανάλογα με την επαναχρησιμοποίηση και επιστροφή υλικού στην παραγωγή, θα έχουμε χαμηλότερο κόστος διαχείρισης και παραγωγής για κάποια προϊόντα. Θέλουμε να επιδοτήσουμε την επαναχρησιμοποίηση και να αποθαρρύνουμε τα “μίας χρήσης” προϊόντα που διατίθενται ελεύθερα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι «το 2018 θα νομοθετηθεί η υποχρέωση ξεχωριστής συλλογής οργανικών απορριμμάτων στις πόλεις και ζητούμε να υπάρχουν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. για ακτές χωρίς προϊόντα μίας χρήσης. Ακτές ιδιαίτερου κάλλους να μην είναι γεμάτες πλαστικά, να βρούμε άλλα υλικά, για καλαμάκια, ποτήρια, κ.λπ. Υπάρχουν σύγχρονα, καινοτόμα υλικά, που είναι και “μόδα”, δημιουργούν νέο τζίρο στην αγορά και εργασία. Αυτήν την οικολογική “μόδα” θέλουμε να την ακολουθήσουμε».

localStorage.clear();


Πηγή