Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Χαρίτσης: 100 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής στη Δυτική Αττική

Μια σημαντική εξαγγελία έκανε από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στα Μέγαρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη Δυτική Αττική προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομής.

Εισαγωγικά αναγνώρισε ότι τις ανάγκες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής βέβαια γνωρίζουν καλύτερα οι τοπικοί φορείς, οι δήμοι και η περιφέρεια, αλλά από την άλλη, «για πρώτη φορά γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια ορθολογικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί άμεσα».

Στη βάση λοιπόν του Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας και όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, «έχουμε ήδη διερευνήσει τρόπους και εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη χρηματοδότηση ενός Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη Δυτική Αττική προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο έργα υποδομών όσο και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των τοπικών οικονομιών», εξειδίκευσε αμέσως μετά.

Συγκεκριμένα δε, τα έργα υποδομών εντάσσονται στους τομείς της αντιπλημμυρικής προστασίας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της υποστήριξης του τουρισμού της περιοχής (με έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τη βιομηχανική κληρονομιά) όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ.Χαρίτσης δεν απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες:

  • «Για τα αντιπλημμυρικά έργα, αξιοποιούμε πόρους από τέσσερις πηγές: από το ΕΣΠΑ, από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από ίδιους πόρους της Περιφέρειας».
  • «Για τις λοιπές υποδομές: αξιοποιούμε πόρους επίσης από Το ΕΣΠΑ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από ίδιους πόρους της Περιφέρειας».

Και, κάνοντας λόγο για «ευθύνες, μεγάλες και διαχρονικές», τόνισε ότι «εδώ όμως βρισκόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα και να καλύψουμε τις ανάγκες προκειμένου να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις. Να μη χαθεί ξανά ζωή, να μην καταστραφούν περιουσίες».

Όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία απάντησε στους επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «στο Υπουργείο Οικονομίας έχουμε εγκρίνει όλα τα αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα που προτάθηκαν από τους αρμόδιους φορείς σε όλη τη χώρα. Σε εθνικό επίπεδο, την τελευταία μόνο τριετία (2015-17) έχουμε εγκρίνει από εθνικό σκέλος του ΠΔΕ νέα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα έχοντας μάλιστα διασφαλίσει επιπλέον πόρους για αντιπλημμυρικά έργα από την ΕΤΕπ».

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που «αναπτύξαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσουμε στα 5 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει να υλοποιείται στις αρχές του 2018 και απευθύνεται στους Δήμους όλης της χώρας», συμπλήρωσε ο ομιλητής.

Εκτός από όσα είπε για τα έργα υποδομής, με έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση, ο κ. Χαρίτσης έκανε μνεία σε θέματα γενικότερης πολιτικής, όπως την απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης (των φακέλων) για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων ή την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάδειξη των περιοχών της ελληνικής επικράτειας όπου καθίσταται απαραίτητη η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων.

Επίσης αναφέρθηκε στην πλήρη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έρχεται πρώτη σε όλη την Ευρώπη, ενώ «ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,4%). Την προσπάθεια αυτή αναγνώρισε και το Eurogroup στην απόφασή της 15ης Ιουνίου όπου κάνει λόγο για «εξαιρετική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα η οποία έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια».

Επιπροσθέτως, «η Ελλάδα βρίσκεται με βάση και τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε. στην αξιοποίηση των πόρων του «Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι στιγμής έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ έχουν γίνει συμβάσεις, που αναμένεται να ‘πυροδοτήσουν’ επενδύσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

localStorage.clear();


Πηγή