«Και θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα…», είναι η φράση με την οποία άνοιξε την ομιλία του στον Προϋπολογισμό, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο συνάδελφος του, του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο νωρίτερα.
«Κοιτάξτε γύρω σας, δείτε τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι το 97% των πολιτών δηλώνουν ότι η ζωή τους χειροτέρευσε. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, ότι τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά χειρότερα σε σχέση με το τέλος του 2014», είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.
«Το 2014 που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν να ρίξουν την προηγούμενη τρισκατάρατη κυβέρνηση, η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι το 2014 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 173 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι μόνο 133 δισ. ευρώ. Το 2014 η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές, με 5ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%. Σήμερα, αν θεωρητικά δανειζόμασταν από τις αγορές θα δανειζόμασταν με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Βιετνάμ! Το 2014 η χώρα είχε ανάπτυξη 0,8% και οι προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Αντ’ αυτού είχαμε ύφεση -0,2% το 2015 και -0,3% το 2016.
«Σήμερα τι επιδιώκετε; Να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014, και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης – και μακάρι να το καταφέρετε – δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν το 2014!» συμπέρανε ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Ξέρετε τι συμπεραίνω; Ότι εσείς, τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν 3 χρόνια!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το χρέος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά όσα χρωστούσαμε θα συνεχίσουμε να χρωστάμε – και πρόκειται απλώς για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2060 και με την κυβέρνηση να αποδέχεται την διατήρηση πλεονάσματος 3,5 μεσοπρόθεσμα. « Τώρα έχουμε νέους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν τα παραγνωρίζω, φυσικά. Πρέπει, ωστόσο, να μην κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε ονομαστική μείωση του χρέους. Όσα οφείλαμε, αυτά θα εξακολουθήσουμε να οφείλουμε.
Πρόκειται, απλώς, για μια παρέμβαση που οδηγεί σε τροποποίηση επί τα βελτίω του σεναρίου του ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2060.Και σε αντιστάθμισμα για αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες στο Eurogroup να διατηρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, όχι στο 2% όπως έλεγε, αλλά στο 3,5% του ΑΕΠ, και μάλιστα μεσοπρόθεσμα! Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν 3 δισ. παραπάνω μέτρα κάθε χρόνο. Μέτρα που δεν ήταν στον ορίζοντα 2 χρόνια πριν. Μέτρα για τα οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπάρξει ένας μόνιμος κόφτης που να τα εξασφαλίσει!», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:
«Κοντολογίς, μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικοί πανηγυρισμοί ενώ παρατείνονται τα μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος» σημείωσε. «Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς μνημόνιο και πήρατε μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους!».
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για το κόστος της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ για τις απώλειες από την διαπραγμάτευση αυτή, αλλά και του επικεφαλής του ESM:
«Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε μιλήσει για κόστος 86 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM είχε μιλήσει για 100 δισ.», είπε και πρόσθεσε ότι το κόστος που επέφερε αυτή η διαπραγμάτευση για κάθε νοικοκυριό φθάνει τα 10.200 ευρώ. Και δεν είναι μόνο η ζημία μέχρι εδώ. Η απόφαση η χθεσινή του Eurogroup, μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα και ενεργoποίηση του κόφτη σε μεσοπρόθεσμη βάση», είπε ο κ. Χατζηδάκης και επέμεινε ότι μονιμοποιείται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και έρχεται το νέο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι όλες οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις.
«Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες!», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι οι φόροι που θα επιβαρύνουν τους πολίτες είναι ουσιαστικά ένας καινούργιος ΕΝΦΙΑ:
«Τι διαπιστώνουμε στη δομή του προϋπολογισμού; Φόρους! Τους αγαπημένους σας φόρους! Συγκεκριμένα, νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2017. Ένας νέος ΕΝΦΙΑ δηλαδή! Ο ΕΝΦΙΑ που κατά τον κ. Τσίπρα, δεν διορθώνεται, καταργείται, τελικά, όμως διπλασιάζεται!», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυξάνονται οι φόροι τη στιγμή που το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 15,3 το 2014 έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016.
Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο Προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, είπε: «Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει όταν επιβάλλει φόρους, ισχυριζόμενος ότι συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη! Πείτε μας λοιπόν: Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα πληρώσουν 437 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης του ΦΠΑ; 422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα; 89 εκατ. λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία; 62 εκατ. λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο; 62 εκατ. λόγω φόρου στον καφέ; 142 εκατ. λόγω φόρων στα τσιγάρα;». Είπε επίσης, ότι την ίδια ώρα που οι πολίτες φορτώνονται με φόρους, η φοροδιαφυγή συνεχίζεται, οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται, μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» της κυβέρνησης, «μας πάνε πίσω αντί να μας πάνε μπροστά».
Πηγή