Από το Εξπρές του Μεσονυκτίου μέχρι τον Βαρυποινίτη του Αλκατράζ, αγαπάμε τις παρακάτω 10 μέχρι σήμερα.
Οι ταινίες με φυλακές είχαν πάντα ξεχωριστό και τρομαχτικό theme. Ιστορίες που όλοι έχουμε δει και που ευχόμαστε να μην ζήσουμε ποτέ. Κάποιες άφησαν το στίγμα τους στην 7η Τέχνη, ως οι καλύτερες που απαθανάτισαν οι κάμερες. Αυτή η 10άδα, είναι αφιερωμένη σε αυτές.
1. To Eξπρές του Μεσονυκτίου
Όσες φορές και αν το δεις, το γεγονός ότι πρόκειται για μία πραγματική ιστορία που συνέβη τόσο κοντά μας, κάνει το αίμα σου να παγώνει. Τι θα γινόταν αν βρισκόσουν στη θέση του Μπιλ Χέις; Ο οποίος για μία νεανική βλακεία έφτασε στο σημείο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές της Τουρκίας; Η ταινιάρα του Άλαν Πάρκερ παρουσίασε την φρικαλεότητα των τουρκικών φυλακών, για να αποδείξει ένα και μόνο πράγμα: ότι η απώλεια των νόμων και του ανρθωπισμού, μπορεί να φτάσει έναν άνθρωπο στα όρια της τρέλας. Ο Γολγοθάς του Χέις μέσα από το υπέροχο σενάριο του Όλιβερ Στόουν για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ του 1979 για το Προσαρμοσμένο Σενάριο και έβαλε την έκφραση «Εξπρές του Μεσονυκτίου» στο slang των πιο σκληρών φυλακών του κόσμου.
2. Blood In, Blood Out
Μπέντζαμιν Πρατ και Ντάμιαν Τσάπα στα πρώτα τους βήματα, μέσα σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ για φυλακές. Οι Vatos Locos έμειναν στην καρδιά του κοινού και έκαναν την ταινία καλτ, παρότι το φιλμ δεν πήρε εξαρχής καλές κριτικές. Είναι όμως ένα σωρό στοιχεία που την έκαναν διάσημη. Η ωμή της βία, η ματιά στην οργάνωση των συμμοριών πίσω από τα κάγκελα αλλά και οι άγραφοι νόμοι της φυλακής που δεν υπακούν σε εκείνους της υπόλοιπης χώρας. Πόσες ατάκες θυμάσαι από αυτήν την ταινία; Γιατί αν την αγάπησες όσο και εμείς, να μπεις να κάνεις και το κουίζ μας.
3. Το Πράσινο Μίλι
Ακροβατώντας κάπου ανάμεσα στο ατμοσφαιρικό θρίλερ και το μεταφυσικό, το Πράσινο Μίλι παρουσίασε μία πολύ διαφορετική καθημερινότητα στη φυλακή από εκείνες που έχουμε συνηθίσει από τα μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ. Αυτό που οι φύλακες γίνονται μάρτυρες σε ένα μοναδικό φαινόμενο καλοσύνης και μεγαλοψυχίας, που άκουγε στο όνομα Τζον Κόφι. Είναι ίσως από τις λίγες κινηματογραφικές μεταφορές που μετέδωσαν μοναδικά την ατμόσφαιρα του βιβλίου του Στίβεν Κινγκ, με ένα εξίσου κορυφαίο καστ που μπήκε στο πετσί των ρόλων αφήνοντας μας με μία μόνιμη ανατριχίλα.
4. Kελί 211
Χωρίς υπερβολές, ίσως από τις καλύτερες νεότερες ταινίες με φυλακές που δείχνουν για ακόμη μία φορά την μεγαλοπρέπεια του ισπανικού κινηματογράφου. Μία εξέγερση, ένας μυστικός αστυνομικός που καλείται να εισχωρήσει σε αυτή ως τρόφιμος και με το κοινό να γνωρίζει τον Μαλαμάντρε, το μεγάλο αφεντικό της «Στενής». Ακολουθεί μία καθημερινότητα γεμάτη βία και αγώνα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το ποιοι είναι οι αληθινοί εγκληματίες και πως πολλές φορές οι άνθρωποι λένε περισσότερα από τις ταμπέλες που τους κοτσάρει η κοινωνία. Το «Κελί 211» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που πήρε με το σπαθί του μία θέση στις καλύτερες ταινίες με φυλακές.
5. Shot Caller
6. Felon
Άλλη μία ταινία που βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στις φυλακές Corcoran το 1999. Τρόφιμοι παλεύουν με τρόφιμους για την διασκέδαση των δεσμοφυλάκων, την ίδια στιγμή που ο Στίβεν Ντορφ καλείται να εκτίσει ποινή απλά επειδή έσωσε την οικογένεια του από ληστές. Την παράσταση όμως κλέβει η παρουσία του Βαλ Κίλμερ σε έναν από τους καλύτερους του ρόλους – και ίσως ο πιο σκληρός ρόλος που έχει παίξει μέχρι σήμερα. Το Felon δεν δείχνει μόνο το προβληματικό σύστημα σωφρονισμού της χώρας, αλλά σε βάζει σε έναν υπόγειο κόσμο -πιο χαμηλά από εκείνον της φυλακής- που θα ευχόσουν να μην γνώριζες και υπήρχε. Το γεγονός και μόνο να φαντάζεσαι τον εαυτό σου στη θέση του Στίβεν Ντορφ, αρκεί για να σε κρατήσει σε αναμμένα κάρβουνα καθόλη την διάρκεια της ταινίας.
7. Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
To αστείο με την ταινία είναι ότι, παρότι πήρε διθυραμβικές κριτικές για το στόρι και τις ερμηνείες, πάτωσε στο Box Office. Παραμένει ωστόσο ως μία από τις καλύτερες που παρουσιάζουν τον σκληρό κόσμο της φυλακής στην δεκαετία του ’50. Ο Τιμ Ρόμπινς καταδικάζεται σε ισόβια για τον φόνο της γυναικάς του και του εραστής της και παρότι κάθε μέρα γίνεται αγώνας ζωής και θανάτου για εκείνον, καταφέρνει να ξαναστηριχτεί στα πόδια του. Ο Μόργκαν Φρίμαν είναι ο τρόφιμος που παρατηρεί τον συγκρατούμενο του να αποδεικνύεται πιο έξυπνος από όλη την διοίκηση της φυλακής, με την Ρίτα Χέιγουορθ να γίνεται συνώνυμο των ονείρων και έπαθλο για την ελευθερία που τον περιμένει. Ίσως από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.
8. Hunger
H ταινία που έβαλε στο προσκήνιο τον Μάικλ Φασμπέντερ και τον «ρίζωσε» ως εξελισσόμενο ταλέντο. Το σενάριο του Στιβ ΜακΚουίν (σ.σ.: του σκηνοθέτη όχι του ηθοποιού) , περιγράφει τα γεγονότα που εξελίχθηκαν το 1981 στις φυλακές, με τον Μπόμπι Σαντς και άλλα μέλη του IRA να προχωρούν σε απεργία πείνας διαρκείας ως διαμαρτυρία για την στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων το 1976. Ένα δυνατό και γεμάτο συναισθήματα φιλμ, για έναν κόσμο που δεν απέχει και τόσο μακριά από τον δικό μας, με γεγονότα που κάποτε συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη τόσο για τα επεισόδια μέσα στις φυλακές, όσο και για την σκληρή και ανείπωτη στάση της τότε Βρετανικής κυβέρνησης. H ταινία προβλήθηκε στις Κάννες το 2008, κέρδισε το Camera d’Or, το βραβείο Βελγικού Κινηματογράφου και του Κινηματογράφου του Σίδνεϊ, ενώ προτάθηκε για 2 BAFTA’s και 6 IFTA’s.
9. Ο Προφήτης
10. Ο βαρυποινίτης του Αλκατράζ
Από τις πρώτες μεγάλες παραγωγές του κινηματογράφου για ταινία με φυλακές, με τον Μπαρτ Λάνκαστερ να υποδύεται τον Ρόμπερτ Στράουντ, τον περίφημο βαρυποινίτη που η ζωή του έγινε μυθιστόρημα από τον Τόμας Γκάντις. Ουσιαστικά, είναι μία διαρκής μάχη του δολοφόνου με το σύστημα, δείχνοντας συνάμα την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά του που χρειάζονται μόλις ένα μικρό σκούντημα για να πάρουν τα ηνία των συναισθημάτων του. Μέσα από μία πολυτάραχη ζωή μέσα στην φυλακή -από δολοφονίες μέχρι εξεγέρσεις- η ταινία του Τζον Φράνκενχαϊμερ υπήρξε σταθμός για τον νεότερο κινηματογράφο, προτάθηκε για 6 Όσκαρ το 1963 και σήμερα ανήκει στις 100 πιο επιδραστικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
Αξιέπαινη αναφορά: Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας
Πηγή