Η ταινία του Netflix είναι ο επίλογος της πέμπτης σεζόν για τον Uhtred και τις ιστορίες του.
Από την πρώτη στιγμή που είδαμε το Last Kingdom, γνωρίζαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα απολαμβάναμε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Επικές μάχες στα πρώτα χρόνια του μεσαίωνα με τους Βίκινγκ να θέλουν να κάνουν δική τους τη Μεγάλη Βρετανία. Κακά τα ψέματα ήταν σειρές όπως το Βίκινγκ που έφερε ξανά τους Σκανδιναβούς πολεμιστές στη μόδα, αλλά η εν λόγω σειρά ήταν βασισμένη στα περίφημα Saxon Stories που έγραψε ο Bernard Cornwall και εξιστορούσαν τα πρώτα χρόνια της Αγγλίας, πριν καν ονομαστεί έτσι.
Για όσους δεν έχουν την τύχη ή την όρεξη να κάτσουν να ασχοληθούν γιατί τους κουράζει μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχουν βγει 5 σεζόν, η σειρά αφηγείται την ιστορία του Ούτρεντ πρωτότοκο γιο του λόρδου του Μπάμπενμπεργκ, όπου αφού η πόλη πέφτει στα χέρια των δανών Βίκινγκ, ο ίδιος πιάνεται όμηρος και μεγαλώνει με τους Δανούς υιοθετώντας τα ήθη και τα έθιμά τους. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε σπόιλερ όλη η σειρά επικεντρώνεται στον Ούτρεντ Ράγκναρσον και την προσπάθειά του να πάρει πίσω την πόλη από το σφετεριστή θείο του, βοηθώντας παράλληλα τον Αλφρέδο τον Μέγα του Ουέσσεξ στο όραμά του για μία ενωμένη Αγγλία. Γίνονται διάφορα σκηνικά ανά σεζόν, αλλά η σειρά καταφέρνει να κρατάει αυτόν τον πολεμοχαρή χαρακτήρα χωρίς να γίνεται βαρετή ή κουραστική. Για την ακρίβεια δείχνει ακριβώς τη ζωή στα πρώτα χρόνια του μεσαίωνα μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με τους ηγεμόνες να προσπαθούν να επιβληθούν στα βασίλεια τους και παράλληλα να τα προστατέψουν από τους Δανούς εισβολείς.
Το Seven Kings Must Die ωστόσο δεν είναι τίτλος σειράς αλλά ταινίας με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος της πέμπτης σεζόν. Οι παραγωγοί ήθελαν να κλείσουν αυτή τη μεσαιωνική ιστορία με μια ταινία και το Seven Kings Must Die Είναι βασισμένο σε ένα θρύλο όπου Δανοί ιερείς της εποχής, έβλεπαν οράματα που τους έλεγαν ότι πρέπει να πεθάνουν επτά βασιλιάδες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία Αγγλία. Κεντρικός ανταγωνιστής είναι ο Όλαφ/Άνλαφ Γκούθφριθσον, ένας Βίκινγκ βασιλιάς με ιρλανδικές ρίζες που έζησε τον δέκατο αιώνα και αποβιβάστηκε στις ακτές της Αγγλίας με σκοπό να κατακτήσει το βόρειο βρετανικό βασίλειο της Νορθάμπρια – το οποίο παραδοσιακά κατείχαν εξευγενισμένοι Χριστιανοί Δανοί λόρδοι. Ο Ούτρεντ Ράγκναρσον καλείται να πάρει μία μεγάλη απόφαση: αν θα στηρίξει το χριστιανικό όνειρο του Αλφρέδου για μια ενωμένη Αγγλία ή αν επιτέλους θα κάνει στροφή στους ομοϊδεάτες και ομοθρήσκους Βίκινγκ αλλάζοντας τον ιστορικό χάρτη.
Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε σπόιλερ για την υπόθεση, θα πούμε το πιο βασικό. Το σενάριο ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που έχει σειρά σε διαλόγους και σκηνές μάχης, αλλά το τελευταίο είναι το πιο βασικό που θέλεις σε μια μεσαιωνική ταινία. Εκεί που απέτυχαν οι υπόλοιποι και κέρδισε το Last Kingdom, είναι ότι κατάφερε να μεταδώσει το μαχητικό πνεύμα της εποχής αλλά και τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα. Αξίζει λοιπόν να αναφερθεί ότι η παραγωγή δεν τσιγκουνεύτηκαν τα έξοδα στο να στήσουν ικανότατα σκηνικά μάχης, τα οποία ίσως είναι από τα πιο φαντασμαγορικά που έχουμε δει στη σειρά και ολοκληρώνουν το μεσαιωνικό έπος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πρόκειται δηλαδή να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου καθότι η ιστορία είναι πολύ συγκεκριμένη για τον ρου που ακολούθησε η πρώιμη Αγγλία, αλλά αν είσαι από τους τύπους που σαγηνεύονται με το Μεσαίωνα και ειδικά με τα πρώτα του χρόνια, το Seven Kings Must Die είναι από τις ταινίες που θα απολαύσεις.
Η ταινία άλλωστε είναι βασισμένη στο τελευταίο βιβλίο του Cornwall που φέρνει τον τίτλο War Lord και ακολουθεί πιστά το σενάριο. Είναι το όμορφο τέλος μιας όμορφης ιστορίας για όσους αγαπάνε τον μεσαίωνα αλλά και την ίδια την ιστορία γενικότερα.
Καλή απόλαυση.
Πηγή