Έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά το τέρας του Frankenstein παραμένει επίκαιρο.
Mπορεί να έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια μετά τη δημοσίευση του «Frankenstein», ωστόσο η Μαίρη Σέλλεϋ είναι πιο σύγχρονη από ποτέ. Αυτός ο θρυλικός χαρακτήρας, που δημιούργησε η Αγγλίδα συγγραφέας γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία.
Ο εμβληματικός χαρακτήρας που δημιούργησε η γοτθική μυθιστοριογράφος, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον επιστήμονα Victor Frankenstein, κυρίως όμως τη δημιουργία του, τον Adam, αυτό το τέρας που «γεννήθηκε» και άρχισε να τρομοκρατεί τον κόσμο, θα πρωταγωνιστήσει σε δύο (μάλιστα) ταινίες από κορυφαίους σκηνοθέτες, με μικρή διαφορά μεταξύ τους.
Μα γιατί κανείς δεν θέλει να δει το remake του Snow White;
Ξεκινάμε από την πρώτη ταινία «Frankenstein», η οποία είναι μια ευγενική χορηγία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και θα ξεκινήσει στο Netflix τον Νοέμβριο, όπου θα πρωταγωνιστούν η Μία Γκοθ και ο Όσκαρ Άιζακ.
Όσο για τη δεύτερη ταινία, το «The Bride», θα σκηνοθετηθεί από τη Μάγκι Τζίλενχαλ, η οποία μετά το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το «The Lost Daughter», θα πάρει ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ, με μια ταινία αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων εμπνευσμένη από το φιλμ «The Bride of Frankenstein».
Η Warner Bros. θα την προβάλει στους κινηματογράφους στις 6 Μαρτίου 2026, με την Τζέσι Μπάκλεϊ και τον Κρίστιαν Μπέιλ να υποδύονται το ζευγάρι των.. απέθαντων. Το αρχικό ντεμπούτο ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Σεπτεμβρίου 2025, αλλά το στούντιο επέλεξε να δώσει μεγαλύτερη απόσταση από την προβολή που έχει αναλάβει ο Ντελ Τόρο.
Μία αναδρομή στα έργα του Frankenstein
«Dying for Sex»: H πραγματική ιστορία πίσω από τη νέα σειρά της Disney+
Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος έγινε το 1910 από την Edison Studios, μια βωβή ταινία μικρού μήκους. Όμως, η πιο διάσημη εκδοχή ήρθε το 1931 με το «Frankenstein» της Universal, σκηνοθετημένο από τον Τζέιμς Γουέιλ και με τον Μπόρις Κάρλοφ στον ρόλο του τέρατος. Αυτή η ταινία, μαζί με το σίκουελ της, «Bride of Frankenstein» (1935), καθιέρωσαν την εικόνα του τέρατος με τα μπουλόνια στον λαιμό και τη χαρακτηριστική του εμφάνιση.
Τη δεκαετία του 1950, η Hammer Films από τη Βρετανία έδωσε νέα ζωή στον μύθο με το «The Curse of Frankenstein» (1957), όπου πρωταγωνιστούσε ο Πίτερ Κούσινγκ ως ο Δρ. Φρανκενστάιν και ο Κρίστοφερ Λι ως το τέρας. Αυτές οι ταινίες είχαν περισσότερη βία και τρόμο, διαφοροποιούμενες από τις κλασικές της Universal.
Το «Mary Shelley’s Frankenstein» (1994), σε σκηνοθεσία του Κένεθ Μπράνα, είναι μια από τις πιο πιστές μεταφορές του βιβλίου, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον ρόλο του τέρατος.
Το «I, Frankenstein» (2014), με τον Άαρον Έκχαρτ, ήταν μια πιο μοντέρνα και φανταστική εκδοχή, με το τέρας να παρουσιάζεται ως ένας αθάνατος πολεμιστής. Στην κωμική πλευρά, το «Young Frankenstein» (1974) του Μελ Μπρουκς είναι μια παρωδία των παλιών ταινιών τρόμου και θεωρείται κλασικό του είδους.
Ο μύθος του Frankenstein συνεχίζει να εμπνέει τον κινηματογράφο, με κάθε γενιά να προσθέτει τη δική της ερμηνεία στο διαχρονικό τέρας της Σέλλεϊ.
Πηγή