Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Tο «Σιδηρούν Προσωπείο» θα χαρακτηρίζει πάντα τον Αλέξανδρο Δουμά

Η συνέχεια της ιστορίας των Three Musketeers είχε μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο. 

Ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο πρεσβύτερος (24 Ιουλίου 1802 – 5 Δεκεμβρίου 1870) ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως από τα ιστορικά του μυθιστορήματα τα οποία τον κατέστησαν έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο, όπου πέρα από μυθιστορήματα, έχει γράψει επίσης θεατρικά έργα και άρθρα σε περιοδικά.

Γεννήθηκε το 1802 και πέθανε το 1870. Είχε δυνατή φαντασία και μεγάλη ενεργητικότητα στα πράγματα. Αρχικά, υπήρξε γραφέας σε συμβολαιογραφείο, μελέτησε με πάθος την ιστορία της πατρίδας του και άρχισε να γράφει, σε συνεργασία με άλλους δύο, κωμειδύλλια. Ακολούθως, έγραψε πολλά ρομαντικά δράματα και κωμωδίες και εν συνεχεία επιδόθηκε στο ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.«Οι τρεις σωματοφύλακες» και «Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο» τον έκαναν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Θυμάστε τον Κόμη του Μόντε Κρίστο που έπαιζε ο Χένρι Καβίλ;

Ήταν προικισμένος με το χάρισμα να διηγείται και να συναρπάζει με τον τρόπο που έγραφε. Ο Αλέξανδρος Δουμάς μετέφερε με επιτυχία το ρομαντισμό στο θέατρο και έδωσε στο μυθιστόρημα μία περισσότερη λαϊκή μορφή. Η παραγωγή του υπήρξε καταπληκτική, έγραψε 257 τόμους μυθιστορήματα και 25 τόμους με θεατρικά έργα, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους «στρατηγούς», καθώς έλεγε, των οποίων αυτός ήταν ο «Ναπολέων».

Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε για τον Δουμά: «Δεν είναι απλώς Ευρωπαίος, είναι Παγκόσμιος». Ο Αλέξανδρος Δουμάς άφησε την τελευταία του πνοή το 1870. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες λαμπρές προσωπικότητες της Γαλλίας.

 

 

Αλέξανδρος Δουμάς και ο μύθος του Σιδηρούν Προσωπείου

Ο Αλέξανδρος Δουμάς αξιοποίησε τον μύθο του Σιδηρούν Προσωπείου στο τρίτο μέρος της τριλογίας των «Τριών Σωματοφυλάκων» με τίτλο «Ο Υποκόμης του Μπραζελόν» (1847-1850). Στο έργο αυτό, ο Δουμάς ενσωματώνει τον γνωστό θρύλο, δίνοντας τη δική του φανταστική εκδοχή, που έχει γίνει από τις πιο διάσημες.

Στο μυθιστόρημα, ο Δουμάς παρουσιάζει τον άνδρα με το Σιδηρούν Προσωπείο ως τον δίδυμο αδελφό του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ο βασιλιάς και οι σύμβουλοί του φυλακίζουν τον αδελφό για να διασφαλίσουν τη μοναρχία, καθώς η ύπαρξή του θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια. Ο αδελφός κρατείται στη φυλακή με μια σιδερένια μάσκα που καλύπτει το πρόσωπό του για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Cormac McCarthy: O συγγραφέας που αποδόμησε τον μύθο της Αμερικάνικης Δύσης

Ο ήρωας Ντ’ Αρτανιάν μαζί με τους υπόλοιπους σωματοφύλακες, εμπλέκεται σε μια συνωμοσία για να απελευθερώσει τον φυλακισμένο αδελφό και να τον τοποθετήσει στον θρόνο στη θέση του Λουδοβίκου ΙΔ’. Ωστόσο, o Λουδοβίκος μαθαίνει τι σχεδιάζουν οι σωματοφύλακες και η ιστορία αποκτάει άλλο νόημα. Και αν για τους Τρεις Σωματοφύλακες έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε το story ξανά και ξανά σε ταινίες ή σειρές, για το Σιδηρούν Προσωπείο πιο πρόσφατη μεταφορά ήταν αυτή με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε διπλό ρόλο και ένα all star cast στους ρόλους των σωματοφυλακών.

 

 

Ο Δουμάς χρησιμοποιεί τον μύθο για να σχολιάσει την απόλυτη μοναρχία και τις θυσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της εξουσίας. Η ιστορία του Σιδηρούν Προσωπείου αντικατοπτρίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στο δίκαιο και την πολιτική σκοπιμότητα, αλλά και την τραγική μοίρα των ανθρώπων που πέφτουν θύματα της εξουσίας.

 

Υπήρξε έμπνευση για τον πλανήτη

Η εκδοχή του Δουμά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ενέπνευσε πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως η ταινία «Ο Άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο» (1998) με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Παρόλο που η ιστορία είναι φανταστική, η λογοτεχνική της αξία και η δραματικότητα που προσδίδει ο Δουμάς την έχουν καθιερώσει ως κλασική αφήγηση. Η σύνδεση του Σιδηρούν Προσωπείου με τη γαλλική ιστορία και η φαντασία του Δουμά συνεχίζουν να γοητεύουν τους αναγνώστες, καθιστώντας το έργο ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας.

 

 

 


Πηγή