To 36% των Αμερικανών παραδέχονται ότι έχουν υπάρξει σε σχέση έστω μία φορά στη ζωή τους με κάποιον συνάδελφο. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις αμερικανικές εταιρίες γίνεται δουλίτσα. Όπως φυσικά αντιλαμβάνεσαι, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη χώρα μας, με ποσοστά υποθέτω χαμηλότερα καθώς δεν είμαστε και οι αχανείς ΗΠΑ.
Η αλήθεια είναι ότι η σχέση με συνάδελφο, είναι από μόνο του ένα θέμα ριψοκίνδυνο το οποίο υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην καταλήξει θετικά. Ωστόσο, μπορώ να αντιληφθώ-γιατί τα ματάκια μου έχουν δει πολλά-ότι μιας και περνάς σχεδόν όλη σου την ημέρα στο γραφείο, μοιραία θα τον ερωτευτείς τον απέναντι. Παρόλα αυτά, και επειδή είμαστε μεγάλοι άνθρωποι και θέλω να πιστεύω ότι η σοβαρότητα μας διακατέχει, καλό θα ήταν πριν παραδοθείς στον εραστή του απέναντι γραφείου, ή του διπλανού ή του πάνω ορόφου (δεν θα το αναλύσουμε τώρα) να σκεφτείς προηγουμένως ΠΟΛΥ σοβαρά κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
Αξίζει όντως τον κόπο;
Ξεκινάμε με τα δύσκολα. Διότι μέντιουμ δεν είμαστε, οπότε δεν μπορούμε και να προβλέψουμε συμπεριφορές. Καλώς ή κακώς όμως, το ραντεβού με συνάδελφο δεν είναι ένα οποιοδήποτε ραντεβού. Δεν είναι «Σχέση δεν έχω γιατί να μη βγω» που ισχύει σε άλλες περιπτώσεις. Εδώ φίλη μου τα πράγματα είναι περίεργα. Πριν ανταποκριθείς στο φλερτ, θα πρέπει να ξέρεις τι θέλεις, ή έστω να το έχεις σκεφτεί. Επίσης θα πρέπει να έχεις μπει στη διαδικασία να μάθεις τι θέλει και εκείνος. Αν αυτό είναι σχέση τότε βαδίζεις σε δρόμο σωστό. Αν όμως αυτό που θέλει είναι μία περιπέτεια και απλά να του φύγει το… απωθημένο, εκεί τι κάνεις;
Σημαντικό επίσης…
Είναι να παρακολουθήσεις τη συμπεριφορά του γενικότερα. Δηλαδή εντάξει, προφανώς φλερτάρετε και του αρέσεις και σου έχει προτείνει να βγείτε. Μήπως όμως το κάνει και με άλλες συναδέλφους; Και πριν προλάβεις να γίνεις έξαλλη, να σου πω ότι πολλές φορές οι συμπεριφορές παρεξηγούνται. Αν κάποιος για παράδειγμα σου δείχνει συμπάθεια δε σημαίνει αυτομάτως ότι σε θέλει και ερωτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει αυτά να τα ξεκαθαρίσεις πριν το ραντεβού, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες να βγείτε ή να συμβεί το οτιδήποτε και λίγες μέρες μετά να φλερτάρει με άλλη. Ναι ξέρω, είναι σκληρό.
Από εχεμύθεια πώς τα πάει;
Και βγήκατε και τα βρήκατε, και όλα καλά. Προφανώς το πρώτο διάστημα δεν υπάρχει λόγος να το διαδώσετε (άντε στη φίλη σου από το γραφείο η οποία λογικά θα το έχει καταλάβει). Σημαντικό λοιπόν, είναι να εξασφαλίσεις την εχεμύθεια και φυσικά τη διακριτικότητά του. Προφανώς και αν τα πράγματα σταθεροποιηθούν με κάποιο τρόπο θα ενημερώσεις ότι είστε μαζί, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, προσπάθησε να μη δίνεις δικαιώματα.
Η συμπεριφορά σου στο γραφείο
Εδώ τα πράγματα είναι περίεργα. Δηλαδή, αν μιλούσατε συνέχεια πριν βγείτε και τώρα το κόβετε μαχαίρι, σίγουρα θα κινήσετε υποψίες. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί, και αν λέγατε ένα απλό γεια και τώρα είστε κολλητοί. Καταλαβαίνεις, οι σχέσεις δεν αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη και πίστεψέ με, η… παρατηρητική (κομψή λέξη για το αδιάκριτη) του γραφείου, θα το παρατηρήσει και θα θελήσει να μάθει περισσότερα. Μην της δώσεις αφορμές, δεν υπάρχει λόγος…
Σε περίπτωση που το θέμα δεν προχωρήσει
Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Εντάξει άνθρωποι είμαστε κάποιες φορές λυγίζουμε, αλλά για το καλό σου θα πρέπει να δείξεις σθένος και επαγγελματισμό. Οποιαδήποτε κι αν είναι η συμπεριφορά του, ακόμα και αν μάθεις ότι βγαίνει με κάποια άλλη από το γραφείο-εταιρεία-μαγαζί ή τελοσπάντων όπου εργάζεσαι, δεν θα πρέπει να επηρεαστεί η δουλειά και η απόδοσή σου στο ελάχιστο. Ακόμα και αν απαιτείται η καθημερινή σας επαφή. Επιπλέον, μην τον κατηγορήσεις σε συναδέλφους-εννοώ σε όσους γνώριζαν προφανώς- και μη βγάζεις επιθετικότητα στην συμπεριφορά σου, γιατί στο τέλος εσύ θα βγεις η παράλογη. Λυπάμαι, αλλά κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο.
Πηγή