Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Έχεις πέσει στα δίχτυα του spider-webbing;

Πιστεύω ότι ένα από τα διαχρονικά θέματα που μαστίζουν τον πλανήτη είναι τα ερωτικά ραντεβού. Και αυτό γιατί ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους, ο έρωτας βρίσκει πάντα χώρο κάπου να φωλιάζει. Το τελευταίο διάστημα μάθαμε για μία τάση στα ραντεβού που είναι τοξική και που «παγιδεύει» πολύ κόσμο το ψάξαμε και καταλήξαμε στα παρακάτω. Πρόκειται για το spider webbing που αντιπροσωπεύει μια σειρά από χειριστικές ενέργειες που σταδιακά υφαίνουν μια τοξική κατάσταση. Όπως ακριβώς υφαίνεται ένας ιστός. Και εκεί μένεις παγιδευμένος σε μια τοξική κατάσταση. Θα το έχεις αισθανθεί και εσύ κάποια στιγμή στη ζωή σου ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς να μπορείς να το προσδιορίσεις το γιατί.

Δεν έχει καμία σχέση με το Madame Web της Sony, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο ήταν χειρότερο:

 

 

Χειριστικές συμπεριφορές

Η Emma Hathorn, ειδική στις γνωριμίες στο Seeking.com, εξηγεί, μιλώντας στο Independent: «Το spider webbing είναι μια σειρά από χειριστικές συμπεριφορές που με την πάροδο του χρόνου «αιχμαλωτίζουν» τα άτομα σε μια κατάσταση με αρνητικά και απροσδιόριστα συναισθήματα. Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι συμπεριφορές είναι το ghosting, το love bombing ή το gaslighting. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι ο όρος περιγράφει συλλογικά τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών όταν βιώνονται ταυτόχρονα». 

Πότε φεύγεις από μία τοξική σχέση

Η Hathorn τονίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν πέσει «θύμα» του spider webbing να το καταλάβουν έγκαιρα. «Δεν βλάπτει μόνο τη συναισθηματική ευημερία, θίγει και άλλα ζητήματα όπως είναι η εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, οι τοξικές συμπεριφορές όπως το spider webbing ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη συναισθηματική βλάβη, να διαβρώσουν την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας και σκεπτικισμού απέναντι στις μελλοντικές σχέσεις». Η ίδια επισημαίνει ότι «αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτή την τάση, μπορούμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των ραντεβού ως μια ευχάριστη διαδικασία χωρίς έντονους προβληματισμούς.

Είσαι παγιδευμένος στο spider webbing;

Πάμε να δούμε μερικά από τα βασικότερα κριτήρια για να καταλάβουμε αν «είμαστε θύματα».

Διακρίνεται από ένα συναισθηματικό rollercoaster σε μια σχέση και μια παρατεταμένη αίσθηση ανησυχίας είναι μερικά από τα κυριότερα red flags.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τη συναισθηματική σου ευεξία και να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη αυτές τις διακυμάνσεις. Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να παρέχουν σταθερότητα και υποστήριξη, όχι συνεχείς συναισθηματικές αναταραχές.

«Η διαίσθησή μας χρησιμεύει συχνά ως ένα ισχυρό σύστημα προειδοποίησης. Αν η εσωτερική σου φωνή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, άκουσέ την, κάτι έχει να σου πει».

Πότε καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να το συνεχίσεις άλλο;

Καταλήγοντας

Δεν θα κουραστώ να το γράφω ποτέ. Βγαίνουμε ραντεβού και κάνουμε σχέσεις για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και όχι μίζερη. Το ζητούμενο είναι να είμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να περνάμε καλά και όχι που μας προκαλούν συστηματικά αρνητικά συναισθήματα. Και η λέξη κλειδί εδώ είναι το συστηματικά. Μείνετε μακριά από αυτές τις καταστάσεις, πρέπει να έχουν μικρή διάρκεια.


Πηγή