Κάποια στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, δημιουργήθηκε ο… κανόνας να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με τον σύντροφό σου. Είναι κάτι που κάνουμε σχεδόν όλες μας – είτε το θέλουμε πραγματικά είτε όχι.
Η αλήθεια είναι ότι όταν είμαι ερωτευμένη, μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μου. Η ασφάλεια, η οικειότητα και η ζεστασιά που νιώθω κουρνιάζοντας στην αγκαλιά του μέχρι να με πάρει ο ύπνος, είναι συναισθήματα αναντικατάστατα. Βέβαια, τώρα που έμεινα μόνη μου μετά από αρκετά χρόνια, συνειδητοποίησα ότι επίσης αναντικατάστατα είναι τα συναισθήματα της άνεσης και της… ελευθερίας του να κοιμάσαι όπως θες, όποτε θες και ακούγοντας μουσική δίπλα σου χωρίς να σου λέει κανείς να την κλείσεις (πολύ βασικό για εμένα!).
Κεριά, μυαλό ή συνεχής επιβεβαίωση; Υπάρχουν 5 διαφορετικά πράγματα που διεγείρουν μια γυναίκα
Παρόλο που τα ζευγάρια που αγαπιούνται ή είναι ερωτευμένα, συνήθως βρίσκουν τρόπους για να αντιμετωπίζουν τα μικρά προβλήματα ή τις διαφορές που μπορεί να έχουν στο θέμα του… ύπνου και του κρεβατιού, υπάρχουν κι εκείνα που αντιμετωπίζουν πραγματικά μεγάλη δυσκολία στο να κοιμηθούν ήρεμα το βράδυ.
View this post on Instagram
Αν για παράδειγμα ο σύντροφός σου ροχαλίζει πολύ, ή έχει το ελάττωμα να σε σπρώχνει στην άκρη του κρεβατιού, ή να σε ξεσκεπάζει μες στη νύχτα, είναι λογικό να προκαλούνται σοβαρές διαταραχές στην ποιοτική ξεκούρασή σου και τελικά μπορεί να σε κάνουν να αγανακτείς μαζί του επειδή δε σε αφήνει να κοιμηθείς όσο χρειάζεσαι… ή όπως χρειάζεσαι.
Εάν, λοιπόν, δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς καλά με τον σύντροφό σου τα βράδια, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που ίσως βοηθήσουν!
#1. Απόφυγε να τον κατηγορήσεις ή να τον επικρίνεις
Οι βασικοί κανόνες επίλυσης συγκρούσεων είναι οι εξής: Εάν σκοπεύεις να πεις (ή να επαναλάβεις) στον σύντροφό σου ότι δυσκολεύει τον ύπνο σου, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις την αντωνυμία «εσύ». Αυτή η λέξη από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί επικριτική ή να φανεί σαν να τον κατηγορείς, ακόμα κι αν δεν έχεις αυτή την πρόθεση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναφέρεις το πρόβλημα με ήρεμο και γλυκό τρόπο, ώστε να αποφύγεις τον τσακωμό και να βρείτε μαζί μία λύση. Για παράδειγμα μπορείς να του πεις: «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ και θα ήθελα αν μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να βελτιώσουμε τον ύπνο μας». Ειδικά εάν ο σύντροφός σου αισθάνεται ήδη άσχημα για αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τον προσεγγίσεις με ενσυναίσθηση.
#2. Να είσαι συμπονετική
Είτε ροχαλίζει είτε στριφογυρίζει όλο το βράδυ, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος ενσυναίσθησης για οποιονδήποτε είναι ο λόγος που ο σύντροφός σου σε κρατά ξύπνια και δυσκολεύει τον ύπνο σου. Έχε υπ’ όψιν σου ότι πιθανώς ούτε ο ίδιος κοιμάται καλά. Ανάφερε την ανησυχία σου λέγοντας: «Παρατήρησα ότι στριφογυρίζεις όλη τη νύχτα και υποθέτω πως δυσκολεύεσαι να κάνεις ξεκούραστο ύπνο». Κάνε τον στόχο διπλό: δεν κοιμάται κανείς από τους δύο καλά και το να βρεθεί μία λύση θα βοηθήσει και τους δυο σας. Win-win.
#3. Βρες τη ρίζα του προβλήματος και δείξε την υποστήριξή σου στην πορεία
Υπάρχουν πράγματα που δε σχετίζονται με την υγεία αλλά μπορούν ωστόσο να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως για παράδειγμα τα πολύ διαφορετικά προγράμματα εργασίας. Όποια κι αν είναι η αιτία, θα πρέπει να τη βρεις και να την αντιμετωπίσετε μαζί. Συζήτησέ το μαζί του και πρότεινε λύσεις, δέιχνοντας την αμέριστη καταννόηση και υποστήριξή σου.
#4. Γίνε… δημιουργική όσον αφορά στις λύσεις
Μπορεί να έχεις ακούσει για τα «διαζύγια ύπνου» ή την ιδέα να κοιμάστε χωριστά με τον σύντροφό σου, αλλά αυτή σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση. Το να κοιμάστε σε ξεχωριστά δωμάτια, είναι πολύ πιθανό να σας απομακρύνει σαν ζευγάρι και να δημιουργήσει ψυχρότητα μεταξύ σας. Γι’ αυτό προσπάθησε να βρεις πιο… ευφάνταστες λύσεις, όπως είναι η μάσκα ύπνου (εάν ο σύντροφός σου έχει τη συνήθεια να κοιμάται με φως), οι ωτοασπίδες ή η χρήση CPAP.
View this post on Instagram
#5. Αν τελικά καταλήξετε σε ξεχωριστά δωμάτια, αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλον πριν τον ύπνο
Αν αποφασίσετε να κοιμάστε χωριστά, τότε θα πρέπει να είστε πιο σκόπιμοι στο να αφιερώνετε χρόνο για εγγύτητα και ακόμη πιο σκόπιμοι στο να αφιερώνετε χρόνο για οικειότητα. Ίσως αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μέρες θα κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι μαζί, ή θα ξαπλώνετε στο κρεβάτι και θα αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον για αγκαλιές και συζήτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί το sexting δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Όλα τα Do’s και τα Don’ts
5 βασικοί τύποι σχέσεων και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας