Τα τελευταία χρόνια, ο όρος «τοξική αρρενωπότητα» έχει γίνει περισσότερο διαδεδομένος, καθώς οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συμπεριφορές και στάσεις που μπορεί να προκύψουν από ορισμένες συμπεριφορές των αντρών. Ένας τοξικός άντρας ενσαρκώνει χαρακτηριστικά που όχι μόνο βλάπτουν τους άλλους αλλά και διαιωνίζουν ανθυγιεινά στερεότυπα για το τι σημαίνει να είσαι άντρας. Όπως και να ‘χει, καλό είναι όταν συναντάμε τέτοιους τύπους να τους απόφευγουμε, δεν έχει νόημα η επικοινωνία μαζί τους.
1. Κυριαρχία
Ένας τοξικός άνδρας νιώθει συχνά την ανάγκη να εξουσιάζει και να ελέγχει τους γύρω του. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής χειραγώγησης. Μπορεί να επιμένει στη λήψη όλων των αποφάσεων και να απορρίπτει ή να υπονομεύει τις απόψεις των άλλων, ιδιαίτερα των γυναικών.
Πώς η Taylor Swift αλλάζει το γούστο των γυναικών της Gen Z στους άνδρες;
2. Συναισθήματα
Για πολλούς άντρες η επίδειξη συναισθημάτων είναι σημάδι αδυναμίας. Ένας άνδρας τείνει να καταπιέζει τα συναισθήματά του, ειδικά εκείνα που θεωρούνται ευάλωτα, όπως η λύπη ή ο φόβος. Αντίθετα, μπορεί να εκφράσει θυμό και απογοήτευση, καθώς θεωρούνται συχνά πιο αποδεκτά ανδρικά συναισθήματα.
3. Ναρκισσισμός
Τι σημαίνει ένας άντρας να είναι νάρκισσος; Δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες έναντι εκείνων των άλλων, χωρίς ενσυναίσθηση και προσοχή στις ανάγκες των άλλων.
4. Ασέβεια προς τις γυναίκες
Ένας τοξικός άνδρας μπορεί να βλέπει τις γυναίκες ως κατώτερες και να ασέβεται την αυτονομία και τα επιτεύγματά τους. Μπορεί επίσης να εκδηλώνει συμπεριφορές όπως να κάνει catcalking, να κάνει σεξιστικά αστεία ή να υποτιμά τη συνεισφορά των γυναικών τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Catcalling: Ναι, το «ψιτ» στους δρόμους ενοχλεί τις γυναίκες!
5. Υπερ-ανταγωνιστικότητα
Η ακραία ανταγωνιστικότητα είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό. Ένας τοξικός άνδρας μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένος να διεκδικήσει την ανωτερότητά του σε όλους τους τομείς, συχνά εις βάρος της συλλογικότητας. Αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να «τεντώσει» τις σχέσεις και να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον.
6. Άρνηση αναζήτησης βοήθειας
Λόγω του στιγματισμού που σχετίζεται με την ευαλωτότητα, ένας τοξικός άνδρας συχνά αρνείται να αναζητήσει βοήθεια, είτε για θέματα ψυχικής υγείας είτε για προσωπικά προβλήματα είτε για τις σχέσεις. Αυτή η απροθυμία μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα και να τον εμποδίσει να αναπτύξει πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης και διαπροσωπικές δεξιότητες.
Πηγή