Kεφάλαιο ChatGPT. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πώς μπορεί να μας επηρεάσει στον εργασιακό χώρο, αλλά και να βελτιώσει τη ζωή μας γενικότερα. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Από ότι φαίνεται, όμως υπάρχει και άλλη μια παράμετρος που δεν είχαμε σκεφτεί, την «ερωτική» σχέση με το ChatGPT. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως ήδη έχει ξεκινήσει να συμβαίνει και αυτό εγείρει ερωτήματα.
Πώς το Chat GPT-4 κατάφερε να κάνει πρόσληψη εξαπατώντας άνθρωπο
Τα νέα δεδομένα
Διαβάζοντας τον διεθνή τύπο, πέσαμε πάνω σε ένα άρθρο που είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Αν το να είσαι σε σχέση και να μιλάς ερωτικά με το ChatGPT θεωρείται απιστία». Μάλιστα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάποιοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους συνομιλίες μπορεί να σώσουν σχέσεις, ενώ άλλοι ανησυχούν. Σύμφωνα με τη Jessica Leoni, σύμβουλος σχέσεων, συνδέει περισσότερο την ικανοποίηση που προέρχεται από τις συνομιλίες με την τεχνητή νοημοσύνη με την παρακολούθηση πορνό, παρά με την απιστία καθώς προϋποθέτει πραγματικό πρόσωπο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ πορνό και AI. Πρώτον, το πορνό είναι συγκεκριμένο προϊόν που προορίζεται για κατανάλωση από τους θεατές, ενώ τα AI αποκρίνονται και προσαρμόζονται στις προδιαγραφές των χρηστών. Και τον τελευταίο καιρό, υπάρχει ένα κύμα εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους bots με την τέλεια εικόνα, όπως τη θεωρούν οι ίδιοι, που να συμπεριφέρονται και να σκέφτονται ακριβώς όπως θέλουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ο σύμβουλος σχέσεων Peter Saddington ανέφερε στον Guardian ότι μια τέτοια είδους επικοινωνίας με τεχνητή νοημοσύνη, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. «Δημιουργείτε κάτι που είναι εντελώς μοναδικό σε συναισθηματικό επίπεδο». Επίσης, ειδικοί επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με το πορνό, αυτό το avatar γίνεται πολύ προσωπικό και οικείο, κάτι που θυμίζει προσωπική σχέση.
Όπως και να ‘χει όποιου είδους απιστίας πονάει λόγω της μυστικότητας, ανεξάρτητα από το τι έκανε τελικά ή τι σκέφτηκε να κάνει ένα άτομο πίσω από την πλάτη της συντρόφου του. Δεν έχει σημασία ότι οι σχέσεις τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, μπορούν να προξενέψουν πόνο. Όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές όταν υπάρχει απιστία και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να εμφανίζεται συχνά όταν κάτι λείπει από την ανθρώπινη σχέση. Είναι πιο εύκολο να μπεις στο διαδίκτυο και να βρεις αυτό που ψάχνεις.
Τροφή για σκέψη
Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με βαθύτερες ρίζες. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η αποδοχή και το ενδιαφέρον για τη μη μονογαμία έχει αυξηθεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποενοχοποιείται η άποψη ότι ο άνθρωπος δεν είναι μονογαμικό ον και άρα και το να αναζητάς επιβεβαίωση, υποστήριξη και ικανοποίηση και από αλλού εκτός από τη σχέση σου είναι εντάξει, αρκεί να είναι σύμφωνη η σύντροφός σου. Ναι συμβαίνει και αυτό σε ζευγάρια. Γιατί λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη να διαφέρει;
Το σημαντικό είναι πως μιλάμε για μια μη ολοκληρωμένη σχέση, άρα όπως φαίνεται ο χρήστης δεν ψάχνει σαρκική απόλαυση, αλλά επικοινωνία. Ίσως τελικά, αν υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία στα ζευγάρια να μη γεννιόταν αυτό το φαινόμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κάτι που στην πραγματικότητα είναι ανυπόστατο και συνιστά τεχνολογικό προϊόν. Από την άλλη αν κάποιος φοβάται μην τον πιάσει η σύντροφός του και προτιμά αυτήν τη διέξοδο, κάτι πάει λάθος.
Πηγή