Είναι πολύ δύσκολο να φεύγεις από μία συναισθηματική σύνδεση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σχέση. Όμως πολλές φορές είναι αναγκαίο, πρέπει να σκεφτείς λογικά για να μπορέσεις να καταλήξεις στους λόγους που σε έχουν βάλει να σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο, ωστόσο όσα χρόνια και αν μετράει η σχέση σου, όσο και να ήθελες να προχωρήσει μία γνωριμία, πρέπει να καταλαβαίνεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσεις και να προφυλάξεις τον εαυτό σου από άσχημες καταστάσεις.
Τι σημαίνει τοξική σχέση;
Δεν είμαστε ψυχολόγοι για να δίνουμε ορισμούς, όμως μιλώντας ανθρώπινα θα μπορούσαμε να πούμε πως μία τοξική σχέση είναι όταν τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά. Όταν οι περισσότερες ημέρες σου είναι γεμάτες από προβληματισμούς, δεν θα γράψω να είναι χαρούμενες αλλά τουλάχιστον να μην σου χαλάνε τη διάθεση. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να βρίσκεις το κουράγιο για να «φεύγεις». Μπορεί να είναι και μία φιλική σχέση, δεν είναι απαραιτήτως ερωτική η σχέση. Οφείλουμε στους εαυτούς μας να είμαστε με ανθρώπους που μας νοιάζονται και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Υπάρχουν μερικά εύκολα παραδείγματα για να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Γιατί να ξενερώνει μία γυναίκα όταν ο σύντροφός της παίζει videogames;
1. Αισθάνεσαι παραμέληση. Αυτό σημαίνει ότι το άλλο πρόσωπο δεν είναι εκεί για εσένα. Και το κυριότερο είναι ότι δεν κάνει τίποτα για να το διορθώσει.
2. Σε αγνοεί. Και δεν εννοώ να μην σου μιλάει, αλλά να εκφράζεις τη δυσαρέσκειά σου για τα μεταξύ σας θέματα και να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αυτό είναι τελείως χειριστικό.
3. Αστάθεια. Ναι, υπάρχει συναισθηματική αστάθεια και αυτό σου προκαλεί και εσένα συναισθηματικές μεταπτώσεις. Όταν κάτι δεν είναι «ξεκάθαρο» στα μάτια σου, τότε είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να το διαχειριστείς.
4. Αισθάνεσαι μοναξιά. Αν δεν κάνει καλύτερη την ημέρα σου, έφυγες. Δεν έχεις λόγο να μένεις σε μία τέτοια κατάσταση. Καλύτερα να είσαι κανονικά μόνος σου, θα είσαι και πιο ήρεμος για να αξιολογείς καλύτερα άλλες γνωρίμιες, που θα ενδιαφέρονται πράγματι για εσένα. Σκέψου, ότι όλο αυτό θα έχει συνέπεια στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους.
Πότε να φύγεις;
Επαναλαμβάνω δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά φιλικά θα σου έλεγα όποτε αισθανθείς έτοιμος. Όταν βλέπεις πράγματα που δεν σου αρέσουν και που δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, άρχισε να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να δεις, τι είναι αυτό που σε κάνει να έχεις αυτά τα συναισθήματα και προσπάθησε να το επικοινωνήσεις στο άλλο πρόσωπο όσες φορές θέλεις. Κάνε την προσπάθεια σου, αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει όμως όταν καταλάβεις ότι δεν έχεις κάτι άλλο να προσπαθήσεις, πήγαινε ένα βήμα πίσω.
Το 2024 θα φλερτάρεις λιγότερο από τα social media
Παίρνε αποστάσεις και να θυμάσαι ότι δεν είναι δικό σου το φταίξιμο. Στο τέλος της ημέρας είναι απλά ένας άνθρωπος που δεν είναι κατάλληλος για εσένα. Συμβαίνουν αυτά στη ζωή μας. Μόλις «απελευθερωθείς» από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, θα είσαι και πάλι διαθέσιμος για να γνωρίσεις κάτι άλλο και πού ξέρεις; Ίσως αυτό να είναι για εσένα. Εξάλλου, μην φοβάσαι να φεύγεις από καταστάσεις που δεν σε ικανοποιούν, το θέμα είναι να απέχεις από όλα εκείνα που σου δημιουργούν αμφιβολίες και σου προκαλούν άσχημα συναισθήματα. Το οφείλεις στον εαυτό σου.
Πηγή