Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Τι είναι η κατάχρηση εξουσίας στις προσωπικές σχέσεις;

Δύο λέξεις πολλές ερμηνείες και αυτό γιατί μπορεί να εφαρμοστεί και να μεταφραστεί σε διαφορετικές καταστάσεις. Η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να ξεκινάει από ένα φιλικό πρόσωπο και να καταλήγει στον επαγγελματικό χώρο. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και αυτό έχει να κάνει συνήθως με το ότι το ένα άτομο είναι σε «ανώτερη» θέση. Ας ξεκινήσουμε έχοντας βάση το εξής: Καμία σχέση που δεν είναι επί ίσοις όροις δεν μπορεί να είναι φυσιολογική.

Ας αρχίσουμε να αναλύουμε τις καταστάσεις. Το πιο κοινό στον επαγγελματικό χώρο είναι ότι ο άνωτερός σου σε βάζει να κάνεις πράγματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς σου. Αυτό σημαίνει ότι κάνεις πράγματα για εκείνον που δεν οφείλεις εσύ να τα κάνεις, όμως είναι τέτοια η συμπεριφορά του που σε «αναγκάζει», καθώς πέφτει το βάρος πάνω σου και ειδικά αν εσύ αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου τότε αναγκάζεσαι να κάνεις παραπάνω πράγματα. Δύσκολη κατάσταση, αφού όντως είναι πολύ δύσκολο να αρνηθείς. Επίσης, θα μπορούσε να σε βάζει να κάνεις πράγματα εργασιακά που να μην σου αρέσουν, με το να τα επιβάλλει. Και θέλω να μείνω μέχρι εδώ, αφού υπάρχουν πολλές σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να γίνει κατάχρηση εξουσίας, όμως πιστεύω ότι δεν είναι το συγκεκριμένο κείμενο το κατάλληλο πλαίσιο για να παρουσιαστούν αυτές οι καταστάσεις.

«Δεν έχω τίποτα»: Η γυναικεία ατάκα που βασανίζει κάθε άντρα

Επίσης, έχει ενδιαφέρον να σκεφτείς πώς γίνεται κατάχρηση εξουσίας σε φιλικό επίπεδο. Δεν ξέρω αν το έχεις κάνει εσύ ποτέ ή αν στο έχουν κάνει, να έχεις κάποιον φίλο που να περνάει πάντα το δικό του. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μία κατάσταση που συνήθως γίνεται μόνο αυτό που θέλει ο φίλος σου, δηλαδή αν ο φίλος σου θέλει να πηγαίνετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος και δεν σε ρωτάει. Βάζει το δικό του εγώ, πάνω από το δικό σου και δεν έχετε μία σχέση που να είναι ισομοιρασμένη. Δεν γίνεται να ορίζει μόνο ένας τον τρόπο διασκέδαση.

Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις συναισθηματικές σχέσεις, δεν δίνει κάποιος τον ρυθμό και ακολουθείς. Όποια και αν είναι η ερωτική συσχέτιση που έχεις με κάποιον είτε είναι ελεύθερη σχέση είτε είστε μαζί και επίσημα, είναι μία «συμφωνία» που δεν ευνοεί περισσότερο τον έναν ή τον άλλον. Σίγουρα το να αισθάνεται κάποιος υπό, δεν θα πάει και πολύ καλά, αφού κάποια στιγμή θα του βγει αντίδραση και θα αρχίσει να διαμαρτύρεται και αυτός είναι ο κανόνας. Αν σε μία κατάσταση κάποιος δίνει περισσότερα από αυτά που παίρνει τότε σίγουρα, αυτό θα φέρει ανισορροπία και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Είναι θέμα χρόνου.

Τα ετερώνυμα έλκονται: Αλήθεια ή Παραμύθι;

Σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι η όποια κατάχρηση εξουσίας δεν απευθύνεται μόνο σε έναν πιο αδύναμο αποδέκτη, αλλά και σε έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει πιο έντονα συναισθήματα σε σχέση με τον άλλον που σχετίζεται. Τίποτα, όμως δεν διαρκεί για πάντα και αν είσαι σε μία τέτοια κατάσταση που να αισθάνεσαι ότι η όποια σχέση που έχεις με ένα πρόσωπο είτε επαγγελματική είτε ερωτική σε κάνει να αισθάνεσαι υποδεέστερα, δεν είσαι στο σωστό σημείο. Φύγε, κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να σε βάζει σε μειονεκτική θέση. Ούτε εσύ να έχεις το πάνω χέρι ούτε ο άλλος, ακόμη και οι δουλειές συνεργασίες είναι.

 


Πηγή