Οι άνδρες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να συζητήσουν τις απορίες τους σχετικά με το μόριό τους, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον ιατρό τους.
Πιο κάτω θα βρείτε τις απαντήσεις σε 5 ερωτήσεις που πολλοί άνδρες θα ήθελαν να κάνουν, αλλά για κάποιο λόγο διστάζουν.
1. Σε ποιο βαθμό το πέος ενεργεί ανεξάρτητα από τη βούληση του άνδρα;
Πολύ συχνά ένας άνδρας έχει ανεπιθύμητη στύση σε ιδιαίτερα ακατάλληλες καταστάσεις. Από την άλλη, πολύ συχνά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μην μπορεί να έχει στύση όταν πραγματικά το επιθυμεί. Αυτό συμβαίνει γιατί η στυτική λειτουργία ελέγχεται από κάποια τμήματα του νευρικού συστήματος που δε βρίσκονται πάντα υπό το συνειδητό έλεγχο του άνδρα. Πρόκειται για το αυτόνομο συμπαθητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο επίσης για τις νυχτερινές στύσεις του άνδρα, οι οποίες δεν υπόκεινται στον έλεγχό του.
Η βουλητική προσπάθεια του άνδρα σαφώς μπορεί να επηρεάσει μια στύση θετικά, ή αρνητικά, αλλά το πέος επηρεάζεται από νευρικά συστήματα στα οποία ο άνδρας έχει μικρό, ή και καθόλου έλεγχο. Επιπλέον, διάφοροι φυσιολογικοί παράγοντες, όπως είναι η ροή του αίματος, η έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον, καθώς και διάφορες βλάβες στα νεύρα μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να επηρεάσουν το πέος και την αντίδραση του στην εκάστοτε κατάσταση.
2. Ποιο μέγεθος θεωρείται ικανοποιητικό;
Ίσως μια από τις πιο αναλυτικές σχετικές μελέτες είναι αυτή που δημοσιεύτηκε από το τμήμα ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cornell σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας:
– Το μέσο μήκος του χαλαρού πέους είναι 8.6-9.3 εκατοστά
– Το μέσο μήκος του πέους σε στύση είναι 12.9-14.5 εκατοστά
– Η μέση περιφέρεια ενός πέους σε στύση είναι 8.8-10.0 εκατοστά.
Άλλες μελέτες προσφέρουν επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι άνδρες που έχουν μεγάλο μήκος πέους στη φάση της χαλάρωσης έχουν μικρή, ή καθόλου αύξηση του μήκους κατά τη στύση, ενώ κάποιοι που έχουν μικρό μήκος σε φάση χαλάρωσης το διπλασιάζουν κατά τη στύση.
Σε κάποιους άνδρες, το αυξημένο σωματικό λίπος, τα ορμονικά προβλήματα, καθώς και κάποια χειρουργεία μπορεί να μειώσουν το μέγεθος του πέους.
3. Ποιο είναι το σχήμα του πέους κατά τη στύση;
Η απάντηση δίνεται με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Πολλές απεικονίσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης δείχνουν ότι το πέος σε στύση έχει σχήμα «μπούμερανγκ». Στην πραγματικότητα, η παραπάνω μέθοδος αποκαλύπτει το μη ορατό τμήμα του πέους, τη βάση του, η οποία συνδέεται με το ηβικό οστό. Με την αλλαγή της θέσης του μη ορατού τμήματος, μάλιστα, επιτυγχάνεται η αύξηση του πεϊκού μήκους κατά την αισθητική φαλλοπλαστική. Πρόκειται πρακτικά για μια ανάπλαση των σχέσεων ανάμεσα στο πέος, το δέρμα και το οστό, η οποία τροποποιεί την σχέση του μη ορατού με το ορατό τμήμα του πέους.
4. Υπάρχει κάταγμα πέους;
Αν και το πέος δεν εμπεριέχει οστικές δομές, μπορεί να «σπάσει». Το κάταγμα του πέους είναι σε γενικές γραμμές σπάνιο και εμφανίζεται πιο συχνά σε νέα άτομα, μετά από σεξουαλική επαφή, κατά την οποία το πέος ωθείται βίαια προς τα πυελικά οστά της συντρόφου. Πρόκειται για μια ρήξη του ινώδους χιτώνα, της μεμβράνης δηλαδή που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα του πέους, η οποία συνήθως συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό ήχο τον οποίο ο ασθενής περιγράφει σαν σπάσιμο κλαδιού.
Ταυτόχρονα υπάρχει οξύς πόνος, απώλεια στύσης και σχηματισμός αιματώματος. Το πέος αποκτά ένα σκούρο μπλε χρώμα εξαιτίας του αίματος που διαφεύγει από τα σηραγγώδη σώματα στους γύρω ιστούς. Το κάταγμα του πέους, εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να έχει, αντιμετωπίζεται ως επείγουσα ιατρική κατάσταση.
5. Περιτομή ή όχι;
Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της δερματικής πτυχής που καλύπτει τη βάλανο του πέους η οποία εφαρμόζεται κυρίως στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους για λόγους που σχετίζονται με τη θρησκεία τους. Σήμερα εκτιμάται ότι το 65-70% των αμερικανών ανδρών έχουν υποβληθεί σε περιτομή. Οι ιατρικοί λόγοι διεξαγωγής της επέμβασης στο παρελθόν ήταν η πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της φίμωσης και της παραφίμωσης.
Τόσο η φίμωση, όσο και η παραφίμωση αντιμετωπίζονται με τη διεξαγωγή της περιτομής, αλλά όταν η επέμβαση γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ πιο περίπλοκή. Για το λόγο αυτό η περιτομή σε μικρή ηλικία υιοθετήθηκε ως πρακτική από την πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ. Σήμερα όμως η αμερικανική παιδιατρική ακαδημία, καθώς και άλλες ιατρικές κοινότητες διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απόλυτη ιατρική ένδειξη για τη συστηματική διεξαγωγή της περιτομής στα νεογέννητα.
Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που πολλοί γονείς επιλέγουν την περιτομή, εάν δεν είναι θρησκευτικός;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι ανάμεσα στους οποίους είναι η αισθητική, η διευκόλυνση της φροντίδας και της υγιεινής της περιοχής, καθώς και το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού έχει ο ίδιος υποβληθεί σε περιτομή. Κάποιες νέες μελέτες ωστόσο, δικαιώνουν την επιλογή των γονέων για περιτομή, αφού αποκαλύπτουν πως το 95% των νεαρών αγοριών που εμφανίζουν λοιμώξεις του ουροποιητικού δεν έχει υποβληθεί σε αυτή.
Παράλληλα, 5 άλλες μελέτες έδειξαν πως μόνο σε άνδρες χωρίς περιτομή εμφανίστηκε καρκίνος του πέους, ενώ παράλληλα βρέθηκε ότι οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, προσβάλλονται συχνότερα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο το ποσοστό των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή φθάνει μόλις το 30%.
Είναι πολύ σημαντικό εάν ένας άνδρας έχει απορίες σχετικά με το πέος του να συμβουλευτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται.
Πηγή: andrologia.gr