Πέμπτη , 19 Δεκέμβριος 2024
Εθισμός στο σεξ: Μύθοι και αλήθειες

Εθισμός στο σεξ: Μύθοι και αλήθειες

Δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν θα πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα ο εθισμός στο σεξ.

Προς το παρόν, δεν μπορεί κάποιος να λάβει επίσημη διάγνωση για αυτό το είδος εθισμού, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-5), το οποίο περιλαμβάνει την αναλυτική κατάταξη όλων των αναγνωρισμένων ψυχικών διαταραχών.

Τα διαθέσιμα εμπειρικά δεδομένα δεν είναι επαρκή ώστε να συμπεριληφθεί ο εθισμός στο σεξ στο DSM, ωστόσο αυτό μπορεί στο μέλλον να αλλάξει.

Όπως επισημαίνει ο sex therapist Δρ Ίαν Κέρνερ, η εγκεφαλική απεικόνιση ενός ατόμου με διαπιστωμένο εθισμό σε ουσίες φανερώνει την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην «επιθυμία» και τη «λαχτάρα», όμως δεν παρατηρείται κάτι αντίστοιχο στον εγκέφαλο ενός ατόμου που ισχυρίζεται ότι είναι εθισμένο στο σεξ. Ο ίδιος πιστεύει ότι άτομα που δηλώνουν εθισμένα στο σεξ παρουσιάζουν εγκεφαλική δραστηριότητα όμοια με άτομα που έχουν ανεβασμένη λίμπιντο, οπότε από κλινικής πλευράς δεν μπορεί να υποστηριχθεί η θεωρία ότι ο εθισμός στο σεξ είναι κάτι το υπαρκτό.

Γιατί λοιπόν ορισμένοι βάζουν στον εαυτό τους την ταμπέλα του «εθισμένου» στο σεξ; «Στη σύγχρονη κουλτούρα, ο όρος ‘εθισμός’ χρησιμοποιείται πολύ ελεύθερα», εξηγεί ο Δρ Κέρνερ. Αναγνωρίζει ότι αν ένα άτομο «χρησιμοποιεί» το σεξ ως το βασικό μηχανισμό διαχείρισης του άγχους και ελέγχου των συναισθημάτων του η συμπεριφορά αυτή θεωρείται προβληματική, ωστόσο τέτοια φαινόμενα δεν θεωρείται απαραιτήτως ότι εμπίπτουν στην κατηγορία του εθισμού.

Παράλληλα, ο Δρ Κέρνερ υπογραμμίζει ότι ο εθισμός στο σεξ πολλές φορές χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για ορισμένες συμπεριφορές, κυρίως για περιστατικά απιστίας. «Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο εύκολο να αποδώσουν τη συμπεριφορά τους σε έναν εθισμό από το να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επίμονοι μύθοι

Ο Δρ Κέρνερ καταρρίπτει μερικούς από τους πιο επίμονους μύθους σχετικά με το φημολογούμενο εθισμό στο σεξ.

1. Η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στο σεξ

Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει τη θεωρία ότι η λαχτάρα για φαγητό λόγω της απώλειας βάρους «μετατοπίζεται» στο πεδίο της ερωτικής ζωής και εκφράζεται ως λαχτάρα για σεξ, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το επιβεβαιώνουν.

2. Οι εθισμένοι στο σεξ απατούν

Όσοι είναι –θεωρητικά– εθισμένοι στο σεξ δεν είναι απαραίτητο ότι απατούν, ούτε βέβαια όσοι απατούν είναι εθισμένοι στο σεξ. Ένα άτομο με ανεβασμένη λίμπιντο δεν θα αναζητήσει πάντα τις εφήμερες σχέσεις για να διοχετεύσει τη σεξουαλική του ενέργεια.

3. Οι εθισμένοι στο σεξ είναι και φετιχιστές

Η ανεβασμένη λίμπιντο έχει να κάνει με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα. Ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί τη σεξουαλική απελευθέρωση πολύ συχνά, χωρίς να αναζητά απαραίτητα τις ερωτικές περιπέτειες ή την πρωτοτυπία στο σεξ.

4. Οι εθισμένοι στο σεξ βλέπουν συνεχώς ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου

Ένα άτομο που θέλει να κάνει συχνά σεξ, όμως ο/η σύντροφος δεν συμβαδίζει με τον ερωτικό του ρυθμό, είναι πιθανό να αναζητήσει άλλες διόδους σεξουαλικής έκφρασης, αυτό όμως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «κανόνα».

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr