Υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις που περιγράφουν το σεξ: καυτό, συναρπαστικό, σέξι, δυνατό καμιά φορά και επώδυνο. Όταν όμως κανείς κάνει σεξ το σίγουρο είναι πώς πρέπει να νιώθει ευχάριστα.
Αν λοιπόν κατά τη διάρκεια της επαφής με τον σύζυγό σας αισθάνεστε πόνο, προφανώς και θα αναρωτιέστε τι στο καλό συμβαίνει εκεί κάτω. Η σεξολόγος Yvonne K. Fulbright, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματά σας. Εδώ είναι όλα τα πιθανά προβλήματα και πώς να τα διορθώσετε.
Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό λιπαντικό
Ακόμα κι αν ο κόλπος σας παράγει υγρά λιπαντικά, μπορεί να μην είναι αρκετά αν υπάρχει ξηρότητα στην γύρω περιοχή. Απλά χρησιμοποιήστε λιπαντικό εμπορίου.
Είστε αλλεργικοί στα sex toys ή προϊόντα
Μιας και κάναμε λόγο για λιπαντικά, δεν μπορείτε να πάτε απλά σε ένα φαρμακείο και να αγοράσετε το πιο φτηνό λιπαντικό που βρίσκετε στο ράφι. Τα λιπαντικά περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να ρίξουν την ισορροπία του pH στον κόλπο σας. Το ίδιο ισχύει και για τα προφυλακτικά λατέξ. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε είδος ερεθισμού μετά τη χρήση, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που συμβαδίζουν με το σώμα σας.
Έχετε τρίχες που μεγαλώνουν
Μερικές φορές, μια κακότεχνη αποτρίχωση κερί μπικίνι μπορεί να σας αφήσει με σπυράκια τα οποία γίνονται επώδυνα όταν υπάρχει τριβή. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, απλά περιμένετε.
Κάνετε λάθος στάσεις
Κατηγορήστε τα βιβλία των Kama Sutra γι’ αυτό! Είναι βέβαια πάντα καλό να πειραματίζεστε στο σεξ και να δοκιμάζετε νέες στάσεις που να σας αποκλίνουν από την κανονική ρουτίνα αλλά προφανώς κάποιες από αυτές δεν είναι για ‘σας.
Ο σύντροφός σας μπορεί να είναι πολύ «προικισμένος»
Δεν υπάρχει άντρας που να τον έχει προικίσει τόσο η φύση ώστε να μη μπορεί να φοράει προφυλακτικό, σε κάθε περίπτωση πάντως αν ο καλός είναι προικισμένος ενδεχομένως στη διείσδυση να πονάτε λίγο. Κατά μία έννοια, θα πρέπει να χαλαρώσετε και να επιμείνετε στα προκαταρκτικά ώστε να προετοιμάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το σώμα σας για τη διείσδυση.
Απλά γεννήσατε
Πρώτα απ’ όλα μπορεί η λίμπιντό σας να επιστρέψει αμέσως μετά τον τοκετό αλλά προσοχή γιατί μπορεί ο κόλπος σας να μην είναι ακόμα έτοιμος και να χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές από την γέννα . Μερικοί γιατροί προτείνουν να περιμένετε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, για να κάνετε σεξ αλλά τα πάντα εξαρτώνται από το σώμα σας.
Υποφέρετε από κάποιο ΣΜΝ
Οι μολύνσεις και οι παθήσεις στην ευαίσθητη περιοχή προκαλούν πόνο. Τα ινομυώματα, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ο έρπης είναι κάποια μόνο από αυτά. Φροντίστε να κάνετε συχνά ιατρικές εξετάσεις αν δεν βρίσκεστε σε σταθερή σχέση.
Είναι η πρώτη φορά που κάνετε σεξ
Εάν δεν είχατε ποτέ ξανά καμία ερωτική εμπειρία, ίσως την πρώτη φορά που θα κάνετε σεξ να έχετε μικρές ενοχλήσεις. Σκεφτείτε ότι ο υμένας είναι ένα «φυσικό τείχος» που εμποδίζει την είσοδο και σπάει αφού αυτή πραγματοποιηθεί. Επομένως είναι λογικό να αισθανθείτε λίγο πόνο.
Δεν ήρθατε σε σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα
Μήπως η σεξουαλική σας ζωή βρίσκεται σε ύφεση; Όπως λέει και η παροιμία «αν το αφήσεις, σε αφήνει». Διακόπτοντας για κάποιο διάστημα το σεξ και ξεκινώντας το πάλι μετά από καιρό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ως προς την επιθυμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μερικές σταγόνες λιπαντικού ή μία κρέμα οιστρογόνων είναι ό,τι χρειάζεστε για να μειώσετε την δυσφορία μιας επίπονης συνουσίας. Αν, πάλι, το πρόβλημά σας είναι η διέγερση καλό είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας και ίσως να αυξήσετε τα προκαταρκτικά.
Συναισθηματικοί λόγοι
Τα συναισθήματα εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό με το σεξ και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και πόνο εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων όπως π.χ της κατάθλιψης. Το άγχος και το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Εντάξτε την γυμναστική στη ζωή σας για να αποβάλετε το στρες και προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και σας φτιάχνουν τη διάθεση.