Ο οργασμός είναι η τρίτη φάση του σεξουαλικού κύκλου που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ηδονή και την ευχαρίστηση. Είναι το ίδιο εύκολος ο οργασμός στον άνδρα και στη γυναίκα;
Θέλουμε, δεν θέλουμε, τα δύο φύλα έχουν αρκετές διαφορές όχι μόνο στη ψυχο-συναισθηματική αλλά και στη σεξουαλική τους λειτουργία. Μία από αυτές τις διαφορές είναι αυτή του οργασμού.
Είναι, λοιπόν, γεγονός πως ο ανδρικός οργασμός επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα σε αντίθεση με τον γυναικείο, όπως είναι εξίσου σημαντική η σημασία του γυναικείου οργασμού στον άνδρα όπου καθρεφτίζεται στην αξία που του αποδίδει ως απόδειξης της αρρενωπότητας και της σεξουαλικής του ικανότητας.
Ο γυναικείος οργασμός είναι πολυπαραγοντικός, που σημαίνει ότι καθορίζεται από:
– την πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας
– τη σημασία της εγκεφαλικής συμμετοχής της
– την ψυχολογία της
– τη σχέση της με τον σύντροφο
– τις καταβολές από το περιβάλλον της
Παράγοντες που πολλές φορές και η ίδια μπορεί να μην γνωρίζει και να αναρωτιέται τι μπορεί να φταίει και δυσκολεύεται ή ακόμη και να μην μπορεί να κορυφώσει. Επίσης, είναι αρκετά συνηθισμένο να μην φτάνει σε οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή.
Γιατί η γυναίκα προσποιείται στο σεξ;
Άλλο ένα θέμα είναι ότι συχνά οι γυναίκες επιλέγουν την λύση της προσποίησης στην περιστασιακή ή μόνιμη απουσία της οργασμικής τους κορύφωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτες έχει βρεθεί ότι το 50% με 60% υποκρίνεται κατά την διάρκεια των σεξουαλικών του επαφών. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι μία από τις λειτουργίες του οργασμού κατά την σεξουαλική πράξη είναι η εκλεκτική διατήρηση του σπέρματος. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, το σπέρμα των ανδρών με «καλά γονίδια» συγκρατείται, αυξάνοντας τις πιθανότητες γονιμοποίησης και κατά συνέπεια απόκτησης απογόνων που θα φέρουν τα ίδια γονίδια.
Επιπλέον, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανδρών με «καλά γονίδια» είναι η ελκυστικότητα. Έτσι, εξηγείται η σημασία του οργασμού στη περίοδο της ωορρηξίας, κατά την οποία η δυνατότητα σύλληψης είναι αυξημένη. Η παρουσία, ωστόσο, της οργασμικής κορύφωσης στις μη γόνιμες φάσεις του κύκλου έχει φανεί ότι συνδέεται με την ενίσχυση της δέσμευσης και της επένδυσης του συντρόφου στην σχέση.
Ειδικότερα, οι γυναίκες υποκρίνονται οργασμό προκειμένου:
– να φανούν «θερμά» θηλυκά
– να αυξήσουν την σεξουαλική διέγερση
– να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του εραστή τους
– να προστατεύσουν το «εγώ» του
– να διατηρήσουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του ενεργά
– να μειώσουν την πιθανότητα εμπλοκής του συντρόφου σε σεξουαλική επαφή με άλλη παρτενέρ
– να αποτρέψουν την αποστασιοποίηση από τη σχέση.
Φαίνεται πως μέσω της προσποίησης ότι ενώ εκείνος της προσφέρει οργασμό, εκείνη επιχειρεί να τον «χειραγωγήσει» ώστε να παραμείνει στην σχέση, συμπεριφορά που παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις περιπτώσεις ύπαρξης υψηλού κινδύνου για απιστία.
Επιπλέον, κάποιες μελέτες παρουσιάζουν ορισμένους παράγοντες που συνδέονται με την συμπεριφορά της προσποίησης στην σεξουαλική συνεύρεση. Οι γυναίκες αυτές συνήθως ξεκίνησαν την σεξουαλική ζωή τους σε μικρότερη ηλικία και είναι πιο ανοιχτές στον πειραματισμό και την εξερεύνηση.
Ακόμη, αισθάνονται πιο όμορφες και ελκυστικές, είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους στην ζωή τους και έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση ως προς τον σεξουαλικό τους ρόλο.
Πηγή: onmed.gr