Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025
Η ελληνική κρίση είναι… αφροδισιακή

Η ελληνική κρίση είναι… αφροδισιακή

Την κρίση ευκαιρία φαίνεται να έχουν κάνει οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα, όχι βέβαια ευκαιρία για βελτίωση της οικονομικής δυσπραγίας τους αλλά για περισσότερο… σεξ. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα η οποία αποδεικνύει πως οι τέσσερις μήνες της διαπραγμάτευσης είναι άκρως αφροδισιακοί…. Επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινσιτούτου Αθηνών διαπίστωσαν πως όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο η ερωτική επιθυμία των Eλλήνων διεγείρεται εφόσον οι κάτοικοι της χώρας μας κάνουν όλο και περισσότερο σεξ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι έλληνες κάνουν 35% περισσότερο σεξ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους κάνοντας τους εν λόγω δείκτες της χώρας να έχουν απογειωθεί παρά ( ή και λόγω) της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το σεξ αντιμετωπίζεται ως τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης συνθηκών που δε μπορεί ούτε να επηρεάσει, ούτε να ελέγξει ο άνθρωπος.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας 25-64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Οι άνδρες, ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα είχε επηρεάσει αρνητικά την ερωτική τους διάθεση, κάτι το οποίο είχε επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες έρευνες, φαίνεται, σήμερα, ότι εστιάζουν ιδιαίτερα στο σεξ και ως πράξη και ως διάθεση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στους άνδρες ηλικίας 18 έως 34 ετών, δηλαδή, στους νέους άνδρες, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, οι σεξουαλικές επαφές το τελευταίο τετράμηνο έχουν αυξηθεί κατά 35%. Ακολουθούν, πολύ κοντά, οι άνδρες ηλικίας 35 έως 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 30%. Τέλος, στους άνδρες άνω των 54 ετών, οι σεξουαλικές επαφές είναι εξίσου αυξημένες, σε ποσοστό 27%.

Για τα απροσδόκητα αποτελέσματα υπάρχει ερμηνεία η οποία έχει και διπλή διάσταση. Από τη μια είναι η βιολογική διάσταση, σύμφωνα με την οποία, σε καταστάσεις έντονου στρες παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ευφορικές ουσίες, ως αντίδοτο της κατάθλιψης, οι οποίες αυξάνουν και τη σεξουαλική επιθυμία και τελικά δραστηριότητα.

Από την άλλη, σύμφωνα με την κοινωνική διάσταση, ο άνθρωπος σε ακραίες κοινωνικές συνθήκες (πολέμους, φυσικές καταστροφές κλπ) και σε συνθήκες που οι κοινωνικοί θεσμοί αμφισβητούνται και χάνουν την αξιοπιστία τους (οικονομική αβεβαιότητα, κοινωνική αστάθεια κλπ) πετά τις κοινωνικές συμβάσεις και επιτρέπει να επικρατήσουν πιο άγρια ένστικτα, με τα οποία η φυσική καταγωγή τον εφοδιάζει, ανάμεσα στα οποία και το σεξουαλικό.

Ο Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, εξηγεί: «Η σεξουαλική μας φύση καταπιέζεται στον πολιτισμό και τις συμβάσεις του. Αντίθετα οι συνθήκες όπου ο πολιτισμός μοιάζει να είναι εχθρικός για την επιβίωσή μας, μας αναγκάζουν να ξαναθυμηθούμε τα ανιδιοτελή και ισχυρά μας ένστικτα. Θέλω να ζήσω, άρα θέλω να κάνω έρωτα. Ο έρωτας είναι το μοναδικό αντίδοτο όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα και απαισιόδοξα. Ακόμα και για το θάνατο».

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί, Πανελλαδικές Έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των κατοίκων της χώρας μας και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας. Θα ακολουθήσει μελέτη που θα εστιάζει και θα αναλύει τα ποιοτικά στοιχεία των ανωτέρω ποσοτικών αποτελεσμάτων.