Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025
Περιτομή: Πότε γίνεται και ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης

Περιτομή: Πότε γίνεται και ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης

Η περιτομή είναι η αφαίρεση της ακροποσθίας, της δερματικής πτυχής που καλύπτει τη βάλανο του πέους και έχει ως αποτέλεσμα η βάλανος να είναι μόνιμα ακάλυπτη από δέρμα.

Η περιτομή ενδείκνυται για τη χειρουργική αποκατάσταση της φίμωσης και συνιστάται σε κάθε περίπτωση όπου ο άντρας ή το παιδί δεν μπορεί να αποκαλύψει τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, αλλά δημιουργεί προβλήματα στένωσης και πόνου κατά τη στύση.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία περιφερικά στη βάση του πέους. Στην συνέχεια, τέμνεται και απολινώνεται ο χαλινός και ακολουθεί αφαίρεση του δέρματος που έχει υποστεί σκλήρυνση και στένωση. Αφού γίνει η ραφή του τραύματος, τοποθετούνται γάζες και ελαστικός επίδεσμος γύρω από το πέος. Στα παιδιά και στα νεαρά άτομα μπορεί η επέμβαση να γίνει με γενική αναισθησία. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι μερικές ώρες.

Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πάρει αντιβίωση και πρέπει να είναι προσεκτικός σε ότι αφορά τη φυσική δραστηριότητα. Αν έχουν γίνει ράμματα που δεν τα απορροφά το σώμα, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Οι επιπτώσεις της επέμβασης

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει και 2 εβδομάδες, μέχρι να επιτραπεί η πλήρης δραστηριότητα. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, και η σεξουαλική επαφή είναι συνήθως εφικτή ύστερα από δύο εβδομάδες.
Μετά την επέμβαση, σε μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα, το οποίο αντιμετωπίζεται με πίεση στο τραύμα και δεν έχει καμία συνέπεια στον ασθενή. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος, η οποία αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη χορήγηση αντιβιοτικών.

Το ποσοστό των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή φθάνει το 30%.

 

Πηγή: onmed.gr