Τρίτη , 26 Νοέμβριος 2024
Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ

Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ

Η ψυχολογική καταπόνηση μετά τη διάγνωση για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως τα κονδυλώματα ή ο έρπης, είναι συχνά μεγαλύτερη από το βάρος του ίδιου του νοσήματος για την υγεία. Μια παράμετρος που απασχολεί συχνά τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με κάποιο ΣΜΝ είναι το πώς θα συζητήσουν το θέμα αυτό με έναν καινούργιο ή πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Μια νεαρή κοπέλα που μολύνθηκε από έρπη στα γεννητικά όργανα μιλά για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα και συμβουλεύει πώς να κάνετε τη συζήτηση με τον/την σύντροφο λιγότερο άβολη.

«Όταν μιλάς ανοιχτά για το γεγονός ότι έχεις μολυνθεί από έρπη (όπως εγώ), σε ρωτούν συνέχεια εάν υπάρχει κάποια αλάνθαστη στρατηγική να πεις σε έναν καινούργιο σεξουαλικό σύντροφο ότι έχεις κολλήσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό σενάριο για να γίνει η ‘αποκάλυψη’ (εάν έχεις βρει εσύ κάποιο, μπορείς να μου το στείλεις με e-mail). Κάθε σχέση είναι ξεχωριστή και πρέπει να εφαρμόσεις την προσέγγιση που σου ταιριάζει.

Η δική μου εμπειρία σχετικά με τέτοιου είδους συζητήσεις από τότε που έλαβα τη διάγνωση, πριν από δύο χρόνια, μου έχει διδάξει μερικά τρικ. Παρακάτω θα δεις 10 σημεία-κλειδιά που συνιστώ σε όποιον ετοιμάζεται να θίξει το δύσκολο αυτό ζήτημα.

1. Εξασκήσου

Σίγουρα σκέφτεσαι ότι είναι τρομακτικό να κάνεις τη συζήτηση, ιδιαίτερα εάν η διάγνωση έχει γίνει πρόσφατα. Στην αρχή, ακόμη και η σκέψη ‘Έχω ΣΜΝ’ σε κάνει να νιώθεις άβολα ή προκαλεί ντροπή. Θα πρέπει λοιπόν να το λες όσο πιο συχνά γίνεται! Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες το. Μίλα στο κατοικίδιό σου, αυτό δεν θα σε κρίνει. Κάθε φορά που το λες, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος εκεί να σε ακούσει, γίνεται όλο και πιο εύκολο. Πριν από ένα σημαντικό ραντεβού, συνηθίζω να κάνω εξάσκηση την ώρα που λούζω τα μαλλιά μου. Δεν χρειάζεται να προετοιμάσεις εκ των προτέρων όλα όσα θέλεις να πεις στο σύντροφό σου, καλό είναι όμως να γνωρίζεις από πού θα ξεκινήσεις.

2. Μην προετοιμάζεσαι για το χειρότερο

Είναι έμφυτο γνώρισμα του ανθρώπου να φαντάζεται τη χειρότερη δυνατή τροπή που μπορεί να πάρει μια συζήτηση. Όταν προέκυψε η δική μου διάγνωση, σκεφτόμουν όλους τους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσε να με απορρίψει κάποιος. Η πεποίθηση ότι η γνωστοποίηση της κατάστασης θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή αποδείχθηκε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η ανταπόκριση ήταν αρνητική μόνο όταν ξεκινούσα τη συζήτηση γεμάτη αμφιβολία και ανασφάλεια. Αντί να παθαίνεις εμμονή με τον κίνδυνο της απόρριψης, εστίασε στα δυνατά σου σημεία και σε όλα τα θετικά που έχεις να προσφέρεις στη σχέση.

3. Κάνε συζήτηση, όχι μονόλογο

Ένας καλός τρόπος να τρομάξεις το σύντροφό σου είναι να του πεις ότι θέλεις να συζητήσετε κάτι σοβαρό και μετά να ξεκινήσεις μια εκτενή, συναισθηματικά φορτισμένη εξομολόγηση. Καλύτερα να δεις τη συζήτηση σαν μια ευκαιρία να εξετάσετε πώς θέλετε να προσεγγίσετε τη σχέση σας, χωρίς πίεση βέβαια. Έχω χρησιμοποιήσει σαν αφορμή τη συζήτηση αυτή για να δείξω στον άλλον τι θέλω από μια σχέση γενικώς –ψάχνω την αποκλειστικότητα ή θέλω κάτι πιο χαλαρό; Η συζήτηση είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να ρωτήσεις το σύντροφό σου πόσο πρόσφατα έκανε εξετάσεις για ΣΜΝ και ποιες μορφές προστασίας και αντισύλληψης προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε. Δηλώνοντας ότι έχεις κάποιο ΣΜΝ δείχνει ότι είσαι ειλικρινής, ότι δεν σου αρέσει να κρίνεις τους άλλους και ότι ενθαρρύνεις το σύντροφό σου να ρίξει και τα δικά του ‘τείχη’.

4. Προετοιμάσου να δώσεις απαντήσεις

Τα έκανα θάλασσα σε μια από τις πρώτες συζητήσεις που είχα κάνει, επειδή δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω βασικές ερωτήσεις για το πώς ‘λειτουργεί’ ο έρπης. Ο ιός ήταν τότε ένα μυστήριο για εμένα και δεν μπορούσα να εξηγήσω γιατί το προφυλακτικό δεν είναι αρκετό για να προστατευθεί κάποιος πλήρως από τη μετάδοσή του. Προσφέρσου να εξηγήσεις τι είναι το ΣΜΝ και πόσο συχνό είναι. Μην βομβαρδίσεις τον άλλο με στοιχεία, αλλά προετοιμάσουν να απαντήσεις και να παραδεχθείς πού σταματούν οι γνώσεις σου. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα πάντα, απλώς τα βασικά.

5. Μην αποκαλύψεις περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται

Μην αισθανθείς την υποχρέωση να πεις πώς κόλλησες και από ποιον. Κάτι τέτοιο είναι πολύ επεμβατικό. Πες την ιστορία σου αν το θέλεις, μπορείς όμως σε κάθε περίπτωση να κρατήσεις το παρελθόν σου μυστικό. Όταν με ρωτούν κάτι τέτοιο, συνήθως απαντώ ‘Θα προτιμούσα να μην το συζητήσουμε’. Ο σύντροφός σου δικαιούται να γνωρίζει πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με τη δική του ασφάλεια, γι’ αυτό και κάνετε άλλωστε τη συζήτηση. Είναι στη διακριτική σου ευχέρεια αν θα μοιραστείς κάτι παραπάνω.

6. Μην απολογείσαι

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πεις ‘Συγγνώμη, αλλά πρέπει να σου πω κάτι’. Εάν παρουσιάζεις τη διάγνωση σαν κάτι που σου προκαλεί ντροπή, ο σύντροφός σου θα το δει ως κάτι πιο σοβαρό απ’ ό,τι ίσως χρειάζεται, καθώς η άποψή σου πιθανώς θα ‘καθρεφτιστεί’ στη δική του.

7. Δώσε στο σύντροφό σου χρόνο να σκεφτεί

Ο σύντροφός σου ίσως χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να αποφασίσει εάν θέλει να συνεχίσετε. Μου έτυχε κάποτε να βγω με κάποιον ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το ραντεβού που του ανακοίνωσα ότι έχω έρπη. Μία εβδομάδα μετά μου ζήτησε να πάμε για φαγητό και μου παραδέχθηκε ότι ήθελε να ψάξει το θέμα λίγο περισσότερο.

8. Μίλα έγκαιρα

Μην περιμένεις να φτάσετε στο κρεβάτι για να κάνεις την ανακοίνωση. Δεν είναι δίκαιο να πιέσεις κάποιον να αποφασίσει υπό τέτοιες συνθήκες. Εάν βλέπεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τα εκεί, κόψε ταχύτητα και ξεκίνα τη συζήτηση.

9. Να ξέρεις ότι αξίζεις ένα ‘ναι’, αλλά μην πάρεις το ‘όχι’ προσωπικά

Δυστυχώς, ένα ΣΜΝ μπορεί να αποτελέσει αιτία χωρισμού. Για παράδειγμα, ένας άνδρας ή μια γυναίκα που έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας μπορεί να μην θέλει να πάρει το ρίσκο. Ένας τύπος κάποτε με χώρισε επειδή πρόσφατα είχε λάβει θεραπεία για χλαμύδια και δεν ήθελε να ρισκάρει τη σεξουαλική του υγεία ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σίγουρα η απόρριψη δεν είναι ευχάριστη, μη σπαταλάς όμως το χρόνο σου με κάποιον που δεν πρόκειται να αποδειχθεί ο ιδανικός σύντροφος για εσένα.

10. Να θυμάσαι ότι το ‘ναι’ δεν εγγυάται την ευτυχισμένη σχέση

Είναι τέλειο να σου πει κάποιος ότι η διάγνωσή σου δεν είναι κάτι το τρομερό. Μη σκεφτείς όμως ότι αυτό αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί ή ‘χάρη’ από την πλευρά του συντρόφου σου. Κράτα ψηλά τον πήχη. Αξίζεις ένα σύντροφο που σε λατρεύει και που σου φέρεται όπως αξίζεις, ασχέτως της σεξουαλικής σου υγείας.

Έχω βγει με αρκετούς υπέροχους άντρες από τότε που έλαβα τη διάγνωση για έρπη. Ποιο είναι το μυστικό μου; Αρνούμαι να σκεφτώ ότι αξίζω οτιδήποτε λιγότερο από έναν υποστηρικτικό και ικανοποιητικό σύντροφο, ασχέτως τι μου λέει το στίγμα που περιβάλλει τα ΣΜΝ.»

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr