Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται με πολλούς σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Τα βασικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να καταταγούν ως εξής:
Αγγειακά
Καταστάσεις που οδηγούν σε αδυναμία των αγγείων του πέους να επιτύχουν τη διαδικασία της στύσης.
-Καρδιαγγειακή (και στεφανιαία) νόσος: αθηροσκλήρωση και αγγειακή δυσλειτουργία σε όλα τα αγγεία του πάσχοντος, οπότε συμμετέχουν και τα αγγεία του πέους.
-Υπέρταση: προκαλεί δυσλειτουργία σε όλα τα αγγεία του οργανισμού
-Σακχαρώδης Διαβήτης: προκαλεί διάχυτη μικροαγγειοπάθεια και νευροπάθεια
-Υπερλιπιδαιμία : δημιουργία αθηρωμάτωσης και αθηροσκλήρυνσης.
-Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο (όπως ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη), ή ακτινοθεραπεία κυρίως στην πύελο ή στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο.
Νευρογενή
Δυσλειτουργία λόγω κακής λειτουργίας και βλάβης νευρώνων στα κέντρα του εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού, που συντονίζουν και δίνουν τις εντολές για τη λειτουργία της στύσης
Ανατομικά ή δομικά αίτια
Πρόκειται για καταστάσεις που προκαλούν δυσμορφίες ή ανατομικές παραλλαγές κυρίως στο πέος και την ουρήθρα, οι οποίες οδηγούν σε λειτουργική αδυναμία επίτευξης της στύσης ή της επιτυχούς διείσδυσης ή της εκσπερμάτισης.
-Νόσος του Peyronie και συγγενής κάμψη του πέους.
-Κάταγμα πέους.
-Μικροφαλλία, υποσπαδίας, επισπαδίας : συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες του πέους και της ουρήθρας, που πρέπει να αναγνωρίζονται από μικρή ηλικία και να αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Ορμονικά αίτια
Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (< 3,45ng/ml) οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία και πρέπει να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται. Επίσης υψηλά επίπεδα προλακτίνης ή οιστρογόνων μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση διαταραχών της στύσης και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Παθήσεις του προστάτη
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη όταν παρουσιάζει μέτρια-σοβαρά συμπτώματα, η χρόνια προστατίτιδα και οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, συνδέονται σε άλλοτε άλλο βαθμό με διαταραχές της στύσης.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη στύση είναι η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία και το μεταβολικό σύνδρομο.
Πηγή: onmed.gr