Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Τεστ: Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;

Τεστ: Πόσο υγιής είναι η σχέση σου;

Δεν χρειάζεται δύο σύντροφοι να συμφωνούν στα πάντα και να έχουν τα ίδια γούστα για να καταφέρουν να συμβιώσουν ειρηνικά για πολλά πολλά χρόνια.

Οι προτιμήσεις στη μουσική και τις ταινίες είναι ασήμαντες μπροστά σε άλλες παραμέτρους της σχέσης που θα καθορίσουν πόσο υγιής είναι και θα είναι η σχέση στο μέλλον.

Απαντήστε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στις παρακάτω απλές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε κατά πόσο η δική σας σχέση θα… ζήσει για πολλά ακόμη χρόνια.

1. Λέτε πάντα αυτό που σκέφτεστε;

Μια σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική, ανθίζει όταν μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα και με ειλικρίνεια. Αυτό σημαίνει ότι κανένα θέμα δεν αποτελεί ταμπού και πως ο καθένας εκ των δύο συντρόφων έχει το χρόνο να ακούσει και να ακουστεί. Η καλή επικοινωνία αποτελεί κλειδί σε κάθε υγιή σχέση.

2. Έχετε προσωπικό χώρο;

Ακόμη κι αν ένα ζευγάρι συγκατοικεί, πρέπει ο καθένας εκ των δύο συντρόφων να έχει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– το δικό του χώρο. Ο προσωπικός χώρος επιτρέπει στο άτομο να αφιερώσει χρόνο σε αγαπημένα χόμπι και φίλους ώστε να εξελιχθεί και να νιώθει καλά. Μόνο έτσι μπορεί να προσφέρει και στη σχέση με το σύντροφο.

3. Μαλώνετε;

Δεν γίνεται να συμφωνούμε πάντα με ένα φίλο ή το σύντροφό μας, όσο κι αν στη σχέση μας κυριαρχεί η αγάπη. Όταν ένα ζευγάρι δεν μαλώνει ποτέ, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο καταπιέζει τις σκέψεις ή τις επιθυμίες του. Σε μια υγιή σχέση, το ζευγάρι μαλώνει παραγωγικά, αποφεύγοντας κοσμητικά επίθετα και άλλες λεκτικές επιθέσεις. Επίσης, η διαφωνία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για αμοιβαία κατανόηση και όχι την επικράτηση. Και το πιο σημαντικό: Όποιος από τους δύο έχει άδικο, ζητά συγγνώμη.
Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πως αυτό ισχύει τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το σύντροφό μας. Εντοπίζοντας όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία καθενός από τους δύο, μπορούμε να δομήσουμε τη σχέση επάνω σε στέρεες και ρεαλιστικές βάσεις αλλά και να κάνουμε προσπάθειες για βελτίωση.4. Αγαπάτε τον εαυτό σας όσο το σύντροφό σας;

5. Παίρνετε μαζί τις αποφάσεις;

Δεν πρέπει ο ένας εκ των δύο συντρόφων να επιβάλλει πάντα τα «θέλω» του στη σχέση. Από την επιλογή εστιατορίου και ταινία έως τον αριθμό των παιδιών που θα κάνετε, πρέπει οι αποφάσεις να προκύπτουν έπειτα από συζήτηση. Ειδικά όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα, τα «θέλω» πρέπει να διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες και τις επιθυμίες και των δύο.

6. Υπάρχει ισορροπία στην κατανομή των υποχρεώσεων;

Μπορεί μια μέρα να έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε και ο σύντροφος να επιβαρυνθεί με το μαγείρεμα και άλλες δουλειές του σπιτιού. Κάποια στιγμή όμως θα συμβεί και το αντίθετο. Όταν ο ένας εκ των δύο καταλήγει «θύμα», τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο…

7. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός;

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σε μια σχέση από το να αισθάνονται οι δύο σύντροφοι πολύτιμοι και αξιοσέβαστοι. Εάν μιλάτε πιο ευγενικά σε ανθρώπους που συναντάτε στο δρόμο απ’ ότι στο σύντροφό σας, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας.

8. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη;

Μια υγιής σχέση χτίζεται επάνω στην εμπιστοσύνη και την ανοιχτή επικοινωνία. Η εμπιστοσύνη δεν αφορά μόνο στο ενδεχόμενο απιστίας, αλλά και στο κατά πόσο αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας θα σας στηρίξει σε μια δύσκολη στιγμή ή ότι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του φόβους για το παρόν και το μέλλον.

Σε πόσες από τις παραπάνω ερωτήσεις απαντήσατε ΝΑΙ;

Πηγή: onmed.gr