Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Η «κατάρα» του Ολντ Τράφορντ για τους Λατίνους

Ο Αλέξις Σάντσες είναι «σκιά του εαυτού του» αλλά δεν είναι ο πρώτος που παθαίνει κάτι τέτοιο καθώς υπάρχουν ακόμα πέντε σπουδαίοι Λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές, που δεν «έπιασαν» στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ντιέγκο Φορλάν

Ένας από τους κορυφαίους Λατινοαμερικάνους επιθετικούς, που αγωνίστηκαν την τελευταία 15ετία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ωστόσο, η πρώτη του εμπειρία στη Γηραιά Ήπειρο δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον απέκτησε από την Ιντερνασιονάλ τον Ιανουάριο του 2002, με τον Ουρογουανό φορ να βρίσκει για πρώτη φορά δίχτυα… την επόμενη σεζόν! Γενικά, όσο διάστημα φόρεσε τη φανέλα της ομάδας, δεν είχε έφεση στο σκοράρισμα, με τον Φορλάν να σημειώνει σε 2,5 χρόνια μόλις 17 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Παρά τη μικρή συνεισφορά του, τα δύο γκολ που είχε σημειώσει σε ένα 2-1 επί της Λίβερπουλ, τη σεζόν 2002-03, τον είχαν κατατάξει στους αγαπημένους της εξέδρας.

Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν

Η μεταγραφή του το 2001 από τη Λάτσιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόστισε 24 εκατομμύρια λίρες και ήταν – εκείνη την εποχή – η πιο ακριβή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το ταλέντο του ήταν αδιαπραγμάτευτο, όμως ο βιρτουόζος Αργεντινός δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί ποτέ στην ταχύτητα και στο ρυθμό της Πρέμιερ Λιγκ. Ενδεικτικό είναι πως οι καλύτερες εμφανίσεις του είχαν γίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ και ο ίδιος δεν προσπάθησε ποτέ να μπει στη λογική της Αγγλίας (δεν ήθελε να μάθει καν τη γλώσσα). Μαζί και με τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε, ο Βερόν δεν προσέφερε κάτι το ιδιαίτερο στο Ολντ Τράφορντ και αποχώρησε μετά από δύο χρόνια.

Κλέμπερσον

Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, μεταξύ αυτών και της Μπαρτσελόνα. Παρόλα αυτά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που τον απέκτησε από την Ατλέτικο Παραναένσε, το καλοκαίρι του 2003. Ο Κλέμπερσον προοριζόταν από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για αντικαταστάτης του Βερόν στη μεσαία γραμμή, όμως τραυματίστηκε μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του με τους «μπέμπηδες». Ο Βραζιλιάνος μέσος έμεινε δύο χρόνια στο Ολντ Τράφορντ, μετρώντας ελάχιστες συμμετοχές, αφού οι τραυματισμοί συνεχίστηκαν και ο ίδιος έχασε τη θέση του βασικού και στη «σελεσάο».

Άντερσον

Μόλις μιάμιση σεζόν στην Πόρτο ήταν αρκετή, ώστε να ενδιαφερθεί για εκείνον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τελικά να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2007. Η μεταγραφή κόστισε 20 εκατομμύρια λίρες και ο Άντερσον έγινε τότε μόλις ο δεύτερος Βραζιλιάνος, που φόρεσε τη φανέλα του συλλόγου, μετά τον Κλέμπερσον. Έμεινε στο Ολντ Τράφορντ για οκτώ χρόνια (μόνο ένα εξάμηνο αγωνίστηκε δανεικός στη Φιορεντίνα), όμως ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο μέλος της μεσαίας γραμμής της ομάδας. Το highlight της παρουσίας του στους «μπέμπηδες» ήταν η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Τσέλσι, το 2008.

Άνχελ Ντι Μαρία

Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2014, ο Αργεντινός μέσος μετακινήθηκε στο Ολντ Τράφορντ, με τη μεταγραφή να φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα ποσό που τότε ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί από αγγλική ομάδα. Ο Ντι Μαρία πήρε και το θρυλικό Νο7 στη φανέλα, όμως παρά το δυναμικό του ξεκίνημα, στη συνέχεια η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα. Το γεγονός πως άγνωστοι του διέρρηξαν το σπίτι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μη προσαρμογή του στη χώρα και την πόλη, με τον ίδιο να αποχωρεί το αμέσως επόμενο καλοκαίρι. Ο αγγλικός τύπος έκανε λόγο για μία από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ και ο ίδιος θεωρεί το διάστημα της παρουσίας του στη Γιουνάιτεντ, ως το χειρότερο στην καριέρα του. Αποκορύφωμα, τα «γαλλικά» και οι αντεγκλήσεις με τους φίλους των «μπέμπηδων» στο πρόσφατο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Μία ακόμη περίπτωση είναι και ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Ωστόσο, ο Κολομβιανός επιθετικός δεν πήρε ποτέ μεταγραφή για τη Γιουνάιτεντ, αλλά αγωνίστηκε ως δανεικός από τη Μονακό, τη σεζόν 2014-15. Οι επιδόσεις του ήταν απογοητευτικές και αποχώρησε.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή