Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Γι΄ αυτές τις παραβάσεις τιμώρησε η UEFA την Μάντσεστερ Σίτι

Γι΄ αυτές τις παραβάσεις τιμώρησε η UEFA την Μάντσεστερ Σίτι

Η τιμωρία «μαμούθ» που επέβαλλε το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της UEFA στη Μάντσεστερ Σίτι για σοβαρές παραβάσεις του FFP, έπεσε σαν… κεραυνός σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λίγα 24ωρα πριν από την επανέναρξη των «16» του Champions League, όπου δεσπόζει το ζευγάρι των «πολιτών» κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η περσινή νταμπλούχος Αγγλίας προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση στο CAS, ωστόσο οι κατηγορίες που τη βαραίνουν, μετά την έρευνα του αρμόδιου τμήματος του CFCB, είναι πολύ σοβαρές. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος (και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Ιβ Λετέρμ, είχε προτείνει από τον περασμένο Μάιο την τιμωρία της Σίτι και την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του δικαστικού σώματος του CFCB.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η έρευνα της UEFA ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019, μετά από αντίστοιχη έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2018 (που διέρρευσε αργότερα και στα Football Leaks), σύμφωνα με την οποία η Μάντσεστερ Σίτι προσκόμισε «φουσκωμένα» και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδά της, κατά τον έλεγχο του FFP.

Με βάση τα στοιχεία που διέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν εκείνος που ουσιαστικά χρηματοδοτούσε την κεντρική χορηγία της «Etihad» κι ως εκ τούτου, δεν υπήρχαν επί της ουσίας έσοδα (επί του ποσοστού που επιβάλουν οι κανονισμοί του FFP), αλλά απευθείας χρηματοδότηση από τον πανίσχυρο Άραβα επιχειρηματία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, από τη χορηγία 81,2 εκατ. ευρώ της περιόδου 2015-16 (για τη φανέλα, το γήπεδο και την ακαδημία της ομάδας), μόλις τα 9,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την «Etihad» και τα υπόλοιπα ήταν απευθείας χρηματοδότηση μέσω του «Abu Dhabi United Group», το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μανσούρ και κατέχει το 77% των μετοχών του συλλόγου.

Στην εν λόγω έρευνα του «Der Spiegel», ένα απο τα βασικά έγγραφα που στοιχειοθέτησαν την υπόθεση, ήταν το email του οικονομικού διευθυντή της Μάντσεστερ Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας, το οποίο είχε επιβεβαιώσει τους παραπάνω αριθμούς, αναφέροντας «παρακαλώ σημειώστε πως από τα 67,5 εκατ. λίρες (σ.σ. 81,2 εκατ. ευρώ), μόνο τα 8 εκατ. λίρες (9,6 εκατ. ευρώ) προέρχονται από την “Etihad”». Το γερμανικό περιοδικό μάλιστα, ανέφερε στο δημοσίευμα του 2018, πως μέχρι το 2012 ο αγγλικός σύλλογος είχε επενδύσει με αυτή τη «διαδρομή», το ποσό των 127,5 εκατ. λιρών (153,5 εκατ. ευρώ) στα ταμεία του συλλόγου.

Η διοίκηση της Σίτι είχε αντιδράσει μετά από το γερμανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία εχθρική προς εμάς διαδικασία, η οποία ωστόσο αγνοεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Μετά την«καμπάνα» των δύο ετών αποκλεισμού από την Ευρώπη και των 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια στην UEFA, φτάνουν πλέον τα 60 εκατ. ευρώ. Τα 20 εξ αυτών τα πλήρωσε το 2014, ξανά για παραβάσεις των κανονισμών του FFP.


Πηγή