Μια μερίδα ΜΜΕ στην Τουρκία φαίνεται ότι… τρώγεται με τα ρούχα της, για το γεγονός ότι τοιχογραφία στην «OPAP Arena» παρουσιάζει την Αγιά Σοφιά χωρίς μιναρέδες.
Μάλιστα, γίνεται λόγος για «σκάνδαλο», ενώ στη φωτογραφία που παραθέτουν στο άρθρο τους, έχουν βάλει σε πρώτο πλάνο τον Τάσο Μπακασέτα, έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Τουρκία για λογαριασμό της Τραμπζονσπόρ. Δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέψει ότι ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των οπαδών του συλλόγου της Τραπεζούντας (όπου αγωνίζονται επίσης οι Δημήτρης Κουρμπέλης και Ταξιάρχης Φούντας -μέχρι πριν λίγους μήνες και ο Μανώλης Σιώπης).
Τα λίγα αυτά τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η συνήθως ακραία στη θεματολογία της Μillet, η TRHaber και η Takvim που ανακίνησε πρώτη το «θέμα», βασίζουν τα όσα αναφέρουν σε ένα στιγμιότυπο από την έξοδο των παικτών της Εθνικής Ελλάδας στον αγωνιστικό χώρο της «OPAP Arena» για τον αγώνα κόντρα στην Ολλανδία, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2024.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μεγάλα σε αναγνωστικό κοινό ειδησιογραφικά Μέσα δεν μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ» και ειδικά λίγες ώρες μετά την επικοινωνία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Λωρίδα της Γάζας.
Τουρκία: Σε σημείο γραφικότητας το «θέμα» με την απεικόνιση της Αγιά Σοφιάς χωρίς μιναρέδες στο γήπεδο της ΑΕΚ
Στα «ρεπορτάζ» αυτά, λοιπόν, τονίζεται ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα χωνέψει το γεγονός ότι το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως τέμενος.
«Η δυσπεψία της Ελλάδας για την Αγια-Σοφιά δεν τελειώνει! Κρέμασαν φωτογραφία της Αγια-Σοφιάς χωρίς μιναρέ στο τούνελ του γηπέδου», είναι ο τίτλος του άρθρου στην ιστοσελίδα Takvim.
«Ο αθλητισμός στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ξανά ως εργαλείο για αντι-τουρκική προπαγάνδα», γράφει στον τίτλο της η Millet.
«Δεν μπορούν να το χωνέψουν: Κρέμασαν μια φωτογραφία της Αγιά Σοφιάς χωρίς τους μιναρέδες σε φυσούνα σταδίου στην Ελλάδα», έβαλε ως τίτλο του άρθρου της η TRHaber.
Μάλιστα, παρουσιάζεται ως «μεγάλη αποκάλυψη» ότι η Αγια-Σοφιά δεν έχει μιναρέδες στην τοιχογραφία που υπάρχει στο γήπεδο της ΑΕΚ και υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια που έγιναν πριν από έναν χρόνο ήταν επίσης ένα «μεγάλο σκάνδαλο», μια «κραυγή μίσους» ενάντια της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και του… εθνικιστή Ματθαίου Τσαχουρίδη (!).
Για να «στηρίξουν» τα όσα γράφονται, παρατίθεται και ένας χορός στο κέντρο του γηπέδου από τους πυρριχιστές κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τον γνωστό λυράρη να τους συνοδεύει. Ο Τσαχουρίδης χαρακτηρίζεται εθνικιστής από τα συγκεκριμένα Μέσα, επειδή «έχει ισχυριστεί ότι η Τουρκία έχει διαπράξει γενοκτονία κατά των Ελλήνων του Πόντου και έχει γράψει και σχετικά τραγούδια».
Επίσης, παρατίθεται το προσφυγικό παρελθόν της ΑΕΚ, που «ιδρύθηκε από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που κατέφυγαν στην Αθήνα το 1924».
Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται και η δήλωση του Δημήτρη Μελισσανίδη από τη βραδιά των εγκαινίων, η οποία αποδίδεται ως εξής: «Απόψε η ΑΕΚ επανιδρύεται. Η Αγια-Σοφιά είναι κέντρο ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού. Τα παιδιά της Ελλάδας θα περάσουν από 45 διαφορετικές πύλες με ονόματα από την πατρίδα των προγόνων μας. Δεν υπάρχει χαμένη πατρίδα, υπάρχει ξεχασμένη πατρίδα. Το γήπεδό μας είναι στην πατρίδα».
Το ακόμη μεγαλύτερο ψέμα αφορά το προφίλ που αποδίδεται στους οπαδούς της Ένωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Την προσοχή τραβάει και το σύμβολο του συλλόγου μπροστά από το γήπεδο. Η ΑΕΚ, η ομάδα των φανατικών Ελλήνων, χρησιμοποιεί τον δικέφαλο αετό σκαρφαλωμένο στον τρούλο της Αγια-Σοφιάς, συμβολίζοντας το όνειρο της Αγια-Σοφιάς και της “Κωνσταντινούπολης”».
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία αγωνίζονται πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές και παρά το «δηλητήριο» που πάνε να ρίξουν κάποια ΜΜΕ της χώρας, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί μεταξύ των οπαδών.
Εκτός των τριών της Τραμπζονσπόρ (Μπακασέτα, Κουρμπέλη και Φούντα), στη γείτονα παίζουν ακόμη ο Δημήτρης Κολοβέτσιος στην Καϊσερίσπορ, ο οποίος είναι μάλιστα και αρχηγός στην ομάδα της Καισάρειας, ενώ τη Δευτέρα (16/10) που είχε τα γενέθλιά του, οι ευχές δόθηκαν στα ελληνικά, ο Αχιλλέας Πούγγουρας στη Σίβασπορ (ομάδα της Σεβάστειας), οι Τάσος Χατζηγιοβάνης και Στέλιος Κίτσιου στην Ανκαραγκουτσού (ομάδα της Άγκυρας) και ο Δημήτρης Πέλκας στην Μπασακσεχίρ, την ομάδα της Κωνσταντινούπολης που ουσιαστικά συνίδρυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή