Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Μλάντεν Πέτριτς, μίλησε για την Κροατία αλλά και για το πώς ζουν οι Έλληνες το Μουντιάλ.
Ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού και πρώην διεθνής Κροάτης, ζει στην Ελλάδα καθώς είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και μιλώντας σε κροατική ιστοσελίδα, εξήγησε πώς ζει το Μουντιάλ στην Ελλάδα:
«Είναι ένα θαύμα, κάτι απίστευτο. Είμαι στην Ελλάδα, σε ένα νησί. Όλοι μιλούν για το ποδόσφαιρο και την Κροατία. Εδώ είναι σχετικά ήσυχα, αλλά στην Αθήνα όπου ζω, η Κροατία είναι το κορυφαίο θέμα εδώ και μέρες. Ο κόσμος με πλησιάζει κάθε μέρα, με ρωτάει για την Κροατία, με ρωτούν πώς είναι δυνατόν μία τόσο μικρή χώρα να είναι καλή στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο τένις, στο χάντμπολ, στο πόλο και στον στίβο. Με ρωτούν τι τρώμε εμείς οι Κροάτες και είμαστε τόσο καλοί!», είπε ο Πέτριτς, ενώ για την πορεία της Κροατίας πρόσθεσε:
«Είναι κάτι παραπάνω από θαύμα, είναι σαν αυτό να μην έχει γίνει, σαν να ονειρεύομαι. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που φτάσαμε στον τελικό. Όλοι όσοι έχουμε παίξει σε παράταση και έχουμε εκτελέσει πέναλτι, ξέρουμε πόσο αγχωτικό είναι. Δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον που δεν έχει βρεθεί σε τέτοια κατάσταση. Αυτά τα παιδιά επανέλαβαν την ίδια ιστορία τρεις φορές σε μερικές μέρες. Το δεύτερο ημίχρονο με την Αγγλία είναι για βιβλίο. Ήταν η ποδοσφαιρική τελειότητα».
Για το τι άλλαξε στην ψυχολογία των Κροατών σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, απεφάνθη: «Πολλές φορές η γενιά μου έχανε παιχνίδια από χειρότερες ομάδες και κερδίζαμε την Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία. Στο Μουντιάλ του 2002 χάσαμε από το Μεξικό, μετά κερδίσαμε την Ιταλία και όλοι περίμεναν ένα θαύμα από εμάς, αλλά χάσαμε από το αδύναμο Εκουαδόρ και πήγαμε σπίτι. Η ομάδα έχει μεγαλώσει, το ματς με την Δανία ήταν το κλειδί. Η απάντηση για την βελτίωσή μας είναι απλή. Δείτε τους παίκτες μας, σε πόσο μεγάλες ομάδες παίζουν, τι τρόπαια κατακτούν εδώ και 7-8 χρόνια. Από το 2013, Κροάτες κερδίζουν το Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτες – κλειδιά, με αποφασιστικά γκολ σε τελικούς. Ο Μόντριτς έχει κερδίσει περισσότερα από όλους τους Άγγλους τα τελευταία 20 – 30 χρόνια. Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Πέρισιτς, Λόβρεν, αυτά τα παιδιά ξέρουν πώς είναι να παίζεις σε μεγάλα ματς και επιτέλους έχουμε γίνει μία οικογένεια. Πολλές φορές πριν τα μεγάλα τουρνουά λέγαμε ότι είμαστε μία οικογένεια, αλλά πολλές φορές ήταν απλά δημαγωγία. Αυτή την φορά ισχύει».
Για την συμβολή του Ντάλιτς τόνισε: «Ό προπονητής δεν μπορεί να διδάξει στον Μόντριτς ή τον Ράκιτιτς πώς να παίζει, η πιο σημαντική δουλειά του είναι να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα και να κάνει τους παίκτες να πιστέψουν στους εαυτούς τους και τους συμπαίκτες τους. Ο Ντάλιτς έχει κάνει τα πάντα γι’ αυτό και απόδειξη είναι το δεύτερο ημίχρονο με την Αγγλία. Ποτέ δεν είδα πανικό από τους παίκτες μας ή αβεβαιότητα, ακόμα και όταν η Αγγλία πήρε το προβάδισμα».
Για τον τελικό εκτίμησε: «Φυσικά και μπορούμε. Μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε. Οι Γάλλοι είναι δυνατοί, παίζουν όσο χρειάζεται, δεν κουράζονται. Η άμυνά τους είναι τέλεια και στην επίθεση έχουν Εμπαπέ και Γκριεζμάν. Μεγάλη ομάδα, θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά μπορούμε. Πώς; Δείτε το δεύτερο ημίχρονο με την Αγγλία».
Πηγή: gazzetta.gr
localStorage.clear();
Πηγή