Ο Λευτέρης Πρετούνιας, κατέκτησε χθες ένας ακόμη χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, μετά τους Απόστολο Χρήστου, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, Ελίνα Τζένγκο, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Μίλτο Τεντόγλου.
Τα ράφια» των μεταλλίων για τη χώρα μας συμπληρώνουν οι Κατερίνα Στεφανίδη, Κριστιάν Γκολομέεφ, Χρήστος Ντούσκος, Ζωή Φίτσιου, Ευαγγελία Αναστασιάδου και η ομάδα combo της καλλιτεχνικής κολύμβησης, με πλήθος ακόμη αθλητών να πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις για τα ελληνικά χρώματα, και την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στον πίνακα των μεταλλίων κόντρα σε υπερδυνάμεις του χώρου.
Ο έκτος ευρωπαϊκός τίτλος του Λευτέρη Πετρούνια έκανε σαφές ότι ο «άρχοντας των κρίκων» θα έχει ισχυρό πρωταγωνιστικό ρόλο και στον νέο Ολυμπιακό κύκλο, υποσχόμενος ακόμα περισσότερες επιτυχίες, τόνισε ο προπονητής του 31χρονου πρωταθλητή και της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης.
Δ. Ράφτης: Όσο πιο δύσκολες οι συνθήκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο Λευτέρης
«Είμαι τρισευτυχισμένος. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι μετά από τόσους τίτλους και τόσες διακρίσεις, εδώ και 25 χρόνια, δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, ώστε να βλέπω χαρούμενες φάτσες στην προπόνηση και να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Μοχθούμε όλο τον χρόνο και περιμένουμε από κάποιον σαν τον Λευτέρη να μας δώσει λίγη χαρά, μια φορά κάθε 365 μέρες. Οι χαρές όμως που έχουμε δώσει εμείς στη χώρα μας, όχι μόνο εγώ αλλά και τόσοι άλλοι συνάδελφοι προπονητές, είναι τόσο πολλές, που αν κάθε φορά έμπαινε ένα λιθαράκι μετά από κάθε μετάλλιο, σήμερα θα ήμασταν σε άλλο επίπεδο», είπε ο κ. Ράφτης.
Η επικράτηση του αθλητή του στο Μόναχο δεν αποτέλεσε «περίπατο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε: «Ίσως ήταν το πιο δύσκολο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, επειδή ο Λευτέρης προερχόταν από πολλή κούραση και αντιξοότητες, ήταν έναν χρόνο χωρίς αγώνες, άλλαξε και ο Κώδικας Βαθμολογίας. Έχει, όμως, τόση εμπειρία και τόσες γνώσεις, που ξέρει να αντεπεξέρχεται. Όσο πιο δύσκολες οι συνθήκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Κάναμε απλώς ένα καλό ξεκίνημα, δείξαμε στον κόσμο της Γυμναστικής ότι είναι εδώ, υγιέστατος, και ότι θα κάνει έναν εξαιρετικό Ολυμπιακό κύκλο μέχρι το 2024, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κορυφωθεί ιδανικά στο Παρίσι».
Ο Δημήτρης Ράφτης, μετρά πλέον 11 ευρωπαϊκούς τίτλους στην προπονητική καριέρα του, αφού πριν αναλάβει τον Πετρούνια είχε οδηγήσει τον Βλάση Μάρα στην κατάκτηση πέντε χρυσών μεταλλίων στο μονόζυγο μεταξύ 2002 και 2010. «Του είπα ότι τα έξι χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια είναι πάρα πολλά, αλλά αν θέλει κάποτε να με φτάσει θα πρέπει να αλλάξει προπονητή, επειδή εγώ έχω ήδη ένδεκα!», αποκάλυψε ότι είπε στον Πρετούνια με δόση χιούμορ.
Πετρούνιας: «Οι δοκιμασίες που πέρασα μ’ έκαναν άτρωτο»
Στην πρώτη του ανάρτηση στα social media μετά το νέο χρυσό που κατέκτησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου προχώρησε ο Λευτέρης Πετρούνιας.
«Το 6ο Ευρωπαϊκό Χρυσό μετάλλιο με γεμίζει χαρά και δύναμη για τη συνέχεια! Οι δοκιμασίες που πέρασα τα τελευταία χρόνια μ’ έκαναν άτρωτο και σ’ αυτό συμβάλλατε όλοι εσείς που είστε δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια στα δύσκολα και στα εύκολα. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στην οικογένεια μου και στους ανθρώπους που είναι στο πλάι μου σ’ αυτή την προσπάθεια! Thank you Munich for the love !», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο χρυσός Ολυμπιονίκης του στο Ρίο το 2016, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τον ίδιο εμφανώς συγκινημένο κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Η ανάρτηση του Λευτέρη Πετρούνια για το χρυσό στο Μόναχο:
Ασύλληπτος Πετρούνιας (και) στο Μόναχο
Ο απόλυτος βασιλιάς των κρίκων επιβεβαίωσε τον τίτλο του και «έγραψε ιστορία» στο Μόναχο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε για έκτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής και ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ για έναν σπεσιαλίστα οργάνου, το οποίο μοιράζεται με τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης στον πλάγιο ίππο.
Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης είδε τον βασικό του αντίπαλο, τον Τούρκο Αντέμ Ασίλ, να εκτελεί εξαιρετικά το πρόγραμμά του και να βαθμολογείται με 15,033.
Εχοντας ο ίδιος, όμως, πάρει 15,100β. στον προκριματικό, ήξερε ότι η νίκη ήταν στα δικά του χέρια. Με ακόμη καλύτερη εμφάνιση (και παρά το μικρό «βηματάκι» στην έξοδο), ο Πετρούνιας βαθμολογήθηκε με 15,133 (βαθμός δυσκολίας 6,200β., εκτέλεση 8,933β.) και «κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο.
Ο «άρχοντας των κρίκων» παραμένει αήττητος σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (προκριματικούς και τελικούς), από τον Απρίλιο του 2015. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκώβη, το 2021 στη Βασιλεία και φέτος στο Μόναχο. Το ρεκόρ του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν έχανε δύο διοργανώσεις, εκείνη του 2019 λόγω τραυματισμού και εκείνη του 2020, που δεν έγινε ποτέ λόγω της πανδημίας.
Τα αποτελέσματα του ιστορικού τελικού στους κρίκους:
- Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,133
- Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 15,033
- Κόρτνεϊ Τάλοχ (Μ. Βρετανία) 14,866
- Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,766
- Βίντσεντς Χεκ (Αυστρία) 14,733
- Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14,566
- Ιγκόρ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 14,500
- Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 13,733
Η προσπάθεια του Πετρούνια που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο:
Πηγή