Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Μπόλονι: Ο Παναθηναϊκός ίσως χρειαστεί ριζοσπαστικές θεραπείες

Μπόλονι: Ο Παναθηναϊκός ίσως χρειαστεί ριζοσπαστικές θεραπείες

Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος είναι ορεξάτος για δουλειά και αισιόδοξος.

Ο Ρουμάνος τεχνικός αναλαμβάνει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή τους πράσινους, οι οποίοι παραμένουν χωρίς νίκη μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές της Super League 1, αλλά είναι αποφασισμένος να βρει τη λύση και να επαναφέρει την ομάδα στο σωστό δρόμο.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπόλονι στην επίσημη παρουσίασή του…

«Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε από το μεγάλο τελικό του Γουέμπλει, με τον Πούσκας. Αυτός ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω, έχοντας περάσει κατά την διάρκεια της καριέρας μου από πολλές ομάδες, ο σεβασμός αυτός παραμένει για πάντα.

Ξέρω πως η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα που είναι ο πολιτισμός, το πάθος, η ιστορία. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις που είπα και να έχω την δυνατότητα να εργαστώ εδώ, στον Παναθηναϊκό. Με τα λόγια αυτά μπορώ να ολοκληρώσω την εισαγωγή μου, όμως…

Θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις πέντε έξι τελευταίες ημέρες δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα με τον αριθμό 0030 μπροστά, τον κωδικό της Ελλάδας και δεν απάντησα σε καμία από αυτές τις κλήσεις. Φαντάζομαι πως κάποιες ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους.

Δεν απάντησα για να μπορέσω να δώσω τον ίδιο σεβασμό σε όλους για να μιλήσω εδώ σήμερα μπροστά σε όλους. Σε μερικές ημέρες θα έχω τον ελληνικό μου αριθμό και ο διευθυντής επικοινωνίας θα έχει αυτόν τον αριθμό, οπότε θα είναι στην διάθεσή σας».

Ποια είναι τα συμπτώματα του Παναθηναϊκού και ποιες είναι οι θεραπείες που προτείνετε;

«Πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο Παναθηναϊκός. Έχω μέρες με σκληρή δουλειά και πολύ χρόνο. Έχω όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω ποιες είναι οι ασθένειες αυτές. Να διαγνώσω ποια είναι η ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια.

Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνω μερικές εξαγωγές. Ίσως και ριζοσπαστικές θεραπείες ή και τα εμφυτεύματα. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, η ιατρική ομάδα του συλλόγου είναι πολύ καλή, δυνατή, ισχυρή και έξυπνη. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, μιλάω για την διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό επιτελείο».

Ποια είναι η φιλοσοφία σας και το δικό σας πλάνο;

«Ξεκινάμε με τον… πόλεμο των συστημάτων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε, ποιο θα επιλέξουμε. Θα αρχίσω με δύο συστήματα. Το 4-4-2 και το 4-3-3.

Από κει και πέρα, υπάρχουν οι υπόκατηγορίες αν θα παίξουμε με δύο αμυντικούς μέσους ή έναν κεντρικό, πως θα είναι η διάταξη. Αν θα έχουμε δεκάρι. Το 4-4-2 μετά να σκεφτούμε αν θα είναι ρόμβος ή κάτι άλλο. Κάθε σύστημα έχει το πλεονέκτημα και την δυσκολία του. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Παίρνω και τις πληροφορίες μου. Η αρχή μου είναι, όπου και αν πήγα, ήταν να βάλω στο γήπεδο τους παίκτες που ήταν οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι.

Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλλήλοτερος, να βάλω τις σκέψεις μου, ώστε να δω ποιος είναι ο καλύτερος στην πιο καλή θέση. Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από την πλευρά των παικτών. Για αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ. Το positioning είναι σημαντικό, δίνοντας όμως πλεονέκτημα στο καλό παιχνίδι και όχι στο σύστημα».

Είπατε χθες στο Κορωπί πως η λύση βρίσκεται στην ομάδα. Μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο;

«Διαπιστώνω πως έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα παίκτης και ξέρω πως ο εγωισμός του παίκτη είναι σημαντικός αλλά και η συνολική προσπάθεια είναι εξίσου σημαντική.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει ο παίκτης είναι μια επιχείρηση. Ο ίδιος είναι διευθυντής και εργαζόμενος. Υπάρχουν συμφέροντα αλλά η ομάδα είναι πάνω από όλα. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες και στην προσπάθεια να εντοπίσουμε το πρόβλημα, η προτεραιότητα του συλλογικού Παναθηναϊκού θα είναι πρωταρχική. Αν το καταλάβουν αυτό, ο Παναθηναϊκός θα βρει πολύ πιο γρήγορα και καλύτερα τον δρόμο για να κερδίζει βαθμούς.

Προτεραιότητα μας είναι οι βαθμοί αυτή την στιγμή. Λατρεύω να νικάω 3-0 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σέβομαι το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Και αυτό το σέβομαι. Να υπόσχομαι τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου».

Μπεκ, Μολό και Σέχου. Είναι στο πλάνο σας και επίσης ποιοι άλλοι θα είναι στο επιτελείο σας;

«Για τους τρεις παίκτες που είπατε, είστε πολύ συμπαθής. Η δική μου η λίστα είναι πολύ πιο μεγάλη. Είναι μια λίστα που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προπονητών. Σχετικά με αυτό ξέρω πως ο πυρήνας μας είναι πάρα πολύ ευρύς. Για μια εργασία με ποιότητα, ώστε να έχεις τα ίδια ποσοστά απαιτήσεων, είναι πολύ δύσκολο με 30 παίκτες. Θα σημαίνει πως κάνω την δουλειά μου κατά 75%. Όσον αφορά την διάγνωση, δουλεύω πολύ σκληρά. Όχι μόνο για τους τρεις που είπατε αλλά για όλους.

Ο Μολό υπήρξε παίκτης μου στην Μονακό. Χθες το βράδυ γύρω στις 10 συζητήσαμε για μια λύση, οπότε σκεφτήκαμε τον τρόπο να δώσουμε χρόνο παιχνιδιού και δυνατότητες για να δούμε τους παίκτες στο χορτάρι και όχι στο προπονητικό μέρος μόνο. Δεν καταδικάζω κανέναν. Κανέναν από όσους είναι στην ομάδα. Θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα και εκεί μπαίνω στην θέση των παικτών.

Ένας νέος παίκτης των 20 ετών και μιλώ γενικά. Θέλει να αναδειχθεί, να παίξει. Αν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορεί να αναδειχθεί. Το ίδιο ισχύει και για έναν παίκτη στα 30. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει μπορέσει να αναδειχθεί στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να λάβει μια άλλη απόφαση.

Δεν θέλω αυτό που λέω να παρεξηγηθεί. Δεν διώχνω κανέναν. Σε καμία περίπτωση. Δεν έχω και το δικαίωμα να το κάνω. Και εγώ αν δεν μπορώ να πάω στην Μπαρτσελόνα, πρέπει να πάω πιο κάτω, να δείξω τις δυνατότητες μου και να ανέβω. Δίνω και αυτή την συμβουλή.

Για το θέμα του επιτελείου, χθες είχα μια όμορφη έκπληξη που έβγαλε λίγο από το άγχος μου. Και εμείς έχουμε άγχος. Τα μέλη του staff μου έκαναν μια πάρα πολύ καλή εντύπωση. Θα ήθελα να έχω ανθρώπους Έλληνες νέους προπονητές, σεβόμαστε τους πάντες αλλά αν γίνεται να προέρχονται από την οικογένεια του συλλόγου και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες να έρθει κάποιος από το εξωτερικό ακόμα. Ακόμα πλάθονται οι αποφάσεις, οπότε ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Σας παρακαλώ να σημειώσετε την κεντρική ιδέα. Θέλω νέους Έλληνες προπονητές, ανήκοντας αν είναι δυνατόν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού».

Σας αγχώνει το γεγονός πως η ομάδα έχει δημιουργηθεί από κάποιον άλλο; Πως βλέπετε το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί Ισπανοί;

«Το πρόβλημα είναι πολύ ευαίσθητο και αυτό δικαιολογεί την παρουσία μου εδώ. Αν ο Παναθηναϊκός είχε 9 βαθμούς, δεν θα ήμουν εδώ μπροστά σας. Είναι 7 οι Ισπανοί και είναι ενδιαφέρον που υπάρχουν.

Έχω αγοράσει λεξικά για να μάθω ισπανικά και θα βρούμε και έναν καθηγητή να μας κάνει ιδιαίτερο. Είναι παράξενο πως έχουμε περισσότερους Ισπανούς από ότι Έλληνες. Εγώ είμαι Ευρωπαίος προπονητἤς. Δεν με νοιάζει από ποια χώρα είναι. Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες ή Τούρκοι. Μικρή σημασία. Εμένα με ενδιαφέρει ο παίκτης να είναι καλός, να αποδίδει καλά. Ας παίζει καλά, ας σκοράρει. Μπορεί και με ένα πόδι; Μπορεί να είναι αποτελεσματικός; Αυτό μετράει και μόνο».

Έχετε αναδείξει πολλούς νέους παίκτες, όπως ο Ρονάλντο και ο Βαράν. Έχετε σκοπό να δείτε και αυτό το κομμάτι; Επίσης τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση από τα ματς που έχετε δει του Παναθηναϊκού;

«Στην πρώτη ερώτηση, θα απαντήσω τα εξής: Μιλήσαμε πολύ με την διοίκηση, ώστε να αξιολογήσουμε την δουλειά που γίνεται στην ακαδημία. Δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν, που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα.

Στόχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον… εξετάσεων, ώστε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα. Θα καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε, να πάρουν μια μεγαλύτερη ευθύνη. Έχουμε το πλάνο για αυτό.

Περνάει από αγώνες, από προπονήσεις, από φιλικά και όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία, μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε 10 παίκτες να παίζουν σε έναν αγώνα. Θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα όλους τους νεαρούς παίκτες.

Μιλήσατε για Ρονάλντο και Βαράν. Είχα την χαρά να έχω περίπου δέκα πολύ νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που ήταν 17-18 και έδειξαν πως έχουν δόντια, θέληση και πυγμή. Μιλάμε για νέους 22 και 23; Είσαι νέος σε αυτή την ηλικία; Σίγουρα ξέρετε τον Σταφυλίδη. Ήταν 18 ή 19 όταν έπαιξε κόντρα στην Τότεναμ.

Άρα μην ξαφνιαστείτε αν δείτε έναν πολύ νέο να παίζει δίπλα σε κάποιον πιο έμπειρο. Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση. Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που είδα στην ομάδα».

Τι έχει αλλάξει στην φιλοσοφία σας από τότε που ήσασταν στον ΠΑΟΚ;

«Αυτό που άλλαξε από τότε στον ΠΑΟΚ είναι η έλευση του Σαββίδη. Είχα την τύχη να δουλέψω και σε έναν άλλο μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας. Δούλεψα με ανθρώπους επιπέδου, όπως ο Ζαγοράκης, ο Παντελής, ο Βρύζας, ο Μάκης Γκαγκάτσης. Κύριοι. Είχαμε καλούς παίκτες, όπως ο Βιερίνια, ο Γκαρσία.

Κάναμε δύο εξαιρετικά πράγματα εκεί. Στην Ευρώπη αναδείξαμε και τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ καλές εμφανίσεις. Το δεύτερο είναι πως σώσαμε τον σύλλογο. Βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση σημαντικών παικτών για να πάρει οξυγόνο ο σύλλογος και να μην πεθάνει.

Δεν άλλαξε μόνο ο ΠΑΟΚ στο μεταξύ. Άλλαξα και εγώ. Δείτε τα μαλλιά μου. Ίσως να έχω και κάποιες ρυτίδες ακόμα. Στην διάρκεια αυτών των ετών, όπου πήγα, προσπάθησα να προοδεύσω. Δεν αλλάζουν ποτέ κάποια πράγματα. Ο καλύτερος φίλος είναι το αποτέλεσμα. Για κάθε προπονητή.

Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και είμαι έξυπνος για να προσαρμοστώ. Η επικοινωνία δεν ήταν πάντα το δυνατό μου σημείο. Ο τρόπος που βλέπω τα παιχνίδια, που συνομιλώ με τους παίκτες, αυτά δεν άλλαξαν.

Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο δουλειάς, την ίδια αυτοπεποίθηση για να έχω επιτυχίες».


Πηγή