Η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία και ο Μεσούτ Οζίλ αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια.
Ο Οζίλ πέρασε στην αντεπίθεση και στάθηκε στους λόγους που συνάντησε και φωτογραφήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν το Μουντιάλ. Ο μέσος της Αρσεναλ τόνισε πως το έκανε γιατί δεν ξεχνά τις ρίζες του. «Έχω δύο καρδιές, μία γερμανική και μια τούρκικη. Οταν ήμουν παιδί, η μητέρα μου, μου δίδαξε να σέβομαι και να μην ξεχνώ ποτέ από που προέρχομαι.
Τον Μάιο συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Λονδίνο. Πρώτη φορά τον συνάντησα το 2010 όταν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι Γερμανία – Τουρκία στο Βερολίνο. Από τότε συναντηθήκαμε αρκετές φορές. Η φωτογραφία μου μαζί του δεν είχε πολιτικές προθέσεις. Είμαι ποδοσφαιριστής κι όχι πολιτικός, μιλήσαμε μόνο για ποδόσφαιρο.
Παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσίασαν κάτι διαφορετικό, η άρνησή μου να συναντηθώ με τον Πρόεδρο θα ήταν ασέβεια προς τους προγόνους μου, οι οποίοι με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Για μένα δεν είχε σημασία ποιος ήταν ο Πρόεδρος. Ολο αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, αφού για τους περισσότερους δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του πολιτικού από τον άνθρωπο» τονίζει ο Οζίλ!
Σα να μην έφτανε αυτό ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική Γερμανίας, ρίχνοντας βολές περί… ρατσιστικής επίθεσης στο πρόσωπό του!
«Ξέρω ότι με ήθελε εκτός ομάδας μετά την φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Λεβ και ο Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας… μετανάστης όταν χάνουμε. Πληρώνω φόρους στην Γερμανία, κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, αλλά… δεν είμαι αποδεκτός από την γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι… διαφορετικός» τόνισε ο Οζίλ και πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του: «Ναι, πήρα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία. Παρέλαβα το Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας, ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια; Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;».
Στο τέλος της ανακοίνωσης του ο Οζίλ καταλήγει: «Με βαριά καρδιά και μετά από σοβαρή σκέψη ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω στην Εθνική όσο υπάρχει το αίσθημα του ρατσισμού. Υπάρχει και έλλειψη σεβασμού. Αγωνιζόμουν με τιμή και ενθουσιασμό, δεν θα το κάνω πια. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Εκανα τα πάντα για την Γερμανία. Ομως η συμπεριφορά αξιωματούχων της Ομοσπονδίας με αναγκάζει να αποχωρήσω. Νιώθω ανεπιθύμητος, κανείς δεν θυμάται όσα πέτυχα. Άνθρωποι με ρατσιστικές ιδέες δεν πρέπει να εργάζονται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο. Είναι ασέβεια στις ρίζες μου. Με… έκαναν πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να το ανεχτώ. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός».
Πηγή: gazzetta.gr
localStorage.clear();
Πηγή