Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ο κορονοϊός προκαλεί οικονομικό κραχ στον αθλητισμό

Ήταν μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου, λίγες μέρες πριν βγει το 2019 και μπει το 2020 δηλαδή, όταν ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά την είδηση για έναν νέο ιό στην Κίνα. Το άκουσε αλλά μάλλον, παρασυρόμενος ίσως και από το γιορτινό κλίμα των ημερών, δεν έδωσε και τόσο μεγάλη σημασία.

Ο κόσμος συνέχισε να μην υπολογίζει όσο έπρεπε αυτόν τον ιό, αφού ακόμη και τώρα δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε όλοι στο αν είναι «κορονοϊός» ή «κοροναϊός», ο κόσμος συνέχισε να είναι χαλαρός θεωρώντας ότι είναι μια γρίπη που απλά «διαφημίζεται» περισσότερο, ο κόσμος τελικά σοκαρίστηκε όταν άρχισε να ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε… πανδημία!

Και όπως συμβαίνει τέτοιες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικότερη φυσικά, αυτή στην υγεία μας, στην ανθρώπινη ζωή, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες, όπως για παράδειγμα η οικονομική. Και αυτό αφορά και τον αθλητισμό, όπου τα ποσά έχουν ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι άμεσα εμπλεκόμενοι να μη θέλουν καν να σκέφτονται τις ζημιές που θα προκύψουν τώρα.

Αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε σήμερα, με μια απαραίτητη υποσημείωση εξαρχής όμως: Τα ποσά δεν μπορούν να είναι ακριβή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην υπολογιστεί ακόμη από κανέναν το ακριβές μέγεθος της.

Τέτοιες περιπτώσεις, για παράδειγμα, είναι το Champions League ή το Euro 2020. Δεν έχει παρθεί φυσικά, τουλάχιστον ακόμη, απόφαση για οριστική διακοπή (Champions League) ή αναβολή (Euro), αλλά όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι αν συμβεί αυτό, η UEFA θα… ματώσει. Όπως συμβαίνει ήδη με κάποιες ομάδες ή πρωταθλήματα δηλαδή.

Η Ιταλία, η οποία είναι η χώρα (εξαιρώντας την Κίνα) που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προς το παρόν, ανακοίνωσε ήδη την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ως τις 3 Απριλίου. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ποδοσφαιριστής της Serie A -και συγκεκριμένα ο Ντανιέλε Ρουγκάνι της Γιουβέντους- σημαίνει ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει οριστική διακοπή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

Προς το παρόν πάντως, με την αναστολή της Serie A ως τις 3 Απριλίου, οι ομάδες χάνουν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το Calcio & Finanza, το πιο έγκυρο οικονομικό/αθλητικό Μέσο της Ευρώπης, έκανε τους υπολογισμούς και κατέληξε σε αυτό το ποσό ως ζημιά για την Serie A λόγω της αναστολής ως τις 3 Απριλίου, με τη Γιούβε να χάνει τα περισσότερα και συγκεκριμένα 12,3 εκατ. ευρώ.

Αν υπάρξει απόφαση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, το ποσό προφανώς θα ανέβει κι άλλο, όπως αρχίζουν να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων και σε άλλες χώρες, με συνέπεια να έχουμε αναστολή και των άλλων πρωταθλημάτων.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι η ζημιά από το ματς του Champions League με τη Νάπολι, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει κεκλεισμένων τω θυρών, θα έφτανε στα 6 εκατ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι τα έσοδα των Καταλανών σε ένα sold out εντός έδρας ματς, ας υπολογίσει τότε ότι η Μπάρτσα έχει άλλα πέντε εντός έδρας παιχνίδια ως το τέλος της σεζόν.

Αν, τώρα, πάρουμε ως ενδεχόμενο το να μην ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα φέτος, τότε οι 20 ομάδες της La Liga θα χάσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, έσοδα συνολικά από το γήπεδο τις ημέρες αγώνων κλπ.

Στη Γερμανία, όπου επίσης η κατάσταση επιβαρύνεται, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών κάποια ματς της Bundesliga, πριν αποφασιστεί τελικά η αναστολή και εκεί. Μια ματιά στην περσινή σεζόν, δείχνει ότι τα έσοδα τα 18 ομάδων της κατηγορίας από τους εντός έδρας αγώνες τους έφτασαν στα 520 εκατ. ευρώ.

Με εννιά αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος του πρωταθλήματος, θα πρέπει να διεξαχθούν άλλοι 81 αγώνες και αν υποθέσουμε ότι και φέτος τα έσοδα θα έφταναν στο περσινό επίπεδο, τότε οι ομάδες της Bundesliga θα χάσουν συνολικά 137,7 εκατ. ευρώ. Η Ντόρτμουντ ήδη έχει ανακοινώσει, μάλιστα, ότι περιμένει ζημιά 3,4 εκατ. ευρώ σε κάθε εντός έδρας ματς χωρίς κόσμο.

Στην Αγγλία, οι άνθρωποι της Premier League δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν όταν υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα και σις ομάδες τους. Στη συγεκριμένη χώρα, άλλωστε, τα ποσά είναι μεγαλύτερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα και οι ζημιές θα είναι και οι μεγαλύτερες.

Sky και BT πληρώνουν 5,8 δισ. δολάρια για να έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τρία χρόνια και διάφορα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν ματς χωρίς κόσμο. Λεπτομέρειες για το ποσό που θα χάσει η κάθε ομάδα αν επιλεγεί η λύση των άδειων γηπέδων όταν ξαναρχίσει η δράση δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη, αλλά όταν βλέπεις το BBC να αναφέρει ότι ένας μήνας με άδεια γήπεδα θα σημαίνει ζημιές 130 εκατ. ευρώ, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Όχι τόσο, όμως, όσο θα είναι για την Ιαπωνία αν ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αναφερθεί στο θέμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο και αν όντως γίνει, θα μοιάζει με οικονομική καταστροφή.

Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν υπολογίσει ότι ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημαίνει ζημιά 74,1 δισ. δολαρίων για την Ιαπωνία, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,4 του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, το εταιρικό εισόδημα θα μειωθεί κατά 24,4% σε σχέση με το 2019.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστή η ζημιά του ΝΒΑ, όπου ανακοινώθηκε ήδη η διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι νεοτέρας. Εξέλιξη για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένοι οι Αμερικάνοι και γι’ αυτό δεν υπήρξαν διαθέσιμες αναλύσεις για το εύρος της οικονομικής ζημιάς, την ίδια ώρα που… μπαίνει στον χορό και η Formula 1 αφού εργαζόμενος της McLaren βρέθηκε θετικός στον ιό και λογικό ήταν να αποφασιστεί η αναβολή του Γκραν Πρι της Αυστραλίας.

Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι στη F-1 τα ποσά τρομάζουν όσο και η ταχύτητα με την οποία… πετάνε τα μονοθέσια. Ή όσο τρομάζει ο κορονοϊός, ο οποίος εξαπλώνεται παντού με τρελή ταχύτητα, προκαλώντας ζημιές σε όλα τα επίπεδα.


Πηγή