Τετάρτη , 25 Δεκέμβριος 2024

Ο προπονητής που πούλησε το αυτοκίνητό του για να κατακτήσει τον κόσμο

Δεν τον γνωρίζεις. Δεν είναι διάσημος στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Ακόμα και στην απέναντι δηλαδή, δεν έχει περισσότερα από τρία χρόνια που τον γνώρισαν καλύτερα. Ωστόσο, η περίπτωση του Αριέλ Ενρίκε Χόλαν είναι από εκείνες που στήνουν τις πιο υπέροχες ποδοσφαιρικές ιστορίες που αξίζει να διαβάσεις. Πρόκειται για τον τύπο που κάθεται στον πάγκο της Ιντεπεντιέντε και που την επανέφερε σε μια κορυφή της Νοτίου Αμερικής έπειτα από πολλά χρόνια. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο με τούτη την αφήγηση, αλλά ο τρόπος που ο 58χρονος Αργεντινός εργάζεται για το παιχνίδι, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μπάλας και τεχνολογίας.

Το φοβερό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι στα νιάτα του δεν μπόρεσε να παίξει ποτέ του σε κανονικό club, επιλέγοντας στα 18 του να κοουτσάρει. Μόνο που αυτό δεν συνέβη σε κανονικό γήπεδο, αλλά σε κάποιο του χόκεϊ. Ναι, ο Χόλαν ασχολήθηκε πρώτα με την προπονητική στο χόκεϊ επί χόρτου (σ.σ.: σημαντικό άθλημα στην Αργεντινή) και το γύρισε στο ποδόσφαιρο το 2003, αφού είχε πλέον περάσει τα δεύτερα… άντα και ζούσε κανονικά από αυτό που αγαπούσε, ενώ είχε δουλέψει ακόμα και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

Εκείνο που έκανε όμως τον Αργεντινό κόουτς να ξεχωρίσει, ήταν η εφαρμογή του μέλλοντος στο παρόν. Ολα άλλαξαν για εκείνον και τη δουλειά του το 2001. Τότε αποφάσισε να ρισκάρει. Ηταν μόλις είχε γίνει το μπαμ στην πατρίδα του με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κι εκείνος δεν είχε τα χρήματα για να κάνει την επαγγελματική… επανάστασή που ονειρευόταν. Ετσι πούλησε το αυτοκίνητό του, ένα παλιό Renault 19 και έδωσε τα χρήματα για την αγορά ενός λογισμικού κι ενός μεταχειρισμένου pc. Ηταν η αρχή του μέλλοντος.

Με έναν καλό φίλο του έστησαν εργαστήριο σε ένα νοικιασμένο γκαράζ (σ.σ.: όπως ξεκίνησε και ο Στιβ Τζομπς), προσάρμοσαν το λογισμικό πάνω στις μετρήσεις των παικτών και δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε να είναι βοηθός του Χόρχε Μπουρουσάγα, ξεκινώντας από την Αρσεναλ Σαράντι. Θα ακολουθούσαν σταδιακά και οι Εστουδιάντες, Ιντεπεντιέντε, Μπάνφιλντ, Αρχεντίνος Τζούνιορς, ακόμα και η Ρίβερ Πλέιτ. Πάντοτε ήταν ο βοηθός που μέσω των μετρήσεών του έδινε συμβουλές στον κανονικό κόουτς. Ωσπου το 2015 ήρθε η μεγάλη στιγμή. Η Ντεφένσα ι Χουστίσια του έδωσε τα κλειδιά της.

Κανείς δεν πίστευε στα μάτια του, όταν στην πρώτη προπόνηση αυτής της μικρής ομάδας, ο Χόλαν εμφανίστηκε με δύο drones και φόρεσε στους παίκτες GPS, ώστε να καταγράφει όλες τις κινήσεις τους και να μπορεί έπειτα να διαβάζει τα σωστά και τα λάθη τους. Το αποτέλεσμα ήταν η Ντεφένσα να τερματίσει στην υψηλότερη θέση της ιστορίας της (8η) και για πρώτη φορά να πάρει εισιτήριο για το Κόπα Σουνταμερικάνα. Αυτό δηλαδή που ο Χόλαν θα κατακτούσε κιόλας την αμέσως επόμενη χρονιά.

Η τέλεια δουλειά του έφερε και την προαγωγή στην Ιντεπεντιέντε. Οι Κόκκινοι Διάβολοι μπορεί να έχουν στην κατοχή τους επτά Κόπα Λιμπερταδόρες και γενικά πάρα πολλούς τίτλους, αλλά στη σύγχρονη εποχή τους δεν τα έχουν πάει καθόλου καλά. Επομένως, το ότι με το που τους ανέλαβε ο Χόλαν και τους οδήγησε σε ένα πολύ σοβαρό τρόπαιο, ήταν για εκείνους κάτι μαγικό. Με αυτές τις καινοτομίες ο 58χρονος προπονητής τράβηξε πάνω του τα ποδοσφαιρικά βλέμματα στη Νότια Αμερική, δίνοντας και την υπόσχεση ότι: «Στόχος μας είναι η τεχνολογία να μπει ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι και να μας βοηθήσει να φτάσουμε στην απόλυτη κορυφή». Και κάπως έτσι το όνομά του έφτασε να συνδέεται ακόμα και με την Αλμπισελέστε.

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή