«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μονίμως στους ίδιους παίκτες για το σκοράρισμα. Θα πρέπει όλοι ν να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Δεν μου αρέσει η εικόνα μας». Ο Μπρένταν Ρότζερς άφηνε άπαντες άναυδους στη συνέντευξη τύπου μετά τη νίκη (2-1) επί της Μπέρνλι στις 19 Οκτωβρίου. Η Λέστερ βρισκόταν στην 3η θέση, έχοντας αφήσει εκπληκτικές εντυπώσεις, αλλά εκείνος θέλει να γκρινιάξει. Ακριβώς έξι μέρες αργότερα, στο “St. Mary’s” όλοι θα κατανοούσαν ότι τα λόγια του έπιασαν τόπο και με το παραπάνω. Η ομάδα του έγραφε ιστορία με το 0-9 επί της Σαουθάμπτον, μετρώντας μάλιστα πέντε διαφορετικούς σκόρερ.
Οι Αλεπούδες πραγματοποιούν υπέροχο ξεκίνημα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τούτες τις 10 πρώτες αγωνιστικές της σεζόν. Η βελτίωση είχε φανεί άμεσα, από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια με τον Ρότζερς στον πάγκο. Η αφετηρία βρίσκεται πίσω, στον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο ΒορειοΙρλανδός τεχνικός αντικαθιστούσε τον Κλοντ Πιέλ. Το πρώτο πράγμα που έκανε, ήταν να μιλήσει σε όλους τους παίκτες του από λίγο και για περισσότερη ώρα μόνο σε εκείνον που ήξερε ότι θα τον βοηθούσε πιο πολύ από κάθε άλλον, τον Τζέιμι Βάρντι.
Ο Αγγλος επιθετικός δεχόταν αδιάκοπη απαξίωση από τον Πιέλ και δεν βρισκόταν σε καθόλου καλή κατάσταση στη μεταξύ τους συνεργασία. Ο Ρότζερς πριν αναλάβει, κάθισε στα επίσημα στην αναμέτρηση με με την Μπράιτον (26 Φεβρουαρίου), είδε τον Βάρντι να σκοράρει και τον έπιασε μετά το ματς ιδιαιτέρως. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σε έχουμε στην ομάδα. Μαζί θα κάνουμε σπουδαία πράγματα. Θα με βοηθήσεις κι εγώ θα σε απογειώσω ξανά», του είπε τότε και βγήκε αληθινός.
Ακριβώς οκτώ μήνες από τότε, στα 32 του ο Βάρντι μοιάζει πιο καυτός και πιο fit ακόμα και από την χρονιά του θαύματος του τίτλου. Μετράει 18 γκολ σε 20 αγώνες στην Premier League και το κάνει με την ελάχιστη επαφή με την μπάλα. Ολη η ομάδα απλά έχει μπει σε λειτουργία να δουλεύει γι’ αυτόν κι εκείνος χρειάζεται μόνο 30,4 επαφές για να σκοράρει, τη στιγμή που για παράδειγμα ο Ραχίμ Στέρλινγκ θέλει 87,2 και ο Σαντιό Μανέ 70,7. Κανείς άλλος παίκτης στο πρωτάθλημα με τέσσερα ή περισσότερα γκολ δεν ακουμπάει την μπάλα λιγότερο πριν τη στείλει στα δίχτυα.
Τα πάντα μοιάζουν να λειτουργούν ρολόι κι ο Ρότζερς έχει αλλάξει και έχει κατευθύνει τα δεδομένα εκεί όπου ήθελε. Οι αντεπιθέσεις του τίτλου με τον Κλαούντιο Ρανιέρι και ειδικά αυτό το κάτι σαν αντεπιθέσεις με τον Πιέλ, έχει αντικατασταθεί από ένα χτίσιμο παιχνιδιού από τους μπακ. «Μπορεί να σας φαίνεται ότι μερικές φορές ρισκάρουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά παίζοντας οργανωμένα από πίσω, εμάς μας προφέρει σιγουριά. Αναμφίβολα θα γίνονται και λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις, μα χτίζοντας έτσι το παιχνίδι μας, από πιο βαθιά, έχουμε αντίστοιχα και μεγαλύτερη περιοχή για να πιέσουμε και να κερδίσουμε ξανά πίσω την μπάλα», εξήγησε πρόσφατα ο κόουτς.
Εκτός από την αναγέννηση του Βάρντι και το χτίσιμο του παιχνιδιού, ο Ρότζερς έχει αποφασίσει να βασιστεί σε πιο νέους παίκτες και δικαιώνεται, αλλάζοντάς τους μάλιστα και ρόλους στο γήπεδο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο ταλαντούχος Τζέιμς Μάντισον. Πέρσι ο εκλέκτορας της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε ρωτηθεί γιατί δεν τον παίρνει στην Εθνική και είχε εξηγήσει ότι η Αγγλία δεν παίζει με 10άρι. Εκεί τον τοποθετούσε ο Πιέλ. Πλέον όμως ο 22χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται στον πλευρό του επίσης 22χρονου, Τίλεμανς (3 γκολ, 2 ασίστ) και μαζί κάνουν φοβερή δουλειά. Ο Μάντισον πάντως έχει τον πιο πολυσύνθετο ρόλο. Κόβει, πλησιάζει τον Βάρντι ή αλλάζει θέσεις με τον αριστερό εξτρέμ, Μπαρνς (1 γκολ, 4 ασίστ) και ανεβαίνει από τ’ αριστερά. Σε όλες τις περιπτώσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα (3 γκολ, 2 ασίστ). Πίσω τους ως deep lying, ακόμα ένας 22χρονος, ο Ν’Ντιντί (2 γκολ), ο οποίος βιώνει την δική του επανεφεύρεση στο ποδόσφαιρο.
Τσίλγουελ (22 ετών, αριστερά, 1 γκολ-3 ασίστ) και Ρικάρντο (26 ετών, δεξιά, 2 γκολ) κάνουν φοβερή δουλειά στα μπακ, με τον πρώτο να ανεβαίνει ασταμάτητα. Στο κέντρο της άμυνας ο Εβανς (31) είναι σταθερή αξία και δίπλα του βρίσκεται ο Τσαγκλάρ Σογιουντσού. Ο 22χρονος Τούρκος σέντερ μπακ έχει καταστήσει ήδη τον Χάρι Μαγκουάιρ ξεχασμένη υπόθεση και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Πεπ Γκουαρδιόλα. Στο 4-1-4-1 του Ρότζερς, στα δεξιά μεσοεπιθετικά βρίσκεται ο φαντεζί Αγιόθε Πέρεθ (3 γκολ, 1 ασίστ). Εννοείται ότι όλη αυτή η ιστορία έχει την ίδια αδιαπραγμάτευτη αφετηρία και βάση για να χτιστεί, να ολοκληρωθεί: τον απίθανο τύπο με τα γάντια, τον Κάσπερ Σμάιχελ, ο οποίος είναι σταθερά εκπληκτικός.
Κάπως έτσι λοιπόν η φετινή Λέστερ κερδίζει τις εντυπώσεις και τα ματς. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι είναι πιο γεμάτη και καλύτερη ακόμα και από την ομάδα του τίτλου, κάτι που ίσως αγγίζει την υπερβολή. Ακόμα κι έτσι όμως, πρόκειται για μία υπερβολή που έρχεται να αναδείξει το μέγεθος της επιτυχίας. Και πάνω απ’ όλα της δουλειάς και της ορθολογικής σκέψης του Μπρένταν Ρότζερς και της διοίκησης. Καθώς μαζί αποφάσιζαν ότι το καλοκαίρι θα έκαναν προετοιμασία μόνο στην Ευρώπη, ώστε να εργαστούν σωστά, μακριά από Ασίες και Αμερικές. Οκτώ μήνες μετά την αλλαγή προπονητή, η Λέστερ είναι η 3η καλύτερη ομάδα στην Premier League. Οχι μόνο στη φετινή βαθμολογία, αλλά γενικότερα σε αυτό το διάστημα. Και εννοείται ότι δεν μπορεί να παλέψει με Λίβερπουλ, Σίτι, αλλά δεν υπάρχει καμία άλλη αυτή τη στιγμή στο Νησί που να μπορεί να τρομάξει τις Αλεπούδες…
Πηγή: gazzetta.gr
Πηγή