«Το γήπεδο που αλλάζει το ποδόσφαιρο», ήταν το σλόγκαν που είχε πλασάρει η Γιούβε και είχαν υιοθετήσει τα ιταλικά ΜΜΕ το καλοκαίρι του 2011 και καθώς πλησίαζαν τα εγκαίνια του Juventus Stadium. Ενα σλόγκαν, το οποίο αφορούσε την Ιταλία και το πώς ζει το ποδόσφαιρο, υπό την έννοια πως ήταν το πρώτο εγχείρημα. Το πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο. Το πρώτο που δε θα άνοιγε μόνο την ημέρα του αγώνα αλλά θα παρέμενε, όπως παραμένει, ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας, φέρνοντας πιο κοντά την ομάδα με τον κόσμο της. Και το ταμείο του κλαμπ με τα λεφτά τους.
Εκείνο το 4-1 επί της Πάρμα στις 11/9/11, στην πρεμιέρα της Serie A, ήταν η αρχή ενός ταξιδιού που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για τη Γιουβέντους. «Τη βραδιά των εγκαινίων, βλέποντας αυτή την υπέροχη τελετή, με όλους τους θρύλους της ομάδας εκεί, οι παλιοί καταλάβαμε ξανά τι σημαίνει η Γιούβε και οι νέοι το έμαθαν αμέσως. Εκείνη η βραδιά, δεν είναι υπερβολικό, άλλαξε τα πάντα, άλλαξε τη σεζόν, άλλαξε τη ροή των πραγμάτων», είχε πει πριν λίγα χρόνια ο Τζίτζι Μπουφόν, ο οποίος στο τέλος της εκείνης της σεζόν πανηγύριζε το πρώτο πρωτάθλημα μετά το Calciopoli. Ενα αήττητο scudetto, με τους πάντες να στέκονται στο Stadium και στη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η Γιουβέντους είχε επιτέλους έδρα. Κανονική έδρα. Κάτι που επιβεβαίωναν και οι αριθμοί και συνεχίζουν να το κάνουν.
Σε αυτά τα οκτώ χρόνια, οι Μπιανκονέρι έχουν δώσει 202 αγώνες εκεί για τη Serie A, το Champions League και το Coppa Italia. Ο απολογισμός; 162 νίκες. Το 80% των αγώνων, δηλαδή, είχε happy end για τους Τορινέζους, οι οποίοι έχουν δει μόνο δέκα ομάδες να καταφέρνουν να φύγουν με τη νίκη από εκεί: Ιντερ, Σαμπντόρια, Μπάγερν Μονάχου, Φιορεντίνα, Ουντινέζε, Λάτσιο, Ρεάλ Μαδρίτης, Νάπολι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αγιαξ. «Είναι εκπληκτικό, το καταλαβαίνει όποιος το ζει έστω μία φορά. Χωράει 40.000 αλλά ακούγονται σαν να είναι 140.000, η ακουστική είναι απίστευτη», είναι κάτι που λέει συνεχώς ο Σάμι Κεντίρα αναφερόμενος στο Stadium, το οποίο φέτος είναι όπως… μέχρι και πρόπερσι. Η περσινή σιωπή των ultras, λόγω των διαφωνιών με τη διοίκηση σε μια σειρά θεμάτων, δε συνεχίζεται φέτος και αυτό, όπως φάνηκε και από τα ντεσιμπέλ που καταγράφηκαν στο πρόσφατο ματς με τη Νάπολι, μόνο προς όφελος των Μπιανκονέρι μπορεί να είναι.
Αυτό, όμως, είναι κάτι που πρωτίστως αφορά τον Μαουρίτσιο Σάρι και τους παίκτες του. Τον Αντρέα Ανιέλι, ο πρόεδρος που εγκαινίασε το γήπεδο, τον ενδιαφέρει εξίσου -ή και περισσότερο- το γεγονός ότι ανεβαίνουν τα… ντεσιμπέλ στο ταμείο. Το Juventus Stadium, όπως “γεννήθηκε”, ή Allianz Stadium όπως μετονομάστηκε πριν δύο χρόνια, δεν προσφέρει μόνο νίκες στην Κυρία. Προσφέρει και τα λεφτά για να βάζει τις βάσεις για αυτές τις νίκες, αφού η μεταβολή των αριθμών στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι εντυπωσιακή και επιβεβαιώνει ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και τα υπόλοιπα μεγάλα ιταλικά κλαμπ για την κατασκευή των δικών τους γηπέδων.
Στην τελευταία της σεζόν στο Olimpico του Τορίνο, το 2010-11, η Γιουβέντους κατέγραψε έσοδα ύψους 11,9 εκατ. ευρώ από το γήπεδο της. Οκτώ χρόνια μετά, αυτά τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 450%! Η τελευταία σεζόν για την οποία υπάρχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, είναι αυτή του 2017-18 (για το 2018-19 θα γίνουν γνωστά σε λίγες μέρες). Πρόπερσι, λοιπόν, η Γιούβε είχε έσοδα 65 εκατ. ευρώ από το γήπεδο, με τα 49,6 εκατ. να προκύπτουν από τις ημέρες των αγώνων της και τα υπόλοιπα 15,4 εκατ. από άλλες δραστηριότητες (μουσείο, store κλπ). Το ποσό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την περσινή σεζόν, 2018-19, αφού μόνο για πρώτο μισό της (ως τις 31/12/18 δηλαδή), η Γιούβε είχε ανακοινώσει έσοδα 43,3 εκατ. ευρώ από το γήπεδο της.
Συνολικά, όπως τα υπολόγισε αναλυτικά το Calcio & Finanza (από όπου και ο παραπάνω πίνακας), από τις 11 Σεπτεμβρίου 2011 ως την 1η Ιανουαρίου 2019, το Stadium πιστώνεται το 13% των συνολικών εσόδων του κλαμπ σε αυτό το διάστημα. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, τα έσοδα από το γήπεδο ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και οποιαδήποτε σύγκριση με τις άλλες ιταλικές ομάδες είναι αχρείαστη. Με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές, βέβαια, η σύγκριση δείχνει ότι η Γιουβέντους έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, αφού οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ και Μπάγερν Μονάχου έχουν έσοδα μεγαλύτερα των 100 εκατ. ευρώ από τα γήπεδα τους.
Πώς προσπαθούν οι Μπιανκονέρι να πλησιάσουν; Με το να χτίζουν στην Continassa, την περιοχή γύρω από το Stadium που αγόρασαν από τον δήμο του Τορίνο, ό,τι είναι δυνατό να φέρει έσοδα, ώστε να καλυφθεί η διαφορά με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Το J-Museum κατέγραψε έσοδα ρεκόρ πέρυσι, το J-Medical κερδίζει όλο και περισσότερο τον κόσμο, το ξενοδοχείο που εγκαινιάστηκε θα προσφέρει κι αυτό, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα. Πλάνα που η Γιουβέντους είχε καταστρώσει πολύ πριν το 2006, υπολογίζοντας ότι όταν θα τα υλοποιούσε, θα ήταν ούτως ή άλλως πανίσχυρη αγωνιστικά ή οικονομικά. Τα γεγονότα του 2006 με το Calciopoli, όμως, την έφεραν πάρα πολύ πίσω και στους δύο τομείς, με την επιστροφή της -από το 2012 κι έπειτα- να είναι εντυπωσιακή.
Οπως και η διαφορά που κάνει ένα γήπεδο που κόστισε 105 εκατ. ευρώ αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα στους Μπιανκονέρι και δείχνει και στους υπόλοιπους μεγάλους της Serie A πόσο απαραίτητη είναι η κατασκευή νέων γηπέδων. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία, για κάποιο λόγο, είναι η μόνη από τις μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες που δεν μπορεί να αναλάβει μια σημαντική διοργάνωση…
Πηγή: gazzetta.gr
Πηγή