Το νέο γήπεδο της Τότεναμ δίνει μία άλλη προοπτική στον σύλλογο και τον κατατάσσει στις ομάδες της ελίτ στο Νησί αλλά και γενικότερα. Το άρθρο των Times τα λέει όλα… Επιτρέπει στην ομάδα να μπει σε ένα club ομάδων με σύγχρονα γήπεδα σε ένα χρονικό σημείο όπου σύλλογοι, όπως Τσέλσι και Έβερτον αξιολογούν και προγραμματίζουν βελτιώσεις στα γήπεδά τους. Βελτιώσεις που να προσφέρουν ποιότητα στον φίλαθλο κόσμο τους και έχει σημασία το να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του. Θέλουν να δίνουν στον κόσμο την καλύτερη δυνατότητα για να βλέπει και να ακούει και γενικά να νιώθει το ματς. Στο πρότζεκτ της Τότεναμ θα υπάρχει πρόβλεψη για Θύρα 17.500 θεατών και έναν ξεχωριστό τρόπο διαρρύθμισης του νέου γηπέδου.
Στην Έβερτον με αφορμή το νέο γήπεδο της Τότεναμ ήδη κάνουν διαβουλεύσεις για το πρότζεκτ τους σχετικά με το Bramley-Moore Dock. Θα είναι καλό για την αγγλική αρχιτεκτονική και μέσω γνωστών και μεγάλων εταιρειών να δίνεται πραγματικά η δυνατότητα στον φίλαθλο να βλέπει διαρκώς και σωστά ένα παιχνίδι. Όπως στα αξιοθέατα του Λονδίνου έτσι και στα γήπεδα ο κόσμος πρέπει να απολαμβάνει τέλεια ένα ματς. Όλοι θα επωφεληθούν από το πρότζεκτ ανάπτυξης του Northumberland για το νέο γήπεδο της Τότεναμ. Θα βοηθήσει και την ίδια την κοινωνία. Τέσσερις μήνες μετά τις ταραχές του Αυγούστου του 2011 που ξεκίνησαν κοντά στην περιοχή που έχει τη βάση της η Τότεναμ και επεκτάθηκαν σε όλο το Λονδίνο και την χώρα, οπαδοί της Τσέλσι βρέθηκαν στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και φώναξαν για τις ζημιές, που μεταξύ άλλων ήταν το κάψιμο ενός μαγαζιού με χαλιά κι ενός λεωφορείου.
«Ηλίθιοι μπ…ρδοι κάψατε την πόλη σας”, φώναζαν εξοργισμένοι. Δείτε την πόλη όμως τώρα. Έχει αλλάξει. Έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Σταθμοί όπως: Tottenham Hale, White Hart Lane και Northumberland Park έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά. Ο σταθμός του Meridian επίσης έχει μπει στον σωστό δρόμο. Υπάρχει σχολείο και κολέγιο και χτίζονται διαρκώς νέα σπίτια. Υπάρχει στα σκαριά κατασκευή νέου ξενοδοχείου και έχει φτιαχτεί νέο σουπερμάρκετ.
«Πάντα να ακολουθείς τους γερανούς σε τέτοιες περιπτώσεις», έλεγε ένας ιδιοκτήτης ομάδας για τέτοιες κατασκευές και την αναβάθμιση περιοχών λόγω ενός νέου γηπέδου. Οι Σπερς έφεραν τους δικούς τους γερανούς στην περιοχή τους και την αναβαθμίζουν. Η Τότεναμ σημειώνει ότι αυτό το σχέδιο ανάπτυξης θα δώσει δουλειές σε 3.500 άτομα και θα δίνει ένα ποσό 293 εκατ. κάθε χρόνο στην οικονομία της περιοχής. Οι άνθρωποι πίσω από το πρότζεκτ αλλά και στην Τότεναμ θεωρούν πως ακόμα και μικρές τοπικές επιχειρήσεις και καφέ της περιοχής θα πάρουν μία μεγάλη ώθηση. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και πολυσυζητημένα πρότζεκτ για γήπεδο τα τελευταία χρόνια και ήδη έχει επιφέρει ικανοποίηση και υπερηφάνεια στην περιοχή.
Έχει πάρει τόσες μεγάλες διαστάσεις αυτό το πλάνο που οι άνθρωποι της ομάδας έχουν στείλει όλο το σχέδιο σε τοπικούς επιχειρηματίες και γενικά σε ανθρώπους της περιοχής σε γλώσσες όπως ελληνικά, αλβανικά, αραβικά, γαλλικά, κουρδικά, πορτογαλικά, ρουμανικα, την διάλεκτο των Σομαλών και τουρκικά, εκτός φυσικά από αγγλικά. Όλο αυτό το πλάνο στέλνει το μήνυμα πως το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός μετράνεκαι ως προς την προσφορά τους στην κοινωνία και τις τοπικές επιχειρήσεις. Μία περιοχή και μία κοινότητα που τόσο πολύ είχε δοκιμαστεί τώρα ακμάζει και ακμάζει χάρη στην Τότεναμ.
Από μία περιοχή… φάντασμα γίνεται το μέρος όπου όλοι θέλουν να πηγαίνουν και να ζουν. Το νέο αυτό γήπεδο δεν βάζει απλά την Τότεναμ στον… χάρτη. Τις ανεβάζει επίπεδο και μαζί παίζει καταλυτικό ρόλο στο να αναβαθμιστεί όσο περισσότερο η περιοχή όπου εδρεύει.
Υπάρχουν και ορισμένοι φίλαθλοι της Άρσεναλ που στέκονται στο ότι υπήρξε αργοπορία στο έργο, στο ότι το κόστος είναι αυξημένο και υπονοούν ότι υπάρχουν ομοιότητες με το Emirates. Η κίνηση της Άρσεναλ το 2006 να φύγει από το Χάιμπουρι για το Emirates άλλαξε μία ολόκληρη περιοχή.
Όποιος περπατήσει την περιοχή το καταλαβαίνει. Το Emirates άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή. Πάντα βέβαια οι νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις προκαλούν ενθουσιασμό στον κόσμο και θα υπάρχει μάλιστα και η μπουτίκ και έξω από το γήπεδο και ειδικός χώρος. Θα υπάρξει μέχρι και μέριμνα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το πως θα εξυπηρετούν τον κόσμο πριν και μετά τα ματς.
Θα επηρεάσει την τοπική οικονομία; Το παράδειγμα του Emirates έδειξε μεγάλη άνθιση στην περιοχή. Πολλά νέα μαγαζιά άνοιξαν και γενικά η περιοχή αναβαθμίστηκε εντυπωσιακά. Επίσης είναι και ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επισκέπτονται το μουσείο της Άρσεναλ σε ημέρες που δεν έχει ματς ή άλλους χώρους του γηπέδου. Αυτές οι κινήσεις δεν δίνουν μόνο αίγλη, δόξα και… στάτους στις ομάδες και το ποδόσφαιρο. αλλά βοηθούν πραγματικά τις περιοχές που έχουν την έδρα τους. Το παράδειγμα του Emirates είναι χαρακτηριστικό και σειρά παίρνει το νέο γήπεδο της Τότεναμ.
Πηγή: gazzetta.gr
Πηγή